1.700 yıllık antik tabutu, yıllardır bar masası olarak kullanmışlar

Bulgaristan'da bir sahil kasabasındaki turistik bir sahil işletmesinde herkesin çok beğendiği otantik bir bar masası Instagram hikayelerine konu oluyordu. Ama kimse onun gerçek bir tarihi eser olabileceğini düşünmedi. Ta ki şimdiye kadar...

1.700 yıllık antik tabutu, yıllardır bar masası olarak kullanmışlar

1.700 yaşında bir Roma tabutunun üzerinde içki içip eğlendiğinizi düşünebiliyor musunuz? Bulgaristan'da turistik bir sahil işletmesi, farkında olmadan müşterilerine bu imkanı sunuyordu ama neyse ki bazıları sosyal medyadaki fotoğraflardan şüphelenerek, gerçeğin peşine düştü.

1.700 yıllık kalıntının Varna yakınlarında, Karadeniz kıyılarında, Radjana Beach Bar'da bulunduğu bildirildi.

Eski bir polis memuru tatil sırasında Aziz Konstantin ve Elena olarak bilinen sahildeki plaj barı ziyaret ederken, gelen geçen herkesin Instagram fotoğrafları çekmek için kullandığı bu gösterişli ve süslü masayı fark etti.

Bu masanın "yeni" değil, son derece eski ve tarihi eser görüntüsünü fark eden polis memuru, durumdan şüphelenerek yetkililere haber verdi ve bölgeye hemen lahiti incelemek isteyen arkeologlar geldi.

İnternette yayınlanan fotoğraf ve videolar, antik lahdin en az 2020'den beri bar masası olarak kullanıldığını ortaya koydu ve yetkililer, nesnenin topraktan çıkartılıp bu sahile nasıl geldiğine dair bir ön soruşturma başlattı.

İşletmende tarihi eser var ve başın büyük belada!

Olay yerine çağrılan arkeologlar, kireçtaşından yapılmış tabutun ve dekoratif unsurlarının o dönemde Kuzeybatı Bulgaristan'da bulunan diğer kalıntılarla aynı tarzda olduğunu doğruladı.

İşletmeci, lahitin üst kısmını bir bar masasına dönüştürmek için buna uygun bir taş kestirmiş, alt kısmı da temizlemek amacıyla boyatmıştı. Boya çıktıktan sonra alt kısmın orijinal bir tarihi eser olduğu anlaşıldı.

Bir tarihi eseri bulduktan sonra bildirim yapmadan kullanmak, saklamak ve hatta ticaretini yapmak dünyanın pek çok ülkesinde ciddi bir suç olduğundan, işletmecinin başı oldukça büyük derde girecek gibi görünüyor. M.S 2. yüzyıla ait olduğu anlaşılan 1.700 yıllık lahit ise bardan alınarak müzeye kaldırıldı. Geriye de sadece Instagram'da hava basmak için story yayınlayan selfiecilerin pozları kaldı.