Apple, bellek yüzünden Mac ve iPad'de yine stok sıkıntısı bekliyor

Apple, eylül çeyreğinde 114,5 milyar dolar gelirle rekor kırdı. Ancak artan bellek fiyatları kâr marjını aşağı çekiyor; aralıkta daha fazla baskı bekleniyor.

Apple, bellek yüzünden Mac ve iPad'de yine stok sıkıntısı bekliyor

Apple, 2026 mali yılının dördüncü çeyreğinde 114,5 milyar dolar gelir elde etti. Şirketin geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttı ve eylül çeyreği rekoru kırdı. Ancak Apple yönetimi, hızla yükselen bellek fiyatlarının aralık çeyreğinde kâr marjını aşağı çekeceğini açıkladı.

Temmuz-eylül dönemini kapsayan çeyrekte Apple'ın net kârı 30,7 milyar dolara ulaştı. Hisse başına kazanç ise yüzde 14 artışla 2,10 dolar oldu. Bilanço, 1 Eylül'de Tim Cook'tan görevi devralan John Ternus'un CEO olarak açıkladığı ilk sonuçlar oldu.

iPhone ve Mac büyümeyi taşıdı

iPhone gelirleri yüzde 17 artışla 57,6 milyar dolara çıktı ve eylül çeyreği rekoru kırdı. Mac tarafında büyüme daha da güçlü oldu. Mac gelirleri yüzde 24 artarak 10,8 milyar dolara ulaştı. Apple, bu artışı büyük ölçüde MacBook Neo ve MacBook Pro'ya bağladı.

Hizmetler segmenti yüzde 10 büyüyerek 31,6 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu kırdı. iPad gelirleri ise yüzde 10 düşüşle 6,2 milyar dolarda kaldı. Giyilebilir cihazlar, ev ve aksesuar gelirleri de yüzde 8 gerileyerek 8,3 milyar dolara indi. Bölgeler arasında en hızlı büyümeyi yüzde 21 ile Büyük Çin bölgesi gösterdi.

Apple, mali yılın tamamında 478,8 milyar dolar gelir ve 132,2 milyar dolar net kâr açıkladı. Bu rakamlar şirket tarihinin en yüksek yıllık sonuçları oldu.

Marjdaki iyileşme gümrük iadesinden geldi

Şirketin brüt kâr marjı yüzde 47,9 oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 47,2 seviyesindeydi. Ancak Apple'ın Finans Direktörü Kevan Parekh, bu rakama gümrük vergisi iadelerinin yaklaşık 1 puanlık katkı yaptığını belirtti. Parekh'e göre iadeler hesaptan çıkarıldığında marj, bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 1 puan geriledi. Bu düşüşün ana nedeni bellek maliyetleri oldu.

Aralıkta marj yüzde 45-46'ya inebilir

Apple, aralık çeyreğinde gelirinin yıllık bazda yüzde 7 ile 10 arasında artmasını bekliyor. Şirket, bu dönemin tarihindeki en yüksek gelirli çeyrek olacağını öngörüyor. Buna karşın brüt marj beklentisi yüzde 45 ile 46 arasında. Parekh, bu düşüşün başlıca nedeninin yükselen bellek maliyetleri olduğunu söyledi. Siri AI'ın yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan bulut maliyetleri de marja yük getirecek.

Apple yönetimi, bellek fiyatlarındaki artışı "benzeri görülmemiş" olarak nitelendirdi. Şirket, aralık çeyreğinde bellek maliyetlerinin daha da yükselmesini bekliyor. Apple bu baskıyı kısmen üç yolla dengeliyor: Haziran sonunda Mac ve iPad'e, eylülde ise iPhone'a yapılan zamlar, daha önce stoklanan uygun maliyetli bellekler ve bellek dışındaki bazı bileşenlerin ucuzlaması.

Yine de tablo kısa vadede iyileşecek gibi görünmüyor. Apple, aralık çeyreğinden sonra da bellek alım fiyatlarının artmaya devam edeceğini öngörüyor. Eldeki ucuz bellek stoklarının sağladığı avantaj da zamanla azalacak.

Bellek yüzünden Mac ve iPad'de arz sıkıntısı

Bellek sorunu yalnızca maliyetle sınırlı değil. Apple, aralık çeyreğinde Mac ve iPad'de arz kısıtı bekliyor. Parekh, bu kısıtın temel nedeninin bellek olduğunu ve talebin beklentilerin üzerinde seyrettiğini açıkladı.

Apple, tedarik sorununu aşmak için alım taahhütlerini de büyüttü. Şirketin üretim alım yükümlülükleri haziran ile eylül çeyrekleri arasında 33 milyar dolar arttı. Konferans görüşmesinde bir analist, Apple'ın artık bellek için uzun vadeli anlaşmalar imzalayan güçlü sermayeli şirketlerle rekabet ettiğini hatırlattı.

Sorunun kaynağında yapay zekâ var

Bellek fiyatlarındaki sert yükseliş, yapay zekâ veri merkezlerinin artan talebinden kaynaklanıyor. Araştırma şirketi IDC'ye göre bu talep arzı aşıyor. Büyük bellek üreticileri de kapasitelerini telefon ve bilgisayarlarda kullanılan geleneksel DRAM ve NAND yerine, veri merkezlerine yönelik yüksek bant genişlikli bellek (HBM) ve yüksek kapasiteli DDR5 üretimine kaydırıyor. Bu da tüketici cihazlarına ayrılan bellek miktarını daraltıyor ve fiyatları yukarı çekiyor.

Apple, zamların talep üzerindeki etkisini ölçmek için henüz erken olduğunu belirtiyor. Şirket, Mac ve iPad'in fiyat değişikliğinden bu yana zaten arz kısıtı altında olduğunu, iPhone zamlarının ise çok yeni yapıldığını hatırlattı.