Araştırmacılar, Myanmar'daki bir ağaçtan gelen kehribar içinde 100 milyon yıllık bir cıvık mantar ve mükemmel bir şekilde korunmuş bir kertenkele bacağı keşfettiler. Bu bulgu "benzersiz" olarak tanımlanıyor.
Miksomisetler olarak da bilinen ve Türkçede "cıvık mantar" olarak geçen bu küçük küfler, büyük ölçüde toprakta veya çürüyen odunlarda yaşayan, bakteriler üzerinde beslenen tek hücreli organizmalar.
Fosilleşmiş cıvık mantarların bulunması oldukça nadir rastlanan bir durum. Şimdiye kadar raporlanmış iki bulgudaki fosillerin yaşları 35 ile 40 milyon yıl arasında değişmekte. Yani bu kadar 100 milyon yıl ulaşılabilen en uzak zaman dilimi.
Bir hayvan tarafından koparıldı ve ağaç reçinesine yapıştılar
Çalışmanın yazarlarından Jouko Rikkinen, "Cıvık mantarın spor üreten kısmı büyük olasılıkla bir sürüngen tarafından ağaç kabuğundan koparıldı ve bunların ikisi de yapışkan ağaç reçinesine yakalanarak beraberce gömüldüler" dedi.
Kertenkele, cıvık mantarın sporlarını erken bir aşamada koparmış ve araştırmacıların çalışacakları bilgilerin kilidini açmış olabilir.
Paleontolog Alexander Schmidt, "Bu fosil, miksomisetlerin ekolojik adaptasyonlarının uzun ömürlülüğüne dair benzersiz bilgiler sağlıyor" dedi.
Çalışma Scientific Reports dergisinde yayınlandı.
2018'de Myanmar'da 99 milyon yıllık bir böceğin fosilleşmiş kalıntıları da keşfedilmişti.