18 ay önce satın aldılar, şimdi kapatıyorlar

Meta, geçmişi oldukça eskilere dayanan ve yaklaşın 18 ay önce satın aldığı oyun stüdyosu Ready at Dawn’ı ani bir kararla kapatacağını duyurdu. Peki bu kararın arkasında yatan sebep ne?

18 ay önce satın aldılar, şimdi kapatıyorlar

Meta, Echo VR serisinin yapımcısı Ready at Dawn Studios'u kapatma kararı aldı. Bu adım, Meta'nın stüdyoyu satın almasının üzerinden yaklaşık 18 ay geçtikten sonra geldi ve köklü bir oyun stüdyosunun faaliyetlerine son verilmiş oldu.

İlk olarak Android Central tarafından bildirilen haber, Meta'nın Reality Labs bölümündeki maliyetleri azaltma stratejisinin bir parçası olarak geldi. 2026 yılına kadar Meta, bu bölümün bütçesini %20 oranında azaltmayı planlıyor ve bu kesintiler, Meta Quest 4 ve Quest 4s VR başlıklarının piyasaya sürülmesiyle aynı zamana denk geliyor.

Ready at Dawn'ın oyun endüstrisindeki geçmişi, PlayStation Portable (PSP) dönemine kadar uzanıyor. Stüdyo, 2006 yılında Jak and Daxter serisinin sevilen bir yan ürünü olan Daxter ile ilk oyununu çıkardı. Ardından Chains of Olympus ve Ghost of Sparta gibi God of War serisindeki üç oyunu PSP için geliştirdiler. 2015 yılında, PlayStation 4 için görsel açıdan çarpıcı bir Viktorya dönemi aksiyon-macera oyunu olan The Order: 1886 ile konsol oyunlarına geçiş yaptılar. Oyunun yüksek beklentilere rağmen aldığı karışık eleştiriler, Ready at Dawn'ın farklı türler keşfetmesine yol açtı. 2017 yılında, tuhaf ve çizgi film tarzında bir çok oyunculu oyun olan De-Formers’ı piyasaya sürdüler.

Sanal gerçeklik (VR) teknolojisinin yükselmesi, Ready at Dawn’ın yön değiştirmesine neden oldu. 2018 yılında, şirket, Oculus Rift ve Quest için Echo Arena adlı ücretsiz bir sanal spor oyunu ve Lone Echo adlı yerçekimsiz bir bilim kurgu macerası oyununu piyasaya sürdü. Bu oyunlar, Oculus Rift ve Quest'te hızla popülerleşti ve Echo Combat (2018) ile Lone Echo II (2021) gibi yeni devam oyunlarıyla sonuçlandı.

Meta, 2023 yılında Ready at Dawn'ı satın aldıktan sonra, stüdyonun Kaliforniya ve Oregon ofislerinde çalışmalarını sürdürmesine izin verdi. Ancak aynı yıl, Meta, oyuncu sayısındaki düşüş nedeniyle Echo VR'yi kapattı. Bu hamle, Meta'nın stratejik yeniden yapılanma sürecinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Şirket, 2023'ten bu yana 20.000'den fazla işten çıkarmayla sonuçlanan bu yeniden yapılanma döneminde, operasyonlarını daha verimli hale getirmeyi ve kaynaklarını yeniden yapılandırmayı hedefliyor. Meta CEO'su Mark Zuckerberg, bu dönemi "verimlilik yılı" olarak tanımlıyor.