Saç baş yolduran telif davaları
RIAA gibi telif haklarını koruyan kurumlar çok ciddi hatalar yapabiliyor. İşte trajikomik davalar...

1
10
Larry Scantlebury... O bir Vietnam gazisi... Boş zamanlarında pek çoklarının aksine kitap okumaktan hoşlanan ve bunun dışında vaktinin geri kalanını eşi ve üç torunuyla birlikte geçiren Scantlebury, bir gün RIAA tarafından mahkemeye verildi. Bir iddiaya göre RIAA'e ait bir içeriği illegal olarak çalan Scantlebury, uzun yıllar süren mahkemenin sonucunu göremeden hayata gözlerini yumdu. Scantlebury'nin ölmesiyle birlikte hemen harekete geçen RIAA, Scantlebury'nin ölmesinin ardından davayı sona erdirmek yerine Scantlebury'nin ailesine 60 günlük yas tutma hakkı tanıdı ve ardından RIAA, davasına kaldığı yerden devam etti.

2
10
MPAA, doğru dürüst film bile seyretmeyen 67 yaşındaki Fred Lawrence'ı internet üzerinden illegal olarak film indirmesinden dolayı mahkemeye verdi. Bu olay dolayısıyla Lawrence'tan 4000 Dolarlık tazminat istedi. Bu ödemeyi yapmayı reddeden Lawrence, bu kez de 600.000 Dolarlık bir tazminat ödeme zorunluluğuyla yüz yüze geldi. Aslında bu bu 4 farklı sinema içeriğini internet üzerinden indiren kişi, Lawrence'ın 12 yaşındaki torunundan başkası değildi ve işin daha ilginci, Lawrence'ın, torunun indirdiği ve davaya konu olan bu filmlerden üçünün zaten halihazırda lisanslı kopyasına sahip olmasıydı.

3
10
66 yaşında emekli bir okul öğretmeni olan bayan Ward, günlük hayatta bilgisayarını olabildiğince az kullanıyordu. Bilgisayarını sadece e-postalarını kontrol etmek ya da hava durumuna bakmak için kullanan Ward, 2003 yılının sonlarına doğru illegal olarak milyon dolar değerinde müzik dosyalarını indirmekten dolayı uyarı aldı. Dosyaların Kazaa isimli o yılların popüler paylaşım programı tarafından indirildiğini tespit eden RIAA, buna rağmen bir noktayı atlıyordu: Sarah Ward, eski bir Apple makinesine sahipti ve Kazaa sadece Windows altında çalışıyordu.

4
10
2006 yılında gerçekleşen bir diğer davanın başrolünde ise bu kez 66 yaşındaki Lola Scruse bulunuyordu. İnternet ve bilgisayarla ilgili hiçbir fikri olmayan ve böbrek yetersizliği dolayısıyla her gün dilaize bağlanmak durumunda kalan Scruse, bir gün RIAA tarafından 6000 Dolarlık tazminat davasıyla yüzleşti. 6000 Dolar değerindeki 827 şarkıyı illegal yollardan bilgisayarına indirdiği iddia edilen Scruse, illegal yollardan müzik indirmenin ne demek olduğunu tam olarak bilemediğinden hakkını yeteri kadar savunamadı. Zaten diyalize girmesinden ötürü her gün yüksek faturalarla yüzleşen Scruse, RIAA'in açtığı davanın ertesinde küçük torununu daha yakından izlemeye ve bilgisayarda tam olarak ne yapmaya çalıştığını anlamaya çalışmaya başladı. Ancak buna rağmen davalık olduğu RIAA'ye bu tazminatı ödemekten kurtulamadı.