147 yıllık Wimbledon da yapay zekaya teslim oluyor

Hakemler işsiz kalıyor: Dünya'nın en geleneksel tenis turnuvalarından biri olan 147 yıllık Wimbledon da sonunda yapay zekaya teslim olacağını duyurdu.

147 yıllık Wimbledon da yapay zekaya teslim oluyor

Dünyanın en eski tenis turnuvası olan Wimbledon, 147 yıllık bir geleneğe veda ederek, önümüzdeki yılın turnuvasında yaklaşık 300 çizgi hakemi yerine yapay zeka kullanmaya başlayacak.

Wimbledon’ın çizgi hakemleri, bir tenis topunun içeride mi dışarıda mı olduğuna karar vermek için yıllardır kortun etrafında durarak çizgileri dikkatli bir şekilde izliyor. Ancak krem rengi bereler ve lacivert ceketler giyen bu hakemler, 2025'teki Wimbledon’da yer almayacak. All England Lawn Tennis Club (AELTC), bunun yerine, 2007’den beri zor kararlar için kullanılan Hawk-Eye teknolojisinin bir evrimini kullanmayı tercih ediyor. Bu teknoloji elektronik çizgi kararı (ELC) olarak adlandırılıyor ve 2025 turnuvası boyunca Wimbledon’ın 18 kortunun tamamında kullanılacak.

AELTC yaptığı açıklamada, “tüm şampiyona ve eleme maçları kortlarında hakemlik teknolojisi olacak ve daha önce çizgi hakemleri tarafından yapılan ‘dışarıda’ ve ‘faul’ çağrılarını kapsayacak” dedi.

Tenis için çok da yeni bir durum değil

ABD Açık gibi diğer büyük turnuvalarda COVID salgınının ardından kullanılan bu yapay zeka teknolojisinin tenis için tamamen yeni bir şey olduğunu da söyleyemeyiz. Avustralya Açık, 2021’de tüm kortlardaki çizgi hakemlerini kaldıran ilk büyük turnuva oldu ve ATP Turu da 2025’te bu teknolojiyi kullanacak.

Wimbledon’ın belki de en geleneksel turnuvalardan biri olmasına rağmen AI hakemlere geçişi duyurması, günümüzde yapay zeka teknolojilerinin ne kadar büyük bir yere sahip olduğunu bir kez daha kanıtlaması olarak da değerlendirilebilir. Bakalım ilerleyen zamanda daha neler göreceğiz...