Ticaret Bakanı'ndan 'Temu' sorusuna yanıt: Neden ek vergi kondu?

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye'de gerçek bir kişiye gelen ticari olmayan eşyalar için uygulanan 150 avro kıymet bedelinin 30 avro olarak güncellenmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ticaret Bakanı'ndan 'Temu' sorusuna yanıt: Neden ek vergi kondu?

Bolat, "(Çin merkezli çevrim içi alışveriş platformu) Temu ile yeni bir düzenleme geldi. Bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu?" şeklindeki soru üzerine şunları söyledi:

"Bu, bir firma, şahsa ya da ülkeye yönelik bir düzenleme değil. Genel bir ithalat düzenlemesi. Şunu gördük; e-ticaret ile ilgili yapılan işlemlerde sektörlerde, ürünlerde çok hızlı değişimler oluyor. Çok hızlı pazar payları değişimleri meydana geliyor. Özellikle küçük esnaf, tüccarlar, ticaret odaları, esnaf odaları, sanayi odaları bize bu konuda yoğun şikayette bulundu. Tüketicilerden de kalitesizlik, ürün güvenliği, tehlikeli ürün noktasında şikayetler çokça yapıldı. Hem ilgili bakanlıklarımız ile istişare ettik hem bu ilgili ticaret ve esnaf odaları, TOBB, TİM gibi kuruluşlar ile istişare ettik. Onların da umumi arzusu üzerine bu yeni düzenlemeyi getirdik. Buradaki amacımız ülkemizin ekonomisinde üreten kesimin ve ekonomideki esnaf, KOBİ, tacir, mağaza sahibi gibi kesimlerin yoğun bir şekilde pazar ve istihdam kaybı yaşamasının ve ülkemizin döviz kaybı şeklindeki olumsuz etkilerin azaltılması. Bu gaye ile bu değişiklik yapıldı."

NE OLMUŞTU?

Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle bugüne kadar 150 euro olarak uygulanan aylık gümrük muafiyeti sınırı kaldırıldı. İlgili maddede yapılan değişiklikle değeri 30 euroyu geçmeyen eşya ile değeri 1500 euroyu geçmeyen ilaç için yeni düzenleme şöyle oldu:

a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30,
b) Diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 60,
c) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilaveyüzde 20 oranında tek ve maktu vergi uygulanacak.
Karar 21 Ağustos 2024 itibarıyla yeni düzenleme yürürlüğe girecek.