2009 yılının en iyi yazılımlarını seçtik...

CHIP Online editörleri 2009 yılının en iyi yazılımlarını seçti: İşte bizim favorilerimiz...

2009'un en iyi yazılımları

Yılın en iyi yazılımlarını mı arıyorsunuz? CHIP Online medya yazımı, güvenlik ve resim düzenleme gibi en önemli yazılım kategorilerindeki en iyi yazılımları bir araya getirdi. Ayrıca ücretsiz; ama güçlü alternatiflerini de öneriyoruz.

Tüm alanlardan en iyi programlar: 2009 özetimiz sayesinde her kullanım alanı en için en doğru yazılımı ve uygun ücretsiz alternatifini de bulabileceksiniz.

Güvenlik setleri

Güvenlik setleri

Asla korumanız olmadan internette gezinmeyin. Fakat güvenlik setlerinden hangisi en iyisi? İşte CHIP Online'ın seçimi...

Güvenlik setleriEn iyi yazılım: Norton Internet Security 2010
Norton Internet Security (NIS) en iyi hepsi-bir-arada güvenlik seti olmayı hak ediyor. Yine başarılı olan selefi NIS 2009 ile karşılaştırıldığında ürün, performans ölçümlerinde yine biraz puan kaybediyor. Fakat yazılım testte en iyi toplam puanı elde ediyor ve özellikle davranış tabanlı tanıması ile dikkatleri üzerine çekiyor. Sezgisel arabirimi, sayısız yardım ve destek sayesinde acemiler bile setle baş edebiliyor.

Fiyat: 51,25 Dolar + KDV

Güvenlik setleriÜcretsiz yazılım önerisi: Avira AntiVir Personal
Ücretsiz zararlı yazılım avcısı iyi tanıma oranlarıyla etkilemeyi başarıyor. Ücretsiz anti-virüs yazılımı 9. sürümden bu yana casus yazılım (spyware) koruması da sunuyor. Fakat ücretsiz sürümde davranış tabanlı tanıma veya konfor özelliklerinden feragat etmek durumunda kalıyorsunuz.

Download: Avira AntiVir

İşletim sistemleri

İşletim sistemleri

Testlerimiz doğruluyor: Teknikerler Linux'u, tasarımcılar Mac OS'u tercih ediyor; geriye kalan yüzde 80'lik kısım ise Windows 7 doğru seçimi yapmakla kalmayacak aynı zamanda her yerde daha güvenli ve daha hızlı olacaklar.

İşletim sistemleriEn iyi yazılım: Windows 7
Yeni Windows genel anlamda başarılı bir işletim sistemi: Microsoft kullanıcıların şikayetlerini ve iyileştirme önerilerini ciddiye aldı ve Windows'un en kritik noktalarında iyileştirme yaptı. Vista'nın böyle olmasını isterdik.

Fiyat: 145 Dolar + KDV


İşletim sistemleriÜcretsiz yazılım önerisi: Ubuntu
Daha basit, daha hızlı, daha yenilikçi ve ücretsiz: Microsoft ve Apple en iyi işletim sistemi olmak için tartışırken Linux tabanlı işletim sistemi Ubuntu heyecan verici bir alternatif oluyor. 9.10 numaralı sürüm şimşek hızında sistem açılışı ve kısa tepki süreleri sunuyor. Kurulum tanıtımı ve yazılım merkezi özellikle acemilere yardımcı oluyor.

Download: Ubuntu

Web tarayıcı

Web tarayıcı

İnternetsiz bir hayat düşünülemez. Ama hangi tarayıcıyla interneti en iyi şekilde arşınlarsınız?

Web tarayıcıEn iyi yazılım: Mozilla Firefox
Windows, Linux veya Mac OS fark etmez: Mozilla Firefox'un her işletim sistemine uyum sağlayan tasarımı sayesinde internette şık bir şekilde gezebilirsiniz. Firefox geliştiricileri güncel Firefox sürümünde Gecko motorunu yoğun bir şekilde yeniden elden geçirdi. Bu sayede tarayıcı birçok web sitesini hatasız gösterebilmekle kalmıyor; aynı zamanda bu işi hızlı da yapıyor. Firefox'un en büyük avantajı kolayca yüklenebilir sayısı eklenti sunması oluyor. Bu eklentiler ile tarayıcıyı kendi ihtiyaçlarınıza göre yapılandırabiliyorsunuz.

Download: Firefox

Web tarayıcıAlternatifler: Opera web tarayıcısı
Her zaman Internet Explorer olacak diye bir kaide yok; ama aynı durum Firefox için de geçerli. Norveçli tarayıcı Opera en yenilikçi tarayıcı olduğu ve hatta sekmeli gezintiyi keşfeden tarayıcı olduğuyla övünür. Güncel sürüm, rakip tarayıcılarda (henüz) umutsuzca aradığınız birçok yeni fonksiyon sunuyor. Bunların arasında bulut bilgi işlem tabanlı Opera Unite hizmeti ve yavaş internet bağlantılarında sörf yapmayı hızlandıran Opera Turbo var. Ayrıca Opera, geçenlerde yaptığımız tarayıcı testindeki benchmark'larda da çok yüksek puanlar elde etti.

Download: Opera (Windows)

Medya yazım setleri

Medya yazım setleri

Nero seti 2009'da yine yazım programlarının tahtını eline geçiriyor. Multimedya görevlerinden vazgeçebilenler ise ücretsiz alternatifimiz ile hem paradan hem de disk alanından tasarruf edebilir.

Medya yazım setleriEn iyi yazılım: Nero 9
Nero, 9. sürümden itibaren en sonunda multimedya setini modernize etmeye başlıyor. Kullanıcılar için bu, gerekli fonksiyonları daha kişisel biçimde seçme anlamına gelebilir. Fakat Nero sonuç olarak fiyatında sadeleşmeye gitmiyor. Buna rağmen genel değerlendirmede en üst sırada kalmayı başarıyor. Hiçbir paket, multimedya görevleriyle ile yazma görevlerini düzgün bir arabirim altında bu kadar rahat kullanılabilir şekilde bir araya getiremiyor.

Download: Nero 9 (Demo)

Medya yazım setleriÜcretsiz yazılım önerisi: CDBurner XP
Ücretsiz CDBurnerXP yazılımı, ücrete tabi Nero'ya ciddi bir alternatif oluşturuyor. Fakat sadece fiyatı pozitif değil; zira yazılım diske çok az yer kaplıyor ve dosyaları pratik bir şekilde CD, DVD ve Blu-ray disklere yazabiliyor. Ayrıca yaygın ses biçimleriyle de (MP3, WMA, OGG, WAV, FLAC) baş edebiliyor ve bunlardan müzik CD'si oluşturabiliyor. İmaj dönüştürücüsü BIN ve NRG disk görüntülerini standart ISO formatına dönüştürüyor. Yalnız program, Video-CD oluşturmuyor.

Download: CDBurner XP

Office paketleri

Office paketleri

Metin düzenleme, tablo hesaplama, sunum vb. işler söz konusu olduğunda her yol Microsoft Office'e çıkar. Buna rağmen açık kaynak kodlu set OpenOffice gerçek bir alternatif olmayı başarıyor.

Office paketleriEn iyi yazılım: Office Professional 2007
Microsoft, büro seti Office 2007'de dış kabuğu tamamıyla değiştirdi. Tamamen yeni menü yönetimi Ribbon sayesinde acemiler bile karmaşık Office programlarını sezgisel biçimde yönetebiliyor.

Bir diğer artı puan: Yeni "Open XML" formatı sayesinde dokümanlar neredeyse hiç kayıp olmada diğer programlara aktarılabiliyor ve seçilen dosyalar kurtarılabiliyor. Microsoft'un PDF formatını tamamıyla entegre etmiş olmaması üzücü.

Fiyat: 97 Dolardan itibaren

Office paketleriÜcretsiz yazılım önerisi: OpenOffice 3
OpenOffice en iyi ücretsiz büro paketleri arasında yer alıyor. Program, yaklaşık altı senedir son kullanıcı ve firmalar için pahalı Microsoft paketine alternatif oluyor. Gerçi açık kaynak kodlu set, Microsoft çözümünün sunduğu tüm özelliklerle yarışamıyor; ama metin düzenleme, tablo hesaplama, sunumlar, veri tabanı ve karakter programı ile en önemli büro uygulamaları kullanıma hazır sunuluyor.

Download: OpenOffice

Disk birleştirici

Disk birleştirici

Dolup taşmış bir disk sistemi hissedilebilir derecede yavaşlatır. Akılı bir disk birleştirici kullananlar daha hızlı çalışır.

Disk birleştiriciEn iyi yazılım: Diskeeper 2010
Doğru disk birleştiricisini seçmek bilgisayarın performansını arttırır. Neredeyse tüm işletim sistemleri ve programlar geçici dosyalarla çalışır ve bu yüzden sıkça sabit diske erişir. Eğer dosyalar ilk etapta diske akılı bir şekilde disk sıralanırsa sabit diskin okuma kafası mümkün mertebe daha az hareket ediyor. Sonuç olarak sürekli ihtiyaç duyulan dosyalara daha çabuk erişilebiliyor. Testimizde de en yüksek puanı da Diskeeper elde etti. Yaklaşık 30 Euro'luk bir fiyat karşılığında paket; disk birleştirme, performans artışı ve zekice ek özellikle sunuyor.

Download: Diskeeper 2010 Professional

Disk birleştiriciÜcretsiz yazılım önerisi: MyDefrag
Eğer disk birleştirici için para vermek istemiyor ve Windows'un tümleşik aracı sizi tatmin etmiyorsa ücretsiz MyDefrag aracına yönelebilirsiniz. Bu kategorideki diğer araçlar gibi MyDefrag, Microsoft'un disk birleştiricisi program kütüphanesine başvuruyor. Bu yüzden araç, tüm Windows sürümleriyle sorunsuz çalışıyor. Windows'un tümleşik aracını aksine MyDefrag, dosyaları akıllı bölgelere ayırarak düzenliyor ve bu yüzden sık kullanılan dosyalara erişimi hızlandırıyor.

Download: MyDefrag

Resim düzenleme

Resim düzenleme

Profesyonel resim düzenlemeye sıra geldiğinde tüm yollar Adobe Photoshop'a çıkıyor.

Resim düzenlemeEn iyi yazılım: Adobe Photoshop CS4
Adobe, yeni Photoshop CS4'üyle önemli iyileştirmeler yaptı. Özellikle yeni paletler daha hızlı çalışmayı sağlıyor. Aynı şekilde yeni "Canlılık" ayarı ve yeniden elden geçirilmiş panorama fonksiyonu pozitif gelişme yolunda ilerliyor. Yeni "içerik bazlı" (Content-Aware) ölçekleme istenirse eski Photoshop sürümlerindeki haline dönüştürülebiliyor; ama CS4'teki sürümü ile birkaç saniye içinde, bilgi kaybı olmadan ölçekleme yapabiliyorsunuz. İyileştirilmiş zum, döndürme ve rotasyon fonksiyonları çok şık duruyor. Hepsi bir yana özellikle yüksek detay seviyesinde de çok hızlı çalışan bakış açısı yeni sürümün en büyük artılarından biri oluyor. Ne yazık ki programın en büyük eksisi çok yüksek fiyatı oluyor.

Fiyat: 1123 Dolar + KDV

Okuyucu Yorumları