Uzun yolda uyku gelmemesi için ne yapmalı? İşte 'uyanık tutar' sanılan şehir efsaneleri
Uzun yolda uyku gelmemesi için neler yapmalı? Şeker yemek, müzik dinlemek, pencere açmak, kendini cimdiklemek gerçekten sanıldığı gibi uyanık tutar mı? Bu makalede bu soruların yanıtlarına bakıyoruz. Ayrıca uyku geldiğini gösteren işaretler, öneriler, yapılması gerekenler de haberimizde.

1
12
Uykuluyken araç kullanmak oldukça tehlikeli bir durum çünkü trafik kazası riskini artırabilir. Bir kişinin sadece birkaç saniye uykuya dalmasını ifade eden mikro uyku sırasında aracın kontrolden çıkması oldukça mümkün. Bir kişi gerçekten uyumasa bile uykulu araç kullanmak oldukça tehlikeli. Sağlık sitesi healthline'ın aktardığı bir araştırmaya göre uykulu araç kullanma, alkol etkisi altındayken araç kullanmaya benzer bozukluklara neden oluyor. Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi sözcüsü Dr. Nathaniel Watson da "Dikkati azaltarak, tepki sürelerini geciktirerek ve karar verme becerilerini engelleyerek sürüş yeteneğini tehlikeye atması bakımından alkole benzer. Uykulu sürüş ölümcüldür, ancak önlenebilir" diyor.
Bu makalenin ardından Arabayla uzun yola çıkmak için en iyi ve en kötü saatler hangisi? Bu saatlere dikkat! başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz...

2
12
UYKULU ARAÇ KULLANMANIN ETKİSİ
Bu durumda güvenli sürüş için ihtiyaç duyulan bazı beceriler ortadan kalkıyor. Bu fonksiyonlardan bazıları şöyle:
-görme doğruluğu
-gözlerin karanlığa uyum sağlama yeteneği
-seslere tepki süresi
-ışıklara tepki süresi
-derinlik algısı
-hızı değerlendirme yeteneği
Uykulu araç kullanan bir kişinin dikkati kolay dağılır, tepki süreleri yavaşlar. Yetersiz uyku ile yola çıkmak direksiyon başında risk almaya yol açabilecek kötü karar vermeyle de bağlantılıdır.

3
12
ARAÇ KULLANIRKEN UYKU GELMESİNİN NEDENLERİ NE?
Peki, araç kullanırken neden uyku gelir? Sleep Foundation'a göre bazı sebepleri şöyle:
UYKU EKSİKLİĞİ: Uykusuz kalmak araç kullanırken uyku hali gelmesinin en önemli nedenlerindendir. Yetişkinler her gece yedi ila dokuz saat arasında uyumalıdır

4
12
UYKU BOZUKLUKLARI: Obstrüktif uyku apnesi gibi birçok uyku bozukluğu, kişinin uykusunun kesintiye uğramasına yol açar. Birçok uyku bozukluğu teşhis edilmez ve tedavi edilmediğinde gündüz uyuşukluğuna neden olabilir.