realme C55’i 1 Ay Boyunca Kullandık! İşte realme C55 Uzun Kullanım Testi!
realme C55'i incelememizin üstünden geçen bir aylık süre boyunca her gün kullandık. Kullandığımız süre boyunca nelerle karşılaştık, uzun vadede kullanmaya uygun bir telefon mu tüm detaylarıyla anlatıyoruz.
1
8
Hatırlarsanız bir süre önce realme’nin Android’e Dinamik Ada özelliği getiren C55 modelini detaylıca incelemiş ve sadece Mini Kapsül özelliğiyle değil, daha pek çok yanıyla kullanışlı bir telefon olduğunu sizlere aktarmıştık. Ancak biliyorsunuz ki, akıllı telefonlar her zaman aldığınız ilk günkü kadar stabil çalışmayabiliyor. Bir süre sonra ısınma veya kasma gibi problemler meydana gelebiliyor, batarya eskisi kadar uzun süre dayanmayabiliyor veya yazılım hataları ortaya çıkabiliyor. Peki, realme C55 uzun kullanım sonucunda nasıl? Hala ilk günkü performansını koruyor mu? Kronik sorunları var mı? Bu bölümde, realme C55 hakkında uzun kullanıma istinaden kafanızda oluşabilecek soruları yanıtlayacak ve realme C55’in özelliklerine de yeniden değineceğiz.
realme’nin giriş (orta) segmentindeki C serisinin bu yeni üyesi, tanıtıldığı gibi tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Bunun sebebi ise iPhone’lardan aşina olduğumuz Dinamik Ada benzeri “Mini Kapsül” özelliğine sahip olmasıydı. Bu özelikle Android tarafında bir ilki gerçekleştiren realme C55, 90 Hz yenileme hızına sahip ekranı, RAM genişletme özelliği, 64 MP kamerası ve daha birçok yanıyla fiyat/performans noktasında da ilgi çekici bir model oluyor.

2
8
realme C55 Tasarımı ve Malzeme Dayanıklılığı
realme C55, tasarım açısından son derece ince ve şık bir telefon. Üstelik 5000 mAh’lık devasa bataryasına rağmen. İşçilik anlamında gerçekten takdiri hak ettiğini söylemek lazım, zira sadece 7.89 mm kalınlığındaki gövdeye bu bataryayı sığdırıp zarif ve ince bir görünüm elde etmek pek kolay olmasa gerek.
Bunun yanı sıra diğer tasarım detayları da ilgi çekici. Elimizde gördüğünüz Gün Işığı rengi, farklı ışık koşulları altında hareket ettirildiğinde farklı efektlerle kendini öne çıkarıyor. Kamera bloğunun bulunduğu alan ise daha parlak bir malzemeyle kaplanmış, 2 büyük lens ile de oldukça gösterişli duruyor.
Şimdi, telefonun kasa kaplaması her ne kadar metal gibi gözükse de aslında plastik. Kullandığımız süre boyunca herhangi bir çizilme veya çatlama olmadı. Açıkçası telefonu çok fazla yere düşürdüğümüzü de söyleyemeyiz, fakat arada ufak darbeler aldığı oldu ama herhangi bir çatlak vesaire oluşmadı. Öte yandan kılıfsız kullandığımız için çizilme ihtimali yüksekti. Yine de ne çerçevede ne de arka kapakta böyle bir sorunla karşılaşmadık. Aslında plastik malzemenin iyi yanı da bu. Metalik veya cam yüzeyler çok daha kolay çizilebiliyor, hiç olmadı kısa sürede kılcal çizikler ortaya çıkabiliyor. Çizildi veya kırıldı diyelim; arka kapağı veya kasayı değiştirmek istediğinizde ortaya çıkacak maliyet çok daha fazla oluyor. Yani plastik malzeme bazen daha avantajlı olabiliyor.
realme C55’in çevresine baktığımızda alt kısımda 3,5 mm’lik kulaklık girişini, USB-C bağlantı noktasını ve hoparlörün yer aldığını görüyoruz. Parmak izi sensörü sağ taraftaki güç düğmesine entegre edilmiş. Ekranda bulunan parmak izi sensörü ve ön kameranın yüz tanıma özelliği telefon kilidini açma konusunda oldukça başarılı. Ön kamera demişken, kullanım deneyimini zenginleştiren Mini Kapsül özelliğine de şimdi yakından bakalım.

3
8
Mini Kapsül ve Deneyimlerimiz
realme C55’e iPhone 14 Pro’daki Dinamik Ada benzeri bir özellik kazandıran Mini Kapsül, ön kameranın çevresini sararak çeşitli animasyonlarla bilgiler veriyor. Batarya durumu, veri kullanımı ve adım istatistikleri gibi bildirimleri kapsül şeklinde göstererek yenilikçi bir deneyim sağlıyor.
Daha detaylandırmak gerekirse; telefonu şarja taktığınızda açılan Mini Kapsül, batarya tam kapasite dolduğunda yeşil renk, yüzde 5’in altına düştüğünde ise kırmızı renge bürünüyor. Eğer günlük mobil veri kullanımının yüzde 90’ına ulaşırsanız da turuncu renkte ortaya çıkıyor. Ayrıca her gün saat 21:00’da dinamik çentiğimiz açılıyor ve o gün atılan adım sayısı ve kat edilen mesafe hakkında size bilgi veriyor.
Özelliği açmak için telefonun Ayarlar kısmında realme Lab bölümü var. Buradan hangi özelliklerinin açık veya kapalı olacağını seçebiliyorsunuz. realme’nin söylemine göre önümüzdeki dönemlerde Mini Kapsül’e daha fazla seçenek eklenecek. Ancak kullandığımız bir aylık süre içinde henüz yeni bir özellik gelmedi. Belki de realme ilk olarak özelliği destekleyen model sayısını çoğaltmak istediğinden, daha sonra geliştirmeye devam etmeyi düşünüyor olabilir.
Ayrıyeten realme Lab’de Mini kapsül dışında 2 özellik daha var. Bunlardan biri bizim de çok fazla kullandığımız Çift modlu ses. İstanbul’da mecburi olarak bol bol metrobüste seyahat ettiğimizden, bazen iş çıkışı vakit kaybetmemek adına yolculuk esnasında çektiğimiz videoların ham halini izliyoruz. Çift modlu ses sayesinde hem kablolu hem de kablosuz kulaklık takarak aynı anda ses almamız mümkün olduğundan bu özellik işimize çok fazla yarıyor.

4
8
realme C55 Ekran Deneyimi
realme C55, Full HD+ çözünürlüğünde 6,72 inç IPS LCD bir ekran kullanıyor. 90 Hz’lik tazeleme hızıyla da oldukça akıcı. Genel olarak kullandığımız süreçte ekran ayarlarında tazeleme hızı için sunulan otomatik seçeneğini kullandık. Bu seçenekte telefon, uygulamanın yenileme hızına kendisi karar veriyor. Mesela gün içinde video izlerken tazeleme hızı 60 Hz’e düşüyor, sonrasında oyuna girdiğimizde kendisini tekrar 90 Hz’e çekiyor. Bu sayede şarj açısından hiçbir sıkıntı çekmediğimizi söyleyebiliriz.
Diğer taraftan, dış mekan kullanımlarında 680 nit ekran parlaklığı güneş ışığı altında bile fazlasıyla yeterli görünürlük düzeyi sağlıyor; taksi veya otobüs beklerken internetten haber de okuduk, yarım bıraktığımız diziyi de rahatlıkla izleyebildik. Yani ekran görünürlüğü konusunda içiniz rahat olabilir. IPS LCD panelin sağladığı renk doygunluğu da iyi seviyede. Dizi/film izlerken veya oyun oynarken öyle yapay renkler yok, şarjı da uzun süre dayandığından izlediğimiz içeriği hiç yarıda bırakmamız gerekmedi.

5
8
realme C55 İşletim Sistemi ve Arayüz
Hatırlarsanız C55 kutudan Android 13 işletim sistemine eşlik eden realme UI 4.0 arayüzü ile çıkıyordu. Kişiselleştirme konusunda fazlasıyla seçenek sunan arayüz, ihtiyacınız olan her şeyi barındırıyor; canlı veya statik duvar kağıtları, simge paketleri, yazı tipleri ne ararsanız var.
Arayüzde en çok işimize yarayan şey akıllı kenar çubuğu oldu. Örneğin YouTube’dan video açtığımızda ekranı kilitlediğimizde uygulamanın kapanmamasını sağlıyor. Elbette bu özellik YouTube’a özel değil, sesli olarak çalışan ve arka plana attığınızda sesi kesen her uygulama için geçerli. Tek yapmanız gereken arka tarafta çalışmasını istediğiniz uygulama açıkken, kenar çubuğunu kaydırarak menüden özelliği seçmek.
Kullandığımız süre boyunca işletim sistemi veya arayüze herhangi bir yenilik gelmedi. Sadece Android için bir güvenlik yaması yayınlandı, onun dışında her şey aynı.

6
8
realme C55 Özellikleri ve Performansı
realme C55, uzun kullanım neticesinde performansından bir şey kaybetmedi. Cihazda MediaTek’in Helio G88 işlemcisi kullanılmış durumda. Günlük kullanımda performans ve verimlilik noktasında dengeyi iyi kurmuş bir işlemci. Uygulamalar arasında gezinirken takılma yok, Instagram ve X gibi platformlarda bol bol kullandık bu arada.
Oyun tarafında ise yüksek sistem gereksinimi isteyen PUBG ve Asphalt 9: Legends gibi oyunların uzun kullanımında da ısınma çok fazla olmadı. Elbette saatler boyu oynadığınızda bir ısınma hissediyorsunuz, ancak elinizi yakacak seviyede değil. Bir de ne kadar uzun oynarsanız oynayın stabil şekilde çalışmaya devam ediyor, yoğun görevler altında kasma veya donma gibi sorunlar yok. Yoğun kullanım sonrası herhangi bir uygulamadan çıkıp başka bir uygulamaya girdiğinizde de açılışlarda veya geçişlerde herhangi bir yavaşlık fark etmedik.
Telefonun performansına katkıda bulunan diğer bileşenlerin başında ise dinamik RAM geliyor. Elimizdeki 8 GB RAM ve 256 GB hafızası bulunan modelin RAM miktarı dinamik olarak değişebiliyor, yani RAM kapasitesi, depolama alanının bir kısmını kullanarak takviye alıyor. 8 GB RAM’e ek bir 8 GB daha sanal RAM ekleyerek performans artışı sağlayabiliyorsunuz. Biz bu seçeneği açık da kullandık kapalı da; açık olduğunda zaman zaman kendini fark ettirecek performans artışı sağlayabiliyor.
Telefonun hafızası bana yeterli gelmez diyenler için 1 TB’a kadar microSD kart desteği bulunuyor. Biz ekstra bir alana gerek duymadık, ama tüm arşivini sürekli elinin altında tutmak isteyenler için hayat kurtarabilir. Zaten 256 GB depolama alanı 50 binden fazla fotoğraf ve binlerce şarkı demek. Hatta ortalama 860 bölüm dizi/film depolayarak seneler boyu yetecek kadar içeriği cebinizde taşıyabilirsiniz.
Bunların yanı sıra realme C55, pil ömrüyle de iddialı bir telefon. İçerisinde 5000 mAh kapasiteli büyük bir batarya var. İşlemci de verimli çalıştığından tüm günü rahat çıkarıyorsunuz. Daha demin de belirttiğimiz gibi, dışarıda dizi/film izlerken hiçbir şekilde şarj etme ihtiyacı duymadık. Keza telefonun tazeleme hızını otomatik ayarlaması da oldukça yardımcı oluyor. realme’nin söylediğine göre; yapacağınız görüşmelerde yaklaşık 28 saate kadar arama süresi var. Bekleme süresi ise 27 gün civarı.
Batarya kısmı önemli evet, fakat günümüzde çok da sorun olmuyor. Oldu ki şarjınız bitti diyelim; realme C55 33W SuperVoCC hızlı şarj desteğiyle sadece 29 dakikada yüzde 50 kapasiteye ulaşıyor. Eğer aceleniz yoksa yaklaşık 63 dakikada da tam kapasite şarj oluyor. Üstüne realme bu modele ekstra şarj güvenliği getirmiş. Günlük kullanımda şarj güvenliğini sağlamak için aşırı şarj koruması, aşırı voltaj koruması, aşırı akım koruması, aşırı sıcaklık koruması ve aşırı durum koruması gibi akıllı 5 çekirdekli koruma sistemi mevcut.

7
8
realme C55 Kamera Özellikleri ve Performansı
Büyük boyutlu lensleri ve kamera bloğundaki hoş tasarımıyla kamera tarafında baştan güçlü bir izlenim bırakan telefonun üzerinde; 64 MP birincil ve 2 MP derinlik sensörüne sahip çift kamera kurulumu bulunuyor. 64 MP’lik bu sensörün performansı etkileyici. Bu sensör, daha önce realme GT Master Edition’da da kullanılan sensörle aynı. Ürettiği görüntüler fazlasıyla net ve canlı. İlave olarak daha iyi bir kamera deneyimi için yenilikçi görüntü modları ve filtreleri de telefonda yer alıyor.
Ortaya çıkan sonuçlar memnun edecek seviyede. Kontrast seviyesi iyi ve dinamik aralığı fazlasıyla geniş. Öte yandan, telefonun fotoğraf yeteneklerinden daha fazla faydalanmanız için güzel özellikler yer alıyor. Bunlardan biri de Sokak Fotoğrafçılığı modu.
C serisinde ilk kez bu modelde kullanılan özel sokak fotoğrafçılığı modu, Dinamik Anlık Çekim teknolojisi ile görüntüleme deneyimini büyük ölçüde geliştiriyor. Hareketli nesneleri çektiğimizde fotoğrafların netlenmesi sağlanıyor. Ek olarak karşımıza birçok yeni filtre çıkıyor; Sokak Filtresi, B&W Plus, Dramatik Filtre, 90’ların Pop Filtresi, Bokeh Flare Portre, AI Renkli Portre ve Yıldızlı Mod gibi seçenekler, mobil fotoğrafçılığa ilgi duyanlar için mükemmel seçenekler.
Bunların yanı sıra telefonda Gece modu da elbette mevcut. Düşük ışık koşullarında fotoğraf çekmek istediğinizde, realme C55 sizi üzmüyor. Işığın düşük olduğu alanlarda Gece moduna alırsanız, dinamik aralığı ve renk doygunluğunu büyük ölçüde artırıyor. realme’nin amiral gemisi telefonlarından GT 2 Pro modelinde kullandığı gece algoritmasının aynısı olan ProLight görüntüleme teknolojisi yazılımı, realme C55’te de kullanılmış.
Genel olarak kamerada, fotoğrafçılığa ilgi duyanlar için uzun vadede işinizi görecek her şey mevcut.

8
8
Sonuç
Yavaştan toparlamak gerekirse, realme C55 ile beraber olduğumuz süre boyunca sunduğu deneyim bizim açımızdan olumlu yönde. Mini Kapsül’ün yanında büyük bataryası ve fazlasıyla yeten depolama alanı öne çıkan özellikleri arasında. Şarj konusunda gerek otomatik tazeleme hızı ayarının olması gerekse 60 dakikada tam kapasite doluma ulaşması, gün içinde aklınıza “Acaba şarjım daha ne kadar dayanır?” sorusunu getirmiyor. Android güncellemelerini alıyor, kronik sorunu yok, takılma ve donma gibi sorunlarla da karşılaşmadık. Bu anlamda gayet tutarlı bir model olmuş.
Sponsorlu İçerik