2007'nin Şimdilerde En İyileri

Hannover CeBIT 2007 fuarında öne çıkan en iyi ürünlere CHIP ödüllerini veriyor

CHIP 2007 Oscarları

Bilgisayar Teknolojileri Dergisi CHIP, Hannover'de düzenlenen CeBIT 2007 bilişim teknolojileri fuarındaki tüm ürünleri ve kategorilerinin en başarılılarına Teknoloji Oscarlarını verdi. Altı kategoride ödülü hakkeden en iyi teknoloji ürünlerini ve ayrıntılarını yazımızda bulacaksınız.

CHIP Test Merkezi 2007 Teknoloji Oscarlarını "donanım, yazılım, teknolojik icat, dijital fotoğrafçılık, eğlence ve ağ üzerinden interaktif eğlence" olmak üzere 6 alanda sahiplerine verdi.

CHIP Donanım Oscarları

CHIP Donanım Oscarları

Donanım Oscarları belki de en iyiyi seçmek için en zor kategorilerden biriydi. Dev bilişim üreticilerin ürettikleri birbirinde kullanışlı ve özel ürünleri fiyat performans alanında inceledik. Bu yüzden ürünün sadece süper özellikler sahibi olması ödül almaları için yeterli olamazdı. Önemli olan her zaman ürünlerin son kullanıcıya ulaşması ve kullanıcının memnuniyetidir.

Samsung Solid State Disk

Donanım alanında ilk CHIP'in ilk oscarı Samsung'un Solid State Disk'ine gitti. Veri depolamayı bambaşka bir boyuta taşıyan Solid State yani katı halli flash disk teknolojisi, Samsung'u ödüle taşıdı. Solid State diskler hem çok küçük boyutlardadır hem de yüksek veri kapasitesine sahiptirler. Yalnızca standart konektör ve kontrolörden oluşan flash belleklerden meydana gelmişlerdir. Bünyelerinde hareketli parça bulundurmamaları, bu cihazların titreşim ve darbeye karşı normal flash disklerden daha dayanıklıdırlar. Çok yüksek veri akışı sağlayan bu teknolojiyi Samsung, 32GB SSD versiyonunda çok başarılı bir şekilde kullanmış.

ASUS XG Station

Donanım alanının diğer Oscarını CeBIT 2007'de ortalığı ayağa kaldıran dünyanın ilk harici ekran kartı aldı. 2007'nin 2. çeyreğinde piyasaya sürülmesi planlanan Asus XG Station düşük ekran kartlı notebookları hayata döndürüyor ve oyun canavarı haline getiriyor. XG Station üzerinde bulunan LCD ekranda fan dönüş hızı, GPU sıcaklığı, Dolby Kulaklık özelliğinin durumunu ve anlık FPS değerlerini görebiliyorsunuz. Yüksek kalitede pyun ve sinema keyfi yaşatacak olan XG Station, sonuç olarak CHIP test merkezinin ödül logosunu satış paketinde bulundurmaya hak kazandı.

AMD Mainboard-Chipset 690G

AMD'nin Athlon mainboardlar için özel olarak tasarladığı yeni çipseti, ev kullanıcılarının yeni starı oldu. Bilgisayarlara HDMI çıkışı sağlayan, tümleşik Windows Vista Premium desteği olan hazır grafik kartına kapı açan, HD 8-kanal Dolby Digital Live ses entegresini destekleyen ve IEEE 1394 (FireWire) arayüzleri ve HDMI, VGA ve DVI çıkışları ile güçlü çözümler sunan bu çipset organizasyonu CHIP'in oscarını almayı fazlasıyla hakketti.

CHIP Yazılım Oscarları

CHIP Yazılım Oscarları

CHIP'in yazılım oscarları düşünüldüğü gibi Windows Vista ve Office 2007'ye gitmedi. Vista'nın bilgisayardaki görsel şöleni zaten daha öncesinde Mac işletim sisteminde ve Linux işletim sistemlerinde ekranlara gelmişti. Bununla birlikte Office 2007 ise gelişmiş özelliklerine rağmen çok kullanıcı tarafından sempatiyle karşılanmadı.

Google Apps

Artık bir ofis paketi için Microsoft'un ücretli Office paketine mahkum değilsiniz. Artık ofisiniz, internet üzerinden, bilgisayarınıza herhangi bir yükleme yapmadan parmaklarınızın ucunda. docs.google.com adresine girdiğinizde Word ve Excel'in birebir aynısı Türkçe olarak karşınıza çıkıyor ve tüm işlerinizi hesabınıza güvenli bir şekilde kaydedebiliyorsunuz. Google Apps tamamen ücretsizdir. Ofisin ve Outlook'un pabucunu dama atan programların başlıcalacaları şunlar :

Gmail - Üyelere, hesap başına 2 GB depolama, bilgileri daha hızlı bulmalarına yardımcı olmak için arama araçları ve tarayıcıya yerleştirilmiş anlık mesajlaşma sistemine sahip bir e-posta olanağı.

Google Talk - Üyeler ücretsiz olarak kişilerine dünyanın her yerinden ve her zaman çağrı yapabilir veya anlık mesaj gönderebilir.

Google Takvim - Üyeler, planlarını düzenleyebilir ve etkinlikler, toplantılar ve takvimlerinin tümünü başkalarıyla paylaşabilir.

Google Sayfa Oluşturucu - Ne görürsen onu elde edersin (WYSWYG) web sitesi tasarım aracıyla hızlı ve kolay bir şekilde etki alanınız için web sayfaları oluşturup yayınlayabilirsiniz.

İşte bütün bunların sonunda Google, ödülü fazlasıyla hakkediyor.

Cyberlink'in PowerDVD'si

Çoğunuzun bildiği ve bilgisayarında sürekli kullandığı PowerDVD, bilgisayarınızın gücünü minimum düzeyde kullanıp, kaliteli ses ve görüntü sağlayabilen gelişmiş bir DVD oynatıcısıdır. Müzik CD'sinden yüksek kalitede dinleme yapabilmenizi sağlıyor. 7.1 kanallı bütün ev sinema sistemlerini destekleyen, Dolby Pro Logic IIx ses teknolojisini de destekliyor. PowerDVD, görüntü teknolojisinin yeni üyeleri HD ve BluRay formatlarını da gerçek bir oynatıcı gibi destekliyor ve tüm bu özellikleri bu yazılımı CHIP oscarına taşıyor.

Microsoft Home Server

Microsoft belki yeni çıkardığı işletim sistemi ve ofis ürünleriyle kullanıcıların kalbinde pek taht kuramadı ama bilgisayarlar arasında sağladığı eşsiz paylaşım özellikleri ve veri taşıma kabiliyetleri ile göz doldurdu. Deneyimli bilgisayar kullanıcılarını, birden çok bilgisayarın yer aldığı ev ağlarını ve notebook kullanıcılarını hedefleyen Vista ve XP Media Center işletim sistemleri, Media Center genişleme fonksiyonları, DVD video yazma-oynatma ve HDTV desteği, DVD ripping desteği, Tablet PC fonksiyonları, Mobility Merkezi ve diğer mobilite-presentasyon özellikleri, auxiliary display desteği, P2P ad-hoc toplantı yeteneği, Wi-Fi otomatik konfigürasyon ve roaming, birden çok PC'de birleştirilebilir ebeveyn kontrolü, ağ özelliklerini yedekleme, internet dosya paylaşımı, offline klasörler, PC'den PC'ye senkronizasyon, Senkronizasyon Yöneticisi ve Quattro Ev Sunucusu desteği gibi özelliklere sahip olmasıyla ödülü hak etti.

CHIP Ev İçi Eğlence Ödülleri

CHIP Ev İçi Eğlence Ödülleri

Büyük teknoloji devleri aslında ürünlerini üretirken ilk düşündükleri her zaman tüketicin mutluluğu ve eğlencesidir. Güzel bir video oyunu oynamak ya da yüksek görüntü ve ses kalitesindeki bir film tüm iş hayatının stresini alır gider. Sıra geldi bu hassas alandaki CHIP oscarlarını alan gözde ürünlerden bahsetmeye.

Nintendo Wii

Nintendo'nun 2006'da piyasaya sürdüğü ve büyük yankı uyandıran şirin mi şirin oyun konsolu Wii, Oscar almayı fazlasıyla hakketti. Neden mi? Çok güçlü bişlemcisi yok, grafikleri de çok süper değil, High Definition görüntü kalitesi de yok. Wii'yi diğer konsolların önüne çıkaran en büyük olgu çok fazla eğlence. Sahip olduğu donanımla el hareketinizle oyuna eş zamanlı yön verebiliyor ve oyunu hareketlerinizle hissediyorsunuz, sonucunda da eğlence hiç mi hiç bitmiyor. Sony ve Microsoft'un konsolları muhteşem görüntü kalitesine sahip olmalarına rağmen bu ucuz konsolun verdiği tadı veremiyor ve CHIP test merkezinin de gözdesi oluyor.

LG BH100

Hatırlayacağınız gibi LG BH100 HD DVD ve Blu-ray oynatıcısı CES Fuar 2007' nin en iyisi seçilmişti. Daha birçok büyük firma herhangi bir HD DVD ya da Blu-ray oynatıcısını piyasaya sürmek şöyle dursun, daha üretememişken; LG, BH100 ürünüyle hem bir HD DVD oynatıcısını hem de bir Blu-ray Disc oynatıcısını tek bir kutuda toplamayı başarmış ve yıllarca konuşulup, klişe olabilecek büyük bir başarıya imza atmıştı. Ürün CeBIT 2007'de de kendini LG'nin kendi standında olmasa da başka bilişim standlarında tüketiciye gösterdi ve büyük beğeni topladı. CHIP test merkezi de bu komple playerı yüksek kaliteli oynatıcılar arasında 1 numara olarak belirledi.

Dijital Fotoğrafçılık

Dijital Fotoğrafçılık

Son 5 yıldaki mucizevi teknolojik gelişmelerle dijital kameralar ve fotoğrafçılık yazılımları amatör kullanıcıların dahi bir profesyoneller gibi fotoğraf çekebilmelerine olanak sağlıyor. Resim kaliteleri, büyüklükleri ve keskin renk kaliteleri ile dijital fotoğraf makineleri fotoğrafçılığı bambaşka boyutlara taşıyor. Şimdi CHIP'in bu alandaki ödül dağılımını sizlerle paylaşalım

Adobe Photoshop Lightroom

Adobe Lightroom oldukça profesyonel bir fotoğraf düzenleme aracıdr. Işıklandırma problemlerinden lens tozlarına, yamuk fotoğrafların düzgünce kesilmesinden kaliteli siyah beyaz çıktı üretimine kadar her şeyi kolaylaştıran bir altyapıya sahip. Lightroom, kullanıcı dostu sade ve kullanışlı arayüzü ile dikkatleri üzerine çekiyor. Kolay kullanım özelliği, yaptığı profesyonel işler ile Lightroom dijital fotoğrafçılık programları arasında 1 numara olmayı hakketti.

Kodak Easyshare All-in-One

Kodak, kendi ürettiği mürekkebi kullanan yeni nesil yazıcı serisi All-in-one ile dijital fotoğraf baskısı kalitesini bir adım öteye taşıdı. 150$, 250$ VE 300$'lık 3 farklı modelle piyasaya çıkan Easyshare serisi printerların tamamı yüksek tanımlı CCD tarayıcısına ve Bluetooth bağlantı noktasına sahipler. Her türlü baskıyı parlak ve kusursuz renklerle özel fotoğraf kağıdına dökmeyi başaran Easyshare en iyi olmayı hakkedenlerden.

Fujifilm FinePix S5 Pro

Dijital fotoğrafçılık, dijital kameralarla birlikte müthiş bir ivme kazanarak günden güne gelişiyor. CeBIT fuarında standı yer almayan Fujifilm'in son teknoloji dijital kamerası FinePix S5 Pro klas özellikleriyle rakiplerinden bir adım ötede. S5 Pro dijital kamera Fujifilm'in profesyonel dijital SLR görüntü kalitesini sürdürme hedefleri açısından önemli bir adım. Standart Super CCD SR çift piksel teknolojisinin (6.17 milyon S-piksel ve 6.17 milyon R-piksel) daha gelişmiş hali, Fujifilm FinePix S5 Pro dijital SLR fotoğraf makinesinde pro işlemci gücü ikiye katlayarak son derece kaliteli fotoğraflar çekilmesine olanak sağlıyor ve bu üründe kendi kategorisinde 1 numara olmayı hakkediyor.

CHIP En İyi Buluşlar

CHIP En İyi Buluşlar

CHIP bu kategoride bilgisayar, internet ve mobil hayattaki en faydalı buluşlara ödüllerini dağıtıyor.

Joost

Venice Project adıyla amatör bir fikir olarak ortaya atılan Joost, yüksek kaliteli televizyon yayınlarını internet ortamına taşıyarak yayıncılık alanında bir çağ başlatıyor. Normal televizyondan farklı olan en önemli özellikler, yayını Internet üzerinden ve bilgisayarda izlemeniz ve yayınları izlerken diğer izleyicilerle mesajlaşma, programları oylama, gerçek-zamanlı haberler, görüntüyle eş zamanlı olarak izleyiciye sunulan bazı araçların beraberinde sunulması gibi müthiş özellikler. Şu anda müzik, belgesel, eğlence, kendin pişir kendin ye gibi konularda 10-15 kadar kanal ile yayın yapan Joost büyümeye devam ediyor. Bu proje bu şekliyle bile en iyi buluş ödülünü almaya hak kazanıyor.

Apple iPhone

Tanıtımı yapıldığında milyonları kendine hayran bırakan iPhone 2007'nin en iyi mobil cihazı oldu. Temmuz ayında ABD'de 4GB'lık versiyonu 499$'a, 8GB'lık versiyonu 599$'a sadece Cingular kullanıcıları için satışa sunulacak olan iPhone, dokunmatik kontrollü geniş ekran iPod, yeni bir cep telefonu ve internet iletişim cihazını bir arada topluyor. Fotoğraflı zengin text editorü, OSX işletim sistemi, Mac sistemde olduğu gibi borsa veya hava durumu gibi faydalı widget desteği, Wifi + Bluetooth, Görsel sesli mesaj sistemi gibi daha birçok eşsiz özellik iPhone'da hayat buluyor.

Intel Tera-Scale Projesi

Intel şu ana kadar üretilen en güçlü kayar nokta(floating point) motoru olan 80 çekirdekli araştırma işlemcisi projesi en iyi buluşlardan biri olmayı başardı. Bu işlemcilerden sadece 200 tanesi bir araya geldiğinde günümüzün en güçlü süper bilgisayarları kadar hesaplama gücüne ulaşabiliyorlar. Gigabit yerine Terabit veri aktarımını baz olan projenin prototipi duyuruldu ve hayal denilen projenin gerçekliğiyle karşılaşıldığında büyük hayret uyandırdı. İşlemci teknolojisinde yeni bir çığır açan Tera-Scale projesi oscarı kaptı.

Ağ Üzerinden Toplu Eğlencede En İyiler

Ağ Üzerinden Toplu Eğlencede En İyiler

Sony PlayStation 3 Home

PS3 sahiplerinin interaktif sanal dünyası olarak gelecek olan Home, PS Store'dan ücretsiz olarak indirilebilecek ve tüm PS3 sahipleri sanal bir dünyada bir araya gelecekler. Boyundan, kilosuna kadar, yüzündeki detaylardan, kıyafetlerine kadar kendinize özel karakterinizi oluşturacak ve bu sanal dünyada sanal bir kişi olarak yer alacaksınız. Oluşturacağınız karakter sizin PS3 Home dünyasındaki gerçek görüntünüz olacak. Bu dünyada istediğiniz yerlere gidip diğer PS3 sahipleri ile tanışabileceksiniz. Yoldan geçen bir PS3 sahibine selam verip, sonrasında, ister önceden kaydettiğimiz kısa sohbet cümleleri ile ister klavyeden yazarak veya isterseniz bluetooth kulaklık ve mikrofon sistemi ile direk muhabbete girebileceksiniz. İşte bu platform ağ üzerinden interaktif uygulamalar arasında 1 numara olmayı fazlasıyla hakkediyor.

Finetune.com

Türkçesi ince ayar anlamına gelen Finetune platformuyla Web 2.0 ve yüksek ses kalitesine sahip radyo bir arada buluşuyor. Milyonlarca müzik parçasını barındıran site üzerinde kendinize özel bir müzik oynatıcınız ve buna bağlı olarak da oynatma listenize dilediğiniz parçaları ve radyoları ekleyip dinleyebiliyorsunuz.

Okuyucu Yorumları