Yassı solucan hücrelerinin yenilenmelerine ait (regeneration) 120 yıllık bir problem, insanların yardımı olmadan bilimsel teoriler üretmek için programlanmış bir bilgisayar tarafından çözüldü.
Tufts Üniversitesi'ndeki biyologlar tarafından üretilen bu makine, parçalanmış yassı solucanların hücrelerindeki genlerin nasıl olup da bu parçalanmış hücreleri yeni bir organizma haline dönüştürdüğünü – planaria olarak adlandırılan bir süreç ile – açıkladı.
Makinenin bunu başarma yöntemi ise, bu alanda yapılan çalışmaları taramayı ve bu taramaların ardından, var olan bir çalışma ile eşleşen bir sonuç bulana kadar solucanın genlerinin oluşturduğu ağların simülasyonunu yapmayı içermekteydi. Ne zaman bir başarı ile karşılaşsa, bu sonucu kaydeden makine, ağın geri kalanını değiştirerek başka bir çalışma ile eşleşmesine kadar çalışmaya devam ediyor. Geçen üç günün ardından da aranan sonuca ulaşmış durumda.
Bu buluşun detaylarını anlatan yazının baş yazarı Michael Levin, bu bulgunun "planarian yenilenmesinin bugüne kadarki en kapsam modeli" olduğu söylemekte. "Bu projedeki yapay zekanın çok miktarda hesaplama yapmak zorunda kalmasına rağmen, ortaya çıkan sonuç, solucanın ne yaptığının bir teorisi."
Ayrıca Levin'in söylediğine göre, ortaya çıkan sonuç, karmaşık bir modelden ziyade, insanların rahatlıkla algılayabilecekleri bir şeydi. "Bütün bunların bana söylediği şey, yapay zekanın bilimin her alanında yardımcı olabileceği, sadece veri toplanmasında değil, aynı zamanda bu verinin çıkarımlarında da."
Bu gizemin çözümü ve bu çözümü bulan yazılımın detayları, PLOS Computational Biology'de yayınlanmakta...