Evet, merakla beklenen an geldi; Sony, uzun yıllar sonra taşınabilir oyun konsolu pazarına PlayStation Portal ile tekrar adım attı. Açıkçası bu çok sevindirici, zira PSP ve PS Vita çok sevdiğimiz, severek oynadığımız el konsollarıydı. Ancak PlayStation Portal tam olarak düşündüğünüz gibi değil, evet bir el konsolu, ancak çalışması için PlayStation 5’e ihtiyaç duyuyor. İlk bakışta PS Vita’nın devamı gibi gözüken PlayStation Portal, aslında Sony'nin Remote Play özelliği üzerinden istediğiniz zaman istediğiniz yerden PlayStation 5’inizdeki oyunları size yansıtarak oynamaya yarıyor. Yani başlı başına bir oyun konsolu değil -ki zaten öyle bir iddiası da yok, öte yandan gerek de yok.
Playstation Portal’ın tek iddiası, konsolunuzdaki oyunları istediğiniz her yerden konforlu bir şekilde oynamanızı sağlamak. PS5’le aynı ağa bağlı olmanıza gerek yok, her yerde oynayabiliyorsunuz. Tabii, sizin de bildiğiniz gibi, PlayStation’ın Remote Play özelliğini halihazırda birçok cihazda da kullanarak PlayStation’ı uzaktan kontrol edebiliyoruz. Peki, böyle bir imkan varken, PlayStation Portal’a gerçekten ihtiyacımız var mı? Bunu konuşacağız ancak şuradaki rahatlığa bakar mısınız? PlayStation 5 Slim şu an içeride, buradan tek tuşa basarak giriş yapıyoruz ve artık kütüphanemizdeki PlayStation oyunlarını buradan orijinal DualSense yetenekleriyle oynayabiliriz.
PlayStation Portal Tasarım Detayları ve Ergonomisi
Evet, PlayStation Portal bir süredir bizimle birlikte. Öncelikle çok merak ediliyordur diye düşündüğüm için şunu söyleyerek başlamak istiyoruz: Evet, fazlasıyla konforlu ve ergonomik. Sony, halihazırda PlayStation konforunu mobile taşımış ve böylece artık evde olsanız bile kanepenizde, yatağınızda direkt Portal üzerinden oyun oynamak istiyorsunuz diyebiliriz. Ayrıca seyahatlerinizde, tatile gittiğinizde, hatta metro/metrobüste bile (tabii oturacak yer bulduysanız) Portal ile PlayStation’ınınız yanınızda. Önceden mesela özellikle futbolcularda görürdük, kendilerine özel PlayStation kurulu valizleri olurdu; kamplara, turnuvalara gittiklerinde bunu yanında götürürlerdi. Şimdi sadece bu cihaz yetecek.
Şimdi, cihazın tüm özelliklerinden bahsedeceğiz, ama önce ergonomisinden ve tasarımından başlayalım. Bu arada PlayStation Portal, bize yalnız gelmedi; yanında PlayStation Pulse Explore kulak içi kulaklığı da var. Bu cihazla beraber aldığınızda, tam bir paket oluyor.
Portal’ın tasarımına bakarsak, karşımızda ekranlı bir DualSense kontrol cihazı olduğunu en yalın haliyle söyleyebiliriz. Sony kontrolörünü alıp, ikiye bölüp arasına da 8 inçlik bir ekran yerleştirmiş. Tutma yerleri ve genel düzen DualSense kontrol cihazıyla aynı. Böylece mevcut PlayStation 5 ailesinin genlerini taşıyor. Siyah beyaz rengi, şeffaf düğmeleri ve siyah analog çubuklarıyla tamamen aynı görünüşe sahip. Farklı olarak PS düğmesi sola, mikrofon susturma düğmesi sağ tarafa yerleştirilmiş.
Üst kısmında iki hoparlör deliğinin yanı sıra güç, senkronizasyon ve ses ayarı için ince ve düz düğmeler yerleştirilmiş. Ekranın alt kenarında da bir mikrofon deliği bulunurken, arka kısımda 3.5 mm kulaklık girişi ve şarj etmek için USB-C bağlantı noktası bulunuyor. Bu arada analogların her 2 yanına da LED’ler yerleştirilmiş ve tabii ki bunlar yine oyundaki aksiyona göre renk değiştiriyorlar. İşte diyelim GTA V oynarken peşinize polisleri taktınız, böyle bir durumda LED’ler kırmızı-mavi yanmaya başlıyor, sağlığınız azaldıysa kırmızı yanıyor vs. Böylece tasarım ve ergonomisiyle olduğu gibi ve hatta dokunsal geri bildirimli tetik tuşlarıyla olduğu gibi, LED ışıklandırmalarıyla da sizi tıpkı DualSense gibi oynadığınız oyunun atmosferine sokmakta zorlanmıyor.
Açıkçası biz genel tasarımı ve kontrolleriyle oldukça beğendik. Bir diğer kafaya takılacak soru işareti olarak “acaba PS5’ten Portal’e geçişte zorlanır mıyım?” olabilir; buna cevabımız, ergonomisiyle “hayır.” Zira hem yapı itibariyle hem kontrollerin verdiği hisle gerçek bir DualSense gibi hissettiriyor. Ha, şuna alışmanız lazım tabi; yıllardır elinizde tuttuğunuz DualShock ve DualSense’ten biraz daha geniş, ilk başta buna adapte olmakta zorlanabilirsiniz; ekrandan dolayı zorunlu bir form değişikliği mevcut tabii. Yine analog çubukları DualSense’tekinden biraz daha ufak ve yine DualSense’deki dokunmatik alan Portal’da ekrana dahil edilmiş, bunlara alışmak için kısa bir süre kullanmanız yeterli olacak. Tabii DualSense’deki haptikler burada da yerli yerinde ve tetikler aynı dokunsal geri bildirime sahip. Bu da haliyle Portal’ı Remote Play ile kullanılabilecek en iyi cihaz haline getiriyor.
Portal’ın güzel yanlarından biri, dediğimiz gibi fazlasıyla ergonomik olması. Ele tam oturuyor ve uzun süre tutması rahatsız etmiyor. Yani uzun süreler oyun oynayabiliyorsunuz, onu söyleyebiliriz; tamamı 529 gram ağırlığında.
Bizim takıldığımız başka bir şey var aslında. Bu tamamen mobil bir cihaz ve her yere yanınızda taşıyacaksınız. Kutusunda bir kılıf görmek isterdik. Maalesef bu, kutu içeriğinde yer almıyor. Çantaya falan atacağınız için mutlaka çizilir, ekranı zarar görebilir. O nedenle harici bir kılıf almak doğru karar olacak. İnternet kanallarında uygun kılıflar ve taşıma çantaları satılıyor, bakmanızı öneririz.
PlayStation Portal Ekran Özellikleri Neler?
Portal, kullanım rahatlığının yanında ekran tarafında da beklentileri fazlasıyla karşılıyor. 1080p çözünürlüğündeki bu ekran, 60 Hz’lik bir LCD panelden oluşuyor. Evet, LCD olması sebebiyle kağıt üzerinde pek etkileyici durmadığını kabul ediyoruz. Zira Remote Play özelliğini OLED ekranlı bir telefon veya tablet ile kullanmak daha iyi bir seçenek gibi gözüküyor. Ancak pratik kullanımda düşünülenin aksine Portal’ın ekranı çoğu OLED cihazdan daha iyi bir grafik çiziyor desek yanlış olmayacaktır. Zira görüntü kalitesi fazlasıyla keskin, sağladığı renkler de son derece canlı ve güzel gözüküyor. Hiçbir şekilde ghosting gibi bir sorun da yok; hareket halindeki her şey ekrana olması gerektiği gibi yansıyor. Parlaklığı da gün ışığında kullanmak için yeterli seviyede. Ayrıca görüntüleme açısı da gayet iyi; kullanırken eğdiğinizde renk veya detay kaybı yaşanmıyor. Kısacası ister Spider-Man 2 gibi hızlı oyunlar oynayın ister Horizon Forbidden West gibi renkli dünyalar dalın, oyunlar harika görünüyor. Elbette görüntü kalitesinden en iyi şekilde yararlanabilmek için internet hızınızın yüksek ve stabil olması gerektiğini belirtelim. Bu noktada da zaten neden ekranı Full HD çözünürlüğünde olduğu sorusunun yanıtını da almış oluyoruz.
Bununla birlikte Portal’daki hoparlörler net ve yeterince yüksek bir ses veriyor. Tabii ortam çok gürültülüyse ses seviyesi yetersiz kalacaktır. O yüzden bazı durumlarda kulaklık kullanmak şart olacak. Ancak cihazda Bluetooth desteği yok ve bu da sizi ya kablolu kulaklık kullanmaya ya da Pulse Explore’a itiyor. Kablolu kulaklık biraz hantal olacaktır; konfor açısından bakıldığında oldukça kötü bir tercih. O nedenle bu cihazı alıyorsanız, yanına bir de Pulse Explore gibi Sony’nin PlayStation Link uyumlu kulak içi kulaklığını almanız daha doğru olur. Pulse Explore’u da daha detaylı olarak ayrıca inceleyeceğiz, ancak performansı ve kullanım şekliyle iyi bir cihaz olduğunu ve fakat yaklaşık 10 bin TL fiyat etiketiyle de bir o kadar pahalı bulduğumuzu şimdiden söyleyebiliriz. Değer mi değmez mi, buna bir sonraki bölümde birlikte bakacağız.
PlayStation Portal Nasıl Bağlanıyor, Kurulumu Nasıl?
Şimdi, gelelim Portal’ın nasıl bağlandığına ve nasıl çalıştığına. İşlem fazlasıyla basit, zira Portal’da da temelde karşımızda tanıdık PlayStation işletim sisteminin arayüzü var ve kurulum sürecinde bir hayli kolaylık sağlıyor. Öncelikle cihazı açtıktan sonra “PlayStation” düğmesine bastığımızda ekranda PlayStation Network’e bağlanmamız için bir sayfa çıkıyor. Buradan ister ekrandaki QR kodu telefonunuzun kamerasına okutun isterseniz de QR kodun altında yer alan rakamları telefondaki PlayStation uygulamasına girin fark etmiyor; hızlıca hesaba giriş yapabiliyorsunuz.
Bu aşamadan sonra PlayStation 5’in ayarlarına giriyorsunuz ve buradan Uzaktan Oynama’yı etkinleştiriyor ve hemen altındaki “Cihazı İlişkilendir” seçeneğine tıklamanız gerekiyor ve tüm kurulum işlemi aslında bu kadar, bu noktadan sonra PlayStation 5 ile işimiz kalmıyor.
Bundan sonra artık PS5’inize her yerden bağlanıp oyun oynamanız için yapmanız gereken, Portal’ı açmak, köşedeki PS düğmesine basmak ve otomatik olarak PS5’nizle bağlanmasını beklemek. Cihaz adını, tam bu anda ekrana gelen ve bizi PS5’teki oyun kütüphanemize ışınlayan bir geçit olan Portal’dan adını alıyor. Bu arada burada önemli bir püf nokta var: O da, bu geçitten geçebilmeniz için PlayStation 5’inizi daha önce oturum açmış olmak ve dinlenme modunda bıraktığınızı unutmamak. Eğer kapatırsanız, geçmiş olsun; fiziksel bir şekilde açmadan uzaktan bağlanamazsınız.
PlayStation Portal Performansı Nasıl?
Portal’ın oyunları ne kadar iyi oynatabildiğine gelirsek, mükemmel bir uzaktan oyun deneyimi sunduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Şimdi diyeceksiniz ki, “e bu işi Remote Play ile farklı cihazlarla da yapabiliyorduk zaten.” Evet, doğru ancak deneyim anlamında kesinlikle eksik bir yöntem. Her şeyden önce zahmetsiz, kompakt ve ayrıca pek tabii ki oyuna sınıf atlatan DualSense deneyimiyle tek vücut halinde olması en önemli yönleri. Tamam DualSense’i telefona da bağlayabiliyorsunuz, ancak burada artık işler biraz nasıl bir deneyim ve kullanım şekli aradığınıza bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. O anlamda Portal’ın kesinlikle Remote Play için için en uygun zemin olduğunu söyleyebiliriz.
Öte yandan işin performans kısmı tabii ki internet bağlantınıza dayalı. Eğer iyi bir internet bağlantınız varsa, her şey gerçekten pürüzsüz ve akıcı. Ekranda ne görüyorsanız, Portal’da da onu görüyorsunuz, gecikme neredeyse yok -ki zaten siz bunu PS5 başında oynamayacağınız için bunun da bir önemi yok. Portal üzerinde tamamen akıcı bir oyun deneyimi elde edebiliyorsunuz. Ekranın performansından da zaten az önce bahsettik.
PlayStation Portal’ın bizce önündeki en büyük handikap mobil internet altyapısı ve performans sorunları olacaktır. Evdeki mevcut internet ağımızla kullandığımızda hiçbir sorun yaşamadık. Bu arada bizim internet hızımızın 100 Mbit olduğunu belirtelim. Sony, Portal için 15 Mbit hızın yeterli olduğunu söylüyor, elbette yine de sorunsuz bir deneyim için ne kadar yüksek hızınız olursa o kadar iyi. İş mobil kullanıma geldiğinde ise bu tamamen bulunduğunuz yere göre değişebiliyor elbette. Mesela metrobüste denediğimizde bazı bölgelerden geçerken görüntüde pikselleşmeler olabildi -ki bu normal, zira aynı yerlerden geçerken telefonla bir şeyler izlerken de kesildiğine daha önce tanık olduk. Bu senaryoda ilk başlarda bağlanırken de normalden biraz daha uzun sürüyor. Fakat mesela bir kafedesiniz, arkadaşınızın evine gittiniz, seyahate çıktınız veyahut tatildesiniz; yani PlayStation’dan uzakta ancak dolaşımda değil, sabitseniz ve minimum 15 Mbit internet hızını yakalıyorsanız, stabil bir oyun deneyimi elde edebiliyorsunuz. Bu tür senaryolarda 4.5G üzerinden Portal’ı telefona bağlayarak kullandığımızı da ek bilgi olarak söyleyelim.
PlayStation Portal’ın güzel yanlarından bir diğeri de oyun akışını evdeki Wi-Fi bağlantısı üzerinden gerçekleştirdiği için TV’ye ihtiyaç duymaması. Yani evde eşinizle, ailenizle ya da arkadaşınızla televizyon kavgasına son; artık siz oyununuzu oynarken bir başkası TV / Netflix izleyebiliyor. Dolayısıyla aile içinde yaşanan tatlı krizlerden biri de böylece çözülmüş oluyor. Wi-Fi demişken, Sony’nin Portal’da ilginç bir tercih yaptığını söylemek lazım. Zira cihaz, PS5’teki gibi Wi-Fi 6 yerine Wi-Fi 5 ile donatılmış. Açıkçası tamamen ağ kalitesine bağlı olan bir cihazın amacına uygun en iyi teknolojiyi kullanmaması biraz garip. Neyse ki bağlantıda herhangi bir sorun yaşatmıyor; daha doğrusu bize yaşatmadı desek daha doğru olur. Tabii burada yerel ağ bağlantısı önemli; evinizde çekim gücü yüksek, kaliteli bir modem var ise sorun yaşayacağınızı düşünmüyoruz. Yine mobil tarafta da az önce söylediğimiz gibi.
Kapanışa geçmeden önce kısaca cihazın pil performansından da bahsedelim. Portal’ın pil ömrü hemen hemen DualSense kontrol cihazıyla aynı. Ekran parlaklığını orta seviyenin biraz üzerinde kullandığımız senaryoda tam şarjla 6 saat civarı bir kullanım ömrü elde ettik -ki bu fazlasıyla yeterli. Cihaz, düşük pil uyarısı verdikten sonra yaklaşık 1-1.5 saat kadar daha dayanabiliyor. Yani öyle birden kapanacak korkunuz olmasın. Elbette bu değerler bizim ayarlarımız için geçerli. Daha fazla pil ömrü için ekran parlaklığını azaltabilir veya titreşim vs gibi bazı özellikleri kapatabilirsiniz. Portal’ın tamamen şarj olması ise 2 saat civarı sürüyor. Çok düşük olmadığı gibi çok yüksek bir süre de değil. Sadece cihazla oyun oynama alışkanlıklarınızı göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Sonuç
Evet, genel olarak baktığımızda PlayStation Portal, seyahat ederken, tatildeyken veya yatağınızda uzanırken sevdiğiniz PlayStation oyunlarını yüksek kalitede oynamak için en iyi çözümlerden biri. 8 inçlik canlı ekranı, mükemmel kontrolleri, ergonomisi ve kararlı bağlantısıyla kesinlikle diğer Remote Play alternatiflerini sollamayı başarıyor ve farklı bir pencere açıyor. En önemlisi tatil ya da seyahatlerinizde PlayStation oyunlarınıza ara vermek veya konsolu yanınızda taşımak zorunda kalmıyorsunuz. Özellikle sık seyahat eden biri olarak bizim için bu çok önemli; bu süreçlerde bol bol yanımızda olacak. Yakında bir yurt dışı seyahatimiz de var, dünyanın diğer ucundan eve bağlanabilecek miyiz, bunu da ayrı bir videoda sizlerle paylaşacağız.
Peki, fiyat? PlayStation Portal’ın fiyatı Bilkom garnatisi ile birlikte 10 bin 799 TL. Bizce sunduğu konfor alanı için pahalı bir etiket değil. Ancak elbette pahalı mı, değil mi bu ekonomide kararını siz verin istiyoruz; yorumlarda buluşalım.