Mete Gazoz, Türkiye'nin olimpiyat tarihindeki ilk okçuluk altın madalyamızı alan isim oldu! 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın 8. gününde klasik yay bireysel finalinde İtalyan Mauro Nespoli'yi 6-4 yenen milli okçu Mete Gazoz (22) 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda Türkiye'nin aldığı ilk altın madalyayı getirmiş oldu.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle geçtiğimiz yıl ertelenen ancak bu yıl düzenlenen 2020 Tokyo olimpiyatlarında klasik yay bireysel kategorisinde ülkemizi temsil eden Mete Gazoz'un sosyal medyada büyük hayran kitlesi var. Sosyal medyada Gazoz'un imza hareketi olan zafer işareti anime karakterlerinin zafer hareketiyle bağdaştırılıyor ve çokça sempati kazanıyor.
Mete Gazoz, Altın Madalya Kazandı
Mete Gazoz, Yumenoshima Okçuluk Alanı'nda 29 Temmuz Perşembe günü yapılan ilk tur maçında Lüksemburglu Jeff Henckels'i, ikinci tur müsabakasında ise Avustralyalı Ryan Tyack'ı yendi ve son 16 turuna yükseldi.
Çeyrek finalde okçulukta dünya 1 numarasını eleyen Mete Gazoz, yarı finalde ise Japon rakibi Takaharu Furukawa'yı 7-3 mağlup etti ve Tokyo 2020'de finale adını yazdırdı.
Son atışında 10 puan atan Mete, rakibinin atışını beklemeden genel skorda 6-4 üstünlük kurarak maçı 6-4 aldı ve altın madalyaya uzandı.
Dünya 1 Numarasını Eledi
- Milli okçu, sabah seansında son 16 turunda Avustralyalı Taylor Worth'u geçerek çeyrek finale kaldı.
- 22 yaşındaki Mete Gazoz, bu turda da dünya sıralamasında 1 numara olan ABD'li Brady Ellison'u eledi ve yarı finale adını yazdırdı.
- Yarı finalde de Japon Takaharu Furukawa'yı mağlup ederek finalist olan Mete Gazoz, İtalyan Mauro Nespoli ile altın madalya maçına çıktı.
- Takımda Londra 2012'de altın madalya alan, dünya ve Avrupa şampiyonu rakibi karşısında Mete, maça iyi başlayamadı. İlk set 26 puan atan Mete, rakibinin 29'a ulaşmasıyla 2-0 geri düştü. İkinci set 28-28'lik eşitlikle tamamlanınca sporcular 1'er puan aldı.
- Müsabakanın üçüncü setini 27-26 alan ay-yıldızlı sporcu, genel skorda 3-3 beraberliği sağladı. Dördüncü sette iki sporcu da üst düzey atışlar yaptı. 29-29 sona eren setin ardından genel skorda beraberlik sürdü: 4-4.
- Kazanan sporcunun olimpiyat şampiyonu olacağı beşinci sete Mete 9, Nespoli ise 8 atarak başladı. İki sporcu da ikinci atışlarında 10 puanı buldu.
- Son atışında 10 puan atan Mete, rakibinin atışını beklemeden genel skorda 6-4 üstünlük kurarak maçı 6-4 aldı ve altın madalyaya uzandı.
- Gümüş madalya Nespoli'ye giderken, bronz madalya Japon Takaharu Furukawa'nın oldu.
??Tarih yazıldı tarih! Olimpiyat altın madalyası Mete Gazoz'un, Türkiye'nin!???? pic.twitter.com/uAyAl7lBCK
— Dr. Mehmet Kasapoğlu (@kasapoglu) July 31, 2021
Mete Gazoz tarih yazmaya devam ediyor! Finaldeyiz, finalde!????????
— Dr. Mehmet Kasapoğlu (@kasapoglu) July 31, 2021
10, 10, 10! Mete Gazoz yarı finalde!????????pic.twitter.com/CoWKPOO2FG
— Dr. Mehmet Kasapoğlu (@kasapoglu) July 31, 2021
Mete Gazoz Kaç Yaşında ve Nereli?
Milli okçu sporcumuz Mete Gazoz, 8 Haziran 1999'da İstanbul'da doğdu. Şu an Mete Gazoz 22 yaşında. Türk okçu Gazoz, İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü'nde. Annesi İstanbul Okçuluk'un kulüp başkanlığını da yapan Meral Gazoz, babası eski bir milli okçu olan Metin Gazoz'dur...
YÜZME, BASKETBOL, PİYANO...
Al Jazeera'da 2016 yılında yayınlanan bir röportaj ise Mete Gazoz'un şampiyonluğa uzanan öyküsüne ışık tutacak türden. Röportajın bir bölümü şöyle:
Metin Gazoz, oğlunu olimpik bir sporcu yapmak için çok araştırdı, çok okudu, çok danıştı. İlk olarak okçulukta duruşun, kuvvetini geriye doğru kullanmanın önemli olmasından dolayı sırt kasları gelişsin diye oğlu Mete'yi yüzmeye gönderdi. Sonra hem sol hem de sağ elin koordinasyonun sağlanması yani ellerin itiş ve çekiş yapabilmesi için, zamanlamanın gelişmesi için okul basketbol takımına yazılmasını sağladı. Okçuluğun nişan alınan bir spor olmasından kaynaklı olarak bakmak ve görmenin farkını ayırabilmesi için oğlunu resim kursuna yönlendirdi.
Bütün bu eğitimlerden geçen Mete, beynin hem sağ hem sol bölgesini aynı anda geliştiren, algıyla düşüncenin farklı bir kombinesini sağladığı belirtilen piyano eğitimi aldı. Bu dönemde daha 7. sınıfta olan Mete Gazoz, o yıl Türkiye şampiyonu oldu, birçok rekor kırdı. Bir sene sonra da Dünya Gençler Şampiyonası'nda dünya ikincisi oldu.
Baba Metin Gazoz, bu kursların yararını çok gördüklerini düşünüyor:
"Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Prof. Dr Hayri Ertan Hocamız ile Hacettepe Üniversitesi'ndeki hocalarla Mete'nin üzerinde birçok çalışmalar yaptık. Kulak memesinden alınan kandan, alyuvar akyuvar sayısına kadar... Bilimsel olarak incelendiğinde doğru teknik, doğru kas yapısı ve doğru sonuç. Gelişim çağında, çocuğun bedensel gelişimin yanında psikolojik gelişiminin de çok önemli olduğunun farkına vardık. Dereceler bu gençlerden çıktı. Akademik kariyerini ona göre düzenledik. Çocuğa bir yol çizdik."
METE GAZOZ OKÇULUĞA NASIL BAŞLADI?
Mete Gazoz, Eurosport'a verdiği bir röportajda okçuluğa nasıl başladığını şöyle anlatıyor: Açıkçası doğduğum an okçu oldum diyebilirim. Çünkü babam, eskiden Milli Takım'da okçuydu. Hem de baya iyi bir okçu. Keza annem de bu sporla alakadar. Yani tamamen okçulukla iç içe bir ailede dünyaya geldim. Babamla birlikte bazı bölgesel ve ulusal şampiyonlara gittikçe spora olan merakım iyice arttı. Zaten üç yaşımdayken sporla resmî olarak tanışmıştım. Yıllar ilerledikçe ok atmaya olan tutkum ve isteğim arttı. 14 yaşımdayken Milli Takım'a girmem, büyükler kategorisinde yarışmam, madalyalar... Kısacası zihinsel olarak belirli bir karara varıp bunların somut dönütlerini görünce en sevdiğim hobimi meslek hâline getirmeye karar verdim. İyi ki de böyle yapmışım diyebilirim.
Uludağ Gazoz, 2016'da Avrupa Gençler Okçuluk Şampiyonası birincisi olan Mete Gazoz'a, 2016 Rio Olimpiyatları kapsamında sponsor olmuştu. Hayranları Mete Gazoz'un Rio Olimpiyatları'ndan bu yana şampiyon olacağı anı bekliyordu. Olimpiyat altın madalyası Rio Olimpiyatları'ndan 5 yıl sonra geldi.
2018'in En İyisi Seçilmişti
Milli sporcu Mete Gazoz, Dünya Okçuluk Federasyonu (WA) tarafından düzenlenen oylamada erkekler klasik yayda 2018'in en iyi sporcusu seçildi.
Mete Gazoz'un 2013'ten bu yana uluslararası organizasyonlarda aldığı madalyalar şunlar:
DÜNYA ŞAMPİYONASI
Gümüş: Yankton 2018 (Gençler bireysel)
Bronz: Rosario 2017 (Gençler karışık takım)
Gümüş: Ankara 2016 (Gençler erkek takım)
Gümüş: Wuxi 2013 (Yıldızlar erkek takım)
DÜNYA KUPASI
Altın: Berlin 2019 (Bireysel)
Altın: Berlin 2019 (Erkek takım)
Bronz: Antalya 2019 (Bireysel)
Bronz: Antalya 2019 (Karışık takım)
Gümüş: Şanghay 2019 (Erkek takım)
Gümüş: Şanghay 2019 (Karışık takım)
Gümüş: Samsun 2018 (Karışık takım)
Altın: Berlin 2018 (Bireysel)
Bronz: Berlin 2018 (Karışık takım)
Bronz: Antalya 2018 (Karışık takım)
Gümüş: Şanghay 2018 (Karışık takım)
AVRUPA ŞAMPİYONASI
Bronz: Samsun 2019 (Erkek takım)
Altın: Patras 2018 (Gençler bireysel)
Altın: Patras 2018 (Gençler karışık takım)
Altın: Patras 2018 (Gençler erkek takım)
Gümüş: Nottingham 2016 (Bireysel)
DİĞER ORGANİZASYONLAR
Akdeniz Oyunları:
Altın: Tarragona 2018 (Bireysel)
Gençler Avrupa Kupası:
Altın: Porec 2017 (Bireysel)
Bronz: Porec 2017 (Erkek takım)
Altın: Marathon 2017 (Bireysel)
Altın: Marathon 2017 (Erkek takım)
Bronz: Marathon 2017 (Karışık takım)
Gümüş: Klagenfurt 2015 (Bireysel)
Avrupa Grand Prix:
Altın: Sofya 2018 (Bireysel)
Gümüş: Sofya 2018 (Karışık takım)
Gümüş: Sofya 2016 (Bireysel)
2016 Rio Olimpiyatları Avrupa Kıta Elemeleri:
Altın: Nottingham 2016 (Bireysel)
Veronica's Kupası:
Altın: Kamnik 2019 (Bireysel)
Altın: Kamnik 2019 (Erkek takım)
Altın: Kamnik 2019 (Karışık takım)
Gümüş: Kamnik 2017 (Erkek takım)
Bronz: Kamnik 2017 (Karışık takım)
SORU VE CEVAPLARLA METE GAZOZ
Okçu bir babanın çocuğu olarak küçük yaşta başladığı sporda çok sayıda başarı elde eden Mete Gazoz, 2019 yılında verdiği bir röportajda başarısının ipuçlarını da paylaşmıştı:
- Mete Gazoz okçu olmasaydı ne olurdu?
Okçu olmasaydım, başka bir branşta sporcu olurdum, yine sporcu olurdum. Hiç spor yapmasaydım, büyük ihtimalle bilgisayar oyunu oynardım. Bütün gece boyunca sabaha kadar bilgisayar başında olurdum değil tabii. Evden hiç çıkmamak değil. Olabilecek seviyede oynardım. Bilgisayara ilgim var. Daha çok eğitime yönelip daha çok eğitim kariyerime odaklanırdım.
- Sporda pes ettiğin, yorulduğun, vazgeçtiğin anlar oldu mu? Olduysa nasıl başa çıktın?
Spordan vazgeçme noktasına geldiğim anlar oldu. 2015 yılında dünya şampiyonasında olimpiyatlar için kota yarışmasında çok kötü ok attım. İlk defa 2013 yılında milli takıma girdim. 3 yıl boyunca çalış çalış bir karşılık görmeyince "Herhalde benden okçu olmayacak" dedim. "Babam okçu tamam ama benden okçu olmayacak demek ki" diye düşündüm. Annem ile konuştum bırakmak istediğimi söyledim. Annem 'Sen bilirsin bırak ama benle babanın isteği bu sporu yapman, son karar senin' dedi. İşte ailenin avantajı dezavantajı burada başlıyor. Ben daha 15 yaşındayım, bana böyle bir karar verme hakkı bırakıyor. Yaşadıklarım beni olgunlaştırdı. Yarışma kaybettiğimde bu hatıralarımdan faydalanıp tekrar kendimde güç bulabiliyorum. Sonra 2016 yılı muazzam geçti ve olimpiyatlara katıldım.
- 2020 Tokyo'yu hayal ettiğin oluyor mu? Rüyalarına giriyor mu?
Rüyalarıma giriyor. Antrenman sırasında kendimi bazen altın madalya aldığımın hayalini kurabiliyorum. Final yarışmasını, podyuma çıkana kadar ki atışları, orada nasıl sevineceğim, kimler etrafımda olacak. Daha sonra kürsüye çıkmak, bunların hepsini hayal ediyorum. Daha çok düşündüğün için geceleri rüyama da giriyor.
Gençlere spora dair tavsiyen nedir?
"Herkes spor yapsın. Bunu boş vakitleri değerlendirmek için değil, spor yapıyorum, spora zaman ayırıyorum demeleri lazım. Böyle olması gerektiğini düşünüyorum."
Buraya Gelmek İçin Kaç Ok Atmak Lazım?
- Okçulukta bu aşamaya gelmek için kaç ok atmak lazım? Hedefe gidip tekrar doğruyu yapmak gerekiyor?
70 metreye gidip geliyoruz. Geçen sene yaklaşık bir hesap yaptık. 70 metre gidip gelmek 140 metre yapıyor. Bu zamana kadar antrenmanlarda attığım oklar, antrenman sayısı, kabataslak hesapladık. Yürüdüğüm mesafe dünyanın etrafını 4,5 tam tur atmaya denk geliyor. Günde 600 ok atıyoruz, 6 oktan atıyoruz 100 seri olarak. Bu günlük 14 kilometre yapıyor. Biri gidip okları getirse dediğim çok oluyor. Ben oturayım birisi okları alsın gelsin, ben de atayım, ne güzel.