2009/2010 cep modası: En iyiler; beklenenler

Araştırdık: 2009'a hangi cepler damga vurdu, 2010'da hangi modeller konuşulacak?

Damga vuranlar, beklenenler!

Cep telefonu üreticileri yılsonu için birçok cep telefonu hazırlamış durumda. Neredeyse 30'dan fazla cep telefonu sırada bekliyor. Sizlere bu ceplerden en çok öne çıkanları tanıtacağız ve 2010 cep yılına göz atacağız.

İş için kullanacağınız uygun bir cep telefonu mu lazım? Veya yılbaşı stresinden sonra kendinizi yeni bir cep telefonu ile ödüllendirmek mi istiyorsunuz? O zaman sizin için birçok alternatifimiz var. Mesela Sony Ericsson'un Google hamlesi, Xperia X10 veya yeni müzikçi Nokia X6. İster özelliklerle dolup taşan üst seviye modeller, ister ucuz giriş seviyesi cepler olsun; beş sayfalık rehberimizde istediğinizi bulacağınız kesin.

İşin en iyi tarafı tanıtacağımız cep telefonlarından bazıları raflarda yerini almaya başladı bile. Lafı daha fazla uzatmadan sizi yepyeni cep telefonlarıyla baş başa bırakıyoruz. İlk durağımız Linux'lu Nokia...

Trend belirleyici: Açık kaynak kodlu itici güçler

Trend belirleyici: Açık kaynak kodlu itici güçler

İster giriş seviyesi, ister üst seviye akıllı telefonlar olsun 2009, dokunmatik ekranlı telefonların yılı oldu. Yeni yıla girdiğimizde de bu durum değişmeyecek.

Trend belirleyici: Açık kaynak kodlu itici güçlerAkıllı telefon dalgası
Metin girişine elverişli dokunmatik cep telefonları da hala tüketicilerin ilgisini çekiyor, model yelpazesi ise gittikçe genişliyor. Gerçi hem dokunmatik ekranlı hem de klavyeli modeller için daha fazlasını gözden çıkarmanız gerekiyor; ama akıllı telefonlar artık salt büro cep telefonu olmaktan çıktı ve bunun sebebi bu cihazların sadece daha fazla multimedya özellikleri sunması değil.

Yenilikler arasında Nokia'nın yeni Linux silah arkadaşı Nokia N900 de var ki bu da cep telefonlarında daha fazla içerik elde etmeye yönelik açık kaynak kodlu bir platforma talep olduğu anlamına geliyor. Şimdiye kadar Symbian OS, Apple OS, Windows Mobile, Google Android, BlackBerry ve Palm webOS cep telefonlarının limitini zorlamak isteyen kullanıcılara geniş bir yelpaze sunuyordu.

2009 aynı zamanda arama motoru devinin de yılıydı. Biraz inişli çıkışlı T-Mobile G1'den, sene sonunda çıkan yepyeni Motorola Milestone'a kadar Google, Android ile rekabet etme gücünü belirgin derecede arttırdı ve Nokia dışında birçok cep telefonu üreticisinin gönlünü kazandı.

Unutmamak gerekir
Kamera, müzik, video, GPS navigasyon, HSDPA ve/veya WLAN ile internette hızlı sörf yapma: Bunlar artık bir cep telefonunun özellik listesinde bulunması gereken ve sürekli geliştirilmeye devam edilen nitelikler haline geldi.

Nokia 2323, 1616: Sadece ucuz

Nokia 2323, 1616: Sadece ucuz

Nokia'nın basit ve ucuz cep telefonları rehberimizdeki cep yakmayan cepleri temsil ediyor.

Nokia 2323, 1616: Sadece ucuzNokia 2323 classic
143 TL + KDV fiyatı ile Nokia, 2323 classic'i piyasaya sürdü. Basit cep telefonu SMS ve telefon fonksiyonlarına odaklanıyor ve özellikle düşük fiyatlı, janjansız ikinci bir cep telefonu satın almak isteyenlere hitap ediyor. Ama kullanıcı yine de bazı eğlence fonksiyonlarına erişebiliyor: 2323 classic'in radyosu var. Finlandiyalılar sadece yavaş GPRS tekniği çerçevesinde iş gören bir web tarayıcı da eklemişler.

Fiyat: 143 TL + KDV

Nokia 2323, 1616: Sadece ucuzNokia 1616
29 Euro karşılığında Nokia, 1616'yı 2010'un ilk çeyreğinde piyasaya sürecek. Fakat ucuz ve basit bir telefon arayanlar bu bekleme süresini göze almalı. Ucuz cihaz, telefon ve SMS fonksiyonlarının yanında ilginç ama işe yarar bir özellik daha sunuyor: cep feneri. Nokia, 1616'da toz tutmayan bir klavye kullandı. Kişisel bir görünüm katmanız için değiştirilebilir kapaklar da sunuluyor.

Üretici fiyatı: Yaklaşık 29 Euro.

Türkiye fiyatları hepsiburada.com baz alınarak belirtilmiştir.

HD2, X6, B3410: Dokunmatik üçlü

HD2, X6, B3410: Dokunmatik üçlü

HTC HD2
T-Mobile, birkaç günden beri Windows Mobil tabanlı HTC HD2'yi mağazalarında sunuyor. Cep telefonunun ilgi geçen noktaları: İnce tasarımlı kasasının içerisine yerleştirilmiş 4,3 inçlik ekran ve yüksek performanslı 1 GHz işlemci. Ek bileşen olarak HTC Sense kullanıcı arabirimi devreye giriyor ve bu sayede HD2, çoklu dokunmatik yetiler kazanıyor. Cihazla WLAN veya HSDPA üzerinden internette sörf yapmak çok eğlenceli. 5 Megapiksel kamera, XXL akıllı telefonun fotoğraf yetilerini tamamlıyor.

Fiyat: 560 Euro (yurtdışı)

HD2, X6, B3410: Dokunmatik üçlüNokia X6:
Yeni cep telefonu, müziğe odaklanmış biçimde geliyor ama optimal video oynatımı ve internette gezinti konusunda da donanımlı. 3,2 inç dokunmatik ekranlı cihaz başarılı 5800 XPressMusic'i baz alıyor ve özgür Symbian OS S60 5th Edition platformunu kullanıyor. Aslında X6 yılbaşından önce piyasaya sürülecekti; fakat CHIP Online'ın eline geçen en son bilgilere göre yüksek bir ihtimalle önümüzdeki senenin başında piyasa sürülecek.

Üretici fiyat: Yaklaşık 540 Euro.
Daha fazla bilgi için tıklayın.

HD2, X6, B3410: Dokunmatik üçlüSamsung B3410
Samsung tam anlamıyla dokunmatik ekran trendine yöneliyor. Bu iş için cihazda parmaklara hitap eden bir ekran kullanıldı. Üreticinin önerdiği fiyat ise yaklaşık 200 Euro. Kullanıcı bu paranın karşılığında yan tarafa kaydırılabilir tam teşekküllü klavye de elde ediyor. Aynı zamanda bir müzik çalar ve genişletilebilir bellekten de feragat edilmemiş. Diğer donanımlar arsında 2 Megapiksel kamera ve pek de hızlı bir mobil internet keyfi sunmayan EDGE var.

Üretici fiyatı: Yaklaşık 200 Euro.
Daha fazla bilgi için tıklayın.

Milestone, I7500, X10: Yeni Android'ler

Milestone, I7500, X10: Yeni Android'ler

Motorola Milestone
Motorola ilk Android cep telefonu ile hedefi 12'den vuruyor. ABD'li üreticinin yeni cep telefonu Google platformunun en yeni sürümü olan Android 2.0 (Eclair) ile çalışıyor. Bu sayede cihaz daha hızlı çalışıyor ve birçok yeni fonksiyon sunuyor. İnce gözüken kasasına rağmen 3,7 inç dokunmatik ekranın altında kaydırılabilir QWERTY klavye var. Kamera 5 Megapiksel çözünürlük ile resim çekiyor. Veri özellikleri ise görmeye değer: HSPA ve WLAN ile Android App uygulama mağazasında hızlı gezintiler yapabilirsiniz.

Fiyat: Yaklaşık 440 Euro (yurtdışı)

Milestone, I7500, X10: Yeni Android'lerSamsung GalaxySpica I5700
Galaxy I7500'ün sadeleştirilmiş sürümü olan cihazın uzun süredir internette dedikodusu yapılıyordu. Artık Samsung'un yeni Android cep telefonu resmileşti: İsmi GalaxySpica I5700 ve bu ayın içerisinde 400 Euro'ya satışa sunulacak. Donanım yelpazesinde HSDPA, WLAN ve A-GPS var. Radyo, microSD ile genişletilebilir bellek ve 3,2 inç AMOLED ekran cihazın teknik özellik listesini kabartıyor. I7500 ile karşılaştırıldığında I5700'de Megapiksel kamera yerine 3,2 Megapiksel kamera kullanılmış.

Üretici fiyat: 400 Euro.
Daha fazla bilgi için tıklayın.

Milestone, I7500, X10: Yeni Android'lerSony Ericsson X10
Muhtemelen Şubat 2010'da Sony Ericsson da Android arenasına girecek. 4 inç dokunmatik ekranı ile Xperia X10 (Rachael kod adıyla da tanınıyor) devasa bir izlenim bırakıyor. Google platformu Android 1.6'nın (Donut) yanında Sony Ericsson, X10 için özel bir kullanıcı arabirimi de geliştirdi. Bu arabirim üzerinden kullanıcı direkt iletişim ve medya merkezlerine erişebilecek. 1 GHz hızındaki işlemci yüksek çalışma temposu vaat ediyor. HSDPA ve HSUPA'nın yanında WLAN da hızlı internet gezintileri yapmanızı sağlıyor. 8,1 Megapiksel kamera, kapsamlı bir müzik çalar, GPS ve genişletilebilir bellek donanım listesini genişletiyor. Fakat Sony Ericsson özel Android cep telefonu için 700 Euro talep ediyor.

Üretici fiyatı: 700 Euro.
Daha fazla bilgi için tıklayın.

E72, Armani B7620: Asil iş telefonları

E72, Armani B7620: Asil iş telefonları

Nokia E72
Nokia, E72 ile selef E71'in başarısını devam ettirmek istiyor. Bu amacına ulaşmasındaki şansı da yüksek. Asil cep telefonu tam teşekküllü klavye ve şık bir kasa ile beraber geliyor. Finlandiyalılar GPS navigasyon ve hızlı internet gezintileri için HSDPA/WLAN eklemeyi de unutmamışlar. E72, selefindeki 3,2 Megapiksel kamera yerine 5 Megapiksel kamera kullanıyor. Buna ek olarak Nokia anında mesajlaşma yazılımları için bir yönetim hizmeti yüklediğini de belirtiyor. E72 şu n 440 Euro'ya satışa sunuluyor.

Fiyat: 440 Euro (yurtdışı fiyatı)
Daha fazla bilgi için tıklayın.

E72, Armani B7620: Asil iş telefonlarıSamsung (Giorgio Armani) B7620
Windows tabanlı Samsung Omnia B7610'un özel bir sürümü olarak B7620 bu sene içerisinde piyasaya sürülecek. Yeni cihaz, tasarım firması Giorgio Armani ile işbirliği içerisinde geliştirildi ve bunu görsel olarak da belli ediyor. 700 Euro gibi yüksek bir fiyat karşılığında yan tarafa kaydırılabilir klavye, dokunmatik yönetim ve AMOLED sayesinde keskin görüntüler sunuyor. Windows Mobile 6.5 yeterli multimedya ve Office gücünü sunuyor. B7620 5 Megapiksel çözünürlükte fotoğraf çekiyor ve WLAN/HSDPA ile mobil internet keyfinizi katlıyor.

Üretici fiyatı: Yaklaşık 700 Euro.

Okuyucu Yorumları