15 Şubat 2013 tarihinde, sabah saat 9:20'de insanlar güne hazırlanırken, Rusya semaları güney Ural bölgesindeki Çelyabinsk üzerinde parlak bir çizgiyle aydınlandı. İnsanlar o anda bunun bir uzay taşının Dünya'ya çarpmasının sonucu olduğunu bilmiyorlardı.
NASA'ya göre, meteor yaklaşık 45 kilometre yükseklikte, saniyede 19 kilometre hızla atmosfere girdi ve kabaca 440 kiloton TNT patlamasına eşdeğer şiddetli bir şok dalgasına neden oldu. Daha sonra yapılan araştırmalar gök cisminin başlangıçta yaklaşık 20 metre genişliğinde ve yaklaşık 12.000 ton ağırlığında olduğunu gösteriyordu. Bu bir göktaşı için nispeten küçük bir değer, ancak yine de etkisi büyük oldu.
Camlar kırıldı, arabaların alarmları çaldı ve çatılar çökerek yaklaşık 1.500 kişinin yaralanmasına neden oldu. Akıllı telefonlar, araç kameraları ve güvenlik kameraları sayesinde, bu olay belki de ilk kez önemli bir meteor çarpmasının çok sayıda açıdan aynı anda kaydedilerek bilim insanlarının bunu incelemesine olanak sağladı.
Meteorun kütlesinin büyük bir kısmı atmosferi yırtıp geçerken yanmış, diğer kaya parçaları ise Çelyabinsk boyunca savrulmuştu. Okul çocuklarının ve meraklı bölge sakinlerinin yerel bölgede meteor parçalarını buldukları, ancak bilim adamları ya da devlet yetkilileri tarafından götürülebilecekleri korkusuyla sessiz kaldıkları bildirildi.
İlk çarpışmayı takip eden saatlerde Chebarkul Gölü'nün donmuş yüzeyinde 6 metre genişliğinde bir delik keşfedildi. Birkaç ay süren bir kurtarma görevinin ardından araştırmacılar gölün dibinden 654 kilogramlık bir meteorit çıkarmayı başardılar. Bu inanılmaz nesnenin büyük bir kısmı şu anda Çelyabinsk'teki Güney Ural Devlet Tarih Müzesi'nde bulunuyor.