2004ün cep yıldızları ve güncel alternatifler

Siemens SX1, Nokia 6600: 2004'ün cep yıldızlarını güncel alternatifleriyle karşılaştırdık...

2004'ün yıldız cepleri...

Günümüzün cep telefonları en fazla bir yıl sonra eskiyip ikinci el satış sitelerine, oradan da eski, tozlu raflara düşüyor. Bu yazımızda bir nostalji yapıp 2004'te en şatafatlı telefon unvanını almış ama kaderinden kaçamamış telefonları hatırlatmak istedik. Bunu yaparken de sizin için benzer işlevselliğe sahip güncel telefonlarla karşılaştırdık.

İşte 2004'ün şampiyonları:

Altın madalya: Siemens SX1
Gümüş madalya: Sony Ericsson P990
Bronz madalya: Nokia 6600

2004 aslında yeni tasarımları deneme yılıydı. 7600 veya 3660 gibi modellerle Nokia sınırları zorlamıştı. Siemens ise SX1 ile tasarım ve işlevselliği birleştirmiş ve çoğu çevreden tam not almıştı. Gelin listenin başını beraber hatırlayalım.

Şampiyon: Siemens SX1

Şampiyon: Siemens SX1
Sıradışı tasarım, gelişmiş özellikler

Renkli ekran, Megapiksel kamera ve MMC bellek girişi – SX1'in özellikleri zamanına göre oldukça gelişmişti.

Siemens'in daha BenQ olmadan çıkardığı ve Symbian S60 kullanan bu akıllı telefonu, beş sene önce birinciliği kamerasının video işlevi ve o zamanlar sıkça rastlanmayan USB kablo kullanımı ile elde etmişti.

O zamanlar daha yeni bir teknoloji olan gerçek bir bütünleşik MP3 oynatıcı ve FM radyoya sahip SX1 değerlendirmelerde ilk sırayı almıştı ve yüksek fiyatıyla da değerli telefonlar arasındaydı.


Güncel bir numara: Nokia 5800 XpressMusic
Sıradışı tasarım, gelişmiş özellikler
Büyük bir bellek, çok çok büyük bir ekran ve bütün iletişim ihtiyaçlarınıza cevap verebilen telefon işlevleri – Nokia 5800 XpressMusic'in yapamadığı hiçbir şey yok gibi. Eski şampiyon SX1'le tek ortak yanı ise Symbian platformu üzerine kurulmuş olması.

Nokia 5800'ün HSDPA'dan web siteleri için flash desteğine, GPS alıcısından yol haritasına birçok özelliği, 2004'ün cep telefonu kullanıcıları için herhalde sadece bir hayal olabilirdi; üstelik daha ucuza.


Güncel alternatif: Nokia 5320
Sıradışı tasarım, gelişmiş özellikler
Eğer Symbian S60 kullanan, müzik işlevleri olan bar tipi bir cep telefonu istiyorsanız artık kesenin ağzını 2004'teki kadar açmanıza gerek yok. Nokia 5320 ile 450 TL gibi bir fiyata hızlı veri transfer edebilen, oldukça iyi müzik işlevlerine sahip, kullanımı kolay ve işlevsel bir Symbian telefona sahip olabilirsiniz. Hem de 90 gram ağırlığı ve 108 x 47 x 15 milimetre boyutları ile diğerlerine oranla hala ele avuca sığan bir cep telefonu.

Gümüş Madalya: Sony Ericsson P990

Gümüş Madalya: Sony Ericsson P990
Kocaman bir dokunmatik ekran

2004'te de dokunmatik ekran, listede güzel bir yeri garanti ediyordu. Açılabilir kapağı ve oldukça hassas dokunmatik ekranı Sony Ericsson P990 listelerin ikinci sırasındaydı.

İsveç ve Japonya'dan oldukça yetenekli geliştiricilerin elinden çıkmış Sony Ericsson P990'un en önemli özellikleri dokunmalara oldukça hassas dev renkli ekranı ve üstün çoklu ortam ve PDA işlevleriydi.

Tabi P990'ı bunlarla sınırlamamak gerek: Oyunlar için Java motoru, bir MP3 çalar ve video çekebilen bir kamera da P990'ın 2004'te ikinci sıraya yerleşmesinde önemli katkılar sağlayan işlevleri arasında.


Güncel gümüş madalya: Samsung i8510 innov8
Kocaman bir dokunmatik ekran
Güncel listelerde ikinci sırada 2004'te olduğu gibi dokunmatik ekranlı bir telefon var. 8 megapiksellik kamerası, yüksek özellikli donanımları ve kolay kullanımı ile Samsung i8510 innov8 birinci sırayı oldukça zorlayan bir telefon.

Sayısız ekstraya sahip olan i8510'un dikkat çeken özellikleri ise yüksek çözünürlüklü kamerası, dokunmatik ekranı ve kablosuz ağ ve HSDPA ile internete bağlanabilmesi. Pil ömrü testlerinde de 5,5 saatlik konuşma süresi ile zirveyi zorluyor. Yalnız bu kadar işlev için 1.300 TL gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerekiyor.


Güncel alternatif: LG KP500
Kocaman bir dokunmatik ekran
Eğer fiyatı uygun bir dokunmatik ekranlı telefon arıyorsanız LG KP500'ü mutlaka incelemelisiniz. KP500'ün 3 inç boyutundaki bol kontrastlı ekranı oldukça güzel ve parmak dokunuşlarınıza çok kolay yanıt veriyor. 106 x 55 x 12 milimetre boyutları ile de KP500'ü küçük telefonlar arasında saymak mümkün. Plastik mat yüzeyi telefonu asil gösteriyor. Müziklerinizi telefonunuza aktarırken tek yapmanız sürükleyip bırakmak; ek yazılıma ihtiyacınız yok. Sonuç olarak 600 TL'lik fiyatını tam anlamıyla hak eden bir telefon.

Bronz Madalya: Nokia 6600

Bronz Madalya: Nokia 6600
Sıradışı yuvarlak hatlarına rağmen üçüncü sıraya yerleşmiş

2004'ün üçüncü sırasında oldukça yumuşak hatlara sahip bir telefon var: Nokia 6600

Nokia 6600 bu şekliyle bugün piyasaya sürülseydi, tasarım yarışmalarında herhalde anca bir teneke kupa alırdı. Ama 2004'te bu şekil ona üçüncülüğü getirmiş. Tabi bunda Symbian S60 sistemi üzerine kurulu fotoğraf ve video kamera ile PDA ve veri işlevlerinin de katkısı büyük. Eksisi ise 30 saniyeyi bulan açılış süresi ve biraz zor olan kullanımı.


Güncel bronz madalya: Nokia N96
Sıradışı yuvarlak hatlarına rağmen üçüncü sıraya yerleşmiş
Güncel listelerde de Symbian sistemli bir Nokia var: N96. Ama beş yıl önceki modelinden devasa belleği, GPS ve benzer sayısız özellikleri ile fersah fersah önde.

İlk bakıldığında sadece N95'in biraz geliştirilmiş modeli gibi duran telefon aslında bir tek dokunmatik ekranı eksik olan ve her konuda yetenekli bir cep telefonu. Kablosuz ağı ve HSDPA özellikleri, 5 megapiksellik kamerası, 16 GB belleği, 2,8 inç ekranı ve GPS sistemi olan N96'nın tek eksik yönü ise biraz kısa ömürlü olan pili. 1.350 TL ile fiyatı biraz yüksek olsa da Nokia N96 yerini hak ediyor.


Güncel alternatif: Samsung SGH-i550
Sıradışı yuvarlak hatlarına rağmen üçüncü sıraya yerleşmiş
Yine başarılı Symbian S60 sistemi üzerine kurulu Samsung i550'de HSDPA, kablosuz ağ, GPS gibi güncel bir akıllı telefondan isteyebileceğiniz bütün işlevler var. Ayrıca 3,2 megapiksellik kamera ve bu sayısız işlevler için ödemeniz gereken ise sadece 550 TL.

Okuyucu Yorumları