'Şeytana bakmak gibi': Sabah uyandı, artık herkesi böyle görüyor...
ABD'de yaşayan 59 yaşındaki Victor Sharrah'ın bir kış günü değişmiş... Çünkü o şimdi herkesi aşağı yukarı bu fotoğraftaki gibi görüyor... Bilgisayarla oluşturulan bu görüntüler de "şeytan surat" sendromuyla yaşayan bir kişinin insanları nasıl görebildiğine dair fikir veriyor.

1
4
Yaşadıklarını CNN'e anlatan Victor Sharrah "Yeni uyandım; kanepede oturmuş televizyon izliyordum ki arkadaşım odaya girdi ve (ona bakarak) 'Ne görüyorum ben' dedim. Sonra kız arkadaşı içeri girdi ve onun yüzü de aynıydı" diyor.
Çevresindeki insanların yüzü değişmişti, yan döndüklerinde kulakları Kaptan Spock'un kulağı gibiydi... Sharrah "Arkadaşıma ne gördüğümü anlatmaya çalıştım ve o da benim deli olduğumu düşündü. Sonra dışarı çıktım ve gördüğüm tüm insanların yüzleri değişmişti ve hala da öyle. Şeytanlara bakmak gibi bir şey. Bir sabah uyandığınızı ve birdenbire dünyadaki herkesin bir korku filmindeki yaratıklara benzediğini düşünün" diyor. Peki, bu durumun nedeni ne?

2
4
PMO ADI VERİLEN NADİR BİR DURUM
Makaleye göre Sharrah'ın yaşadığı prosopometamorfopsi veya PMO adı verilen; hastanın yüzleri nasıl algıladığını değiştiren bir görsel bozukluk. Yüzlerin aksine ancak nesneler ve kişinin vücudunun diğer kısımları tipik olarak bozulmadan kalıyor.

3
4
The Lancet'te yer alan makaleye göre Sharrah'ın yardımıyla, bilgisayarda yüzleri nasıl algıladına dair 2 boyutlu resimler oluşturuldu. (Kaynak: Lancet)
Independent'ın haberine göre bipolar bozukluk ve travma sonrası stres bozukluğu öyküsü olan hasta, yüzlerde gördüğü çarpıklıkların yüz hatlarında aşırı gerilmeler ve alında, yanaklarda ve çenede derin çukurlar olduğunu söylüyor.
Habere göre hastada 43 yaşındayken hastaneye kaldırılmasına neden olan önemli bir kafa travması vardı. Ayrıca 55 yaşındayken semptomların başlamasından dört ay önce bir karbonmonoksit zehirlenmesi de vardı. Kendisine herhangi bir ilaç reçete edilmediğini ve herhangi bir yasa dışı madde kullanmadığını söyledi.

4
4
LANCET'TE YAYINLANDI
Araştırmacılar onun anlattıkları ışığında bilgisayarda insan yüzlerine baktığında gördüklerine benzer görüntüler oluşturdu.
Çalışmanın yazarlarından Antonio Vitor Reis Goncalves Mello, "İnsanların PMO hakkında düşünme şekillerinde, özellikle de PMO'nun ne kadar şiddetli olabileceğini anlamalarında büyük bir etkisi olacağını umuyoruz" dedi.
Çalışma 23 Mart'ta The Lancet dergisinde yayınlandı .