Araştırmacılar, yüzyılı aşkın bir süredir arkeologları şaşırtan tarihi Yunan "astronomik bilgisayarı" hakkında yeni ipuçları buldular.
Dünya'nın ilk bilgisayarı olarak adlandırılan "Antikythera Mechanism" 1901 yılında Yunanistan açıklarında bir gemi kalıntısında bulunmuştu. Ancak University of Puget Sound fizik profesörü James Evans ve University of Quilmes bilim tarihi profesörü Christián Carman tarafından yürütülen yeni araştırma, saat benzeri astronomik mekanizma hakkında yeni bulgular bulmuş durumda.
Archive for History of Exact Science'da yayınlanan araştırma, mekanizmanın üretim tarihini Milattan Önce 205 olarak belirlemekte ve eski tahminlerden 50 ila 100 yıl arasında daha yaşlı olduğunu söylemekte. Araştırmaya göre, Antik Yunanlılar tutulmaları (güneş, ay) daha önceki tahminlerden çok daha erken bir tarihte belirleyebiliyor ve karmaşık mekanizmaları üretebiliyorlardı.
Evans ve Carman'ın çalışması ayrıca tutulma tahmini planının MÖ 205'te bulunmayan Yunan trigonometrisine değil Babil aritmetik yöntemlerine bağlı olduğu düşüncesini de desteklemekteler.
Araştırmacılar MÖ 205 tarihine kendi kurdukları bir çeşit eleme yöntemiyle ulaşmışlar. Evans ve Carman, ürünün tutulma desenlerinin John Steele tarafından tekrar kurulan Babil kaynakları ile eşleşebileceği yüzlerce farklı yolu incelediler. University of Puget Sound'un açıklamasına göre, hesaplamalar "ay ve güneş anormalliklerini, eksik güneş tutulmalarını, ay ve güneş tutulmalarını ve diğer astronomik olguları" içermekteydi.
Ayrıca bu son araştırma ile beraber mekanizmanın tarihi, MÖ 212'de ölen Arşimet'in yaşam zamanına da yaklaşmış oluyor. Böylelikle de ünlü matematikçinin mekanizma ile bağlantılı olabileceği şüpheleri destek kazanıyor.
Mekanizma, şu anda Atina Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor...