İnsanlık tarihini değiştirecek şaşırtan keşif! Batı Afrika'da "hayalet" nüfus ortaya çıktı

Kamerun'daki bir sığınakta bulunan iskeletler üzerinde yapılan incelemeler sonunda insanlık tarihine dair şaşırtıcı sonuçlara ulaşıldı.

İnsanlık tarihini değiştirecek şaşırtan keşif! "Hayalet" nüfus ortaya çıktı

Kamerun'da Shum Laka adlı sığınaktan elde edilen veriler ile araştırmacılar ilk kez Batı Orta Afrika'dan gelen eski DNA'nın derinlemesine analizini yaptılar.

Verilerin kaynağı Kamerun'daki Shum Laka kaya sığınağı. Ortaya çıkan verilere göre, şaşırtıcı bir şekilde, bu kaya sığınağında yaşayan eski insanlar bugün aynı bölgedeki insanlarla bağlantılı değil.

Taş Devri'nde, günümüzde Batı Kamerun'da bulunan doğal bir kaya sığınağına hayatını kaybeden dört çocuk gömülmüştü. Çocukların gömülmesinden binlerce yıl sonra ise, günümüzde yapılan bir çalışma ile bu çocukların kemiklerinde bulunan eski DNA analiz edildi. Böylece binlerce yıl önce orada yaşayan insanlar hakkındaki sırlar ortaya çıkarıldı.

Araştırmacılara göre en şaşırtıcı bulgu, bu çocukların bugün bölgede yaşayan ve Bantu dilini konuşan kültürlerle bir bağlantısı olmaması. Araştırmacılar, bu Taş Devri çocuklarının Bantu konuşma gruplarıyla yakından ilişkili olmayan Orta Afrika'nın bugünkü avcı-toplayıcı gruplarına genetik olarak daha yakın olduğunu keşfetti.

Araştırmacılar, bu bulgunun yanı sıra daha önce bilinmeyen bir "hayalet" popülasyonun bugün bölgede yaşayan insanlara genetik olarak katkıda bulunduğunu belirterek, Afrika'nın günümüzde insan genetiği açısından dünyadaki en çeşitli bölge olduğunu söylüyor.

TAŞ DEVRİ'NDEN METAL DEVRİ'NE GEÇİŞ

TAŞ DEVRİ'NDEN METAL DEVRİ'NE GEÇİŞ

Ayrıca insanların en az 30.000 yıldır kullandığı Shum Laka kaya barınağında sayısız eser ve 18 insan gömüsü de bulundu. Ancak yeni çalışma, Batı Orta Afrika'da Taş Devri'nden Metal Devri'ne geçiş yaparken yaşayan dört çocuğun mezarlarına odaklandı.

Mezarlardan biri yaklaşık 8.000 yıl öncesine ait 4 ve 15 yaşlarındaki iki çocuğun kalıntılarını içeriyordu. Araştırmacılar ayrıca komşu mezarlarda bulundan ve Taş Devrinden Metal Devrine geçiş döneminin sonlarında, yaklaşık 3.000 yıl önce gömülmüş 4 yaşındaki bir kızın ve 8 yaşındaki bir erkeğin DNA'larını da analiz ettiler.

Aralarında binlerce yıl olmasına rağmen, bu çocukların uzaktan kuzen oldukları belirlendi. Çocukların DNA'larının yaklaşık üçte biri Batı Orta Afrika'daki avcı ve toplayıcılardan, diğer üçte ikisi ise Batı Afrika'daki eski bir kaynaktan geliyor. Harvard Üniversitesi nüfus genetiği araştırmacısı David Reich bu kaynağı "daha önce bilmediğimiz modern insanların uzun süredir kayıp hayalet popülasyonu" olarak isimlendiriyor.

Fotoğraflar: © Pierre de Maret

Okuyucu Yorumları