Arkeologlar, İtalya'da 2.000 yaşında bir mezarı açtılar ve gördükleri karşısında şok oldular. Çünkü karşılarında binlerce yıldır mükemmel bir şekilde korunmuş antik bir mumya duruyordu.
Ekip, Napoli'deki tarihi 'Cerberus mezarı'nda bulunan 2.000 yıllık lahdi açtıktan sonra eşi benzeri görülmemiş bir bulguya ulaştı. Kalıntılar, odaya kapatılmadan önce cesetlerin üzerine bitki bazlı kremler sürülmüştü. Bu da Antik Roma'nın kendi ölülerini nasıl mumyaladığını ortaya koyan yeni ve ayrıntılı kanıtlar sağladı.
Cesetlerden biri kefenle örtülü ve mezar eşyalarıyla çevrili olarak bulundu. Ekip bu kefeni açtığında cesedin mükemmel bir şekilde korunmuş olduğunu gördü. Merhuma gösterilen özel özen ve bulunan eşyaların kronolojisi, onun adına anıt mezar inşa edilen ailenin kurucusu olabileceğini düşündürüyor.
Arkeologlar daha önce aynı bölgede Roma Cumhuriyeti döneminden (MÖ 510 - MÖ 31) Roma İmparatorluk Çağı'na (MÖ 31 - MS 476) kadar uzanan çok sayıda gömü alanı bulmuştu. Ama kimse buradan Mısır firavunlarına benzeyen mumyalar çıkacağını düşünmüyordu.
Giugliano'da bulunan 'Cerberus'un mezarı' 2023 yılında arkeologların nekropol sınırını ortaya çıkarmasının ardından keşfedildi.
Daha derin bir analiz, yapının, antik Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının bekçisi olduğuna inanılan üç başlı köpek Cerberus'u tasvir eden çarpıcı bir fresk içerdiğini ortaya koydu. Ayrıca burada, bir odaya açılan giriş olduğu keşfedildi.
Bu kadar başarılı bir mumyalama tekniği mümkün mü?
Campania'da bulunan Guigliano, MÖ 8. ve 7. yüzyıllar arasında antik Yunanlılar tarafından kolonize edilmişti. Mezar Arkeoloji, Güzel Sanatlar ve Peyzaj Müfettişliği tarafından keşfedildi ve araştırmacılar sadece mumyalanmış cesetlerin ne kadar iyi korunmuş olduğunu görmekle kalmayıp kullanılan yöntem karşısında da şok oldular.
Araştırmacılar yeni bulunan mumyaların görüntülerini daha sonraki bir tarihte paylaşmayı planlıyor.