AOC CU34G2XP/BK İnceleme

Özellikle multiplayer oyunları seven oyuncular için düşük tepkime ve yüksek yenileme hızına sahip bir oyun monitörü altın değerinde olabilir. Kavisli ekranı, yüksek teknik özellikleri ve uygun fiyatıyla dikkat çeken AOC’nin CU34G2XP/BK model oyun monitörünü sizin için detaylı şekilde inceledik.

CHIP Online Notu 91
  • İnce çerçeveli, kavisli tasarım
  • Yüksek çözünürlük
  • 1 ms tepkime süresi
  • 180 Hz yenileme süresi
  • Ergonomik ayak
  • Zengin bağlantı noktaları
  • Bataryanın kasaya dahil edilmiş olması
  • RGB ışıklandırma yok
  • USB-C yok

Oyun severler için iyi bir oyun monitörü, oyundan keyif almak için önemli bir yatırım. Hatta bazı rekabetçi oyunlarda, monitörün kalitesi keyif faktörünün ötesinde, oyunda başarı için ayırt edici bir detaya dönüşebiliyor. Öyle ki, oyun monitörünüzün görüntüyü ekrana getirme hızı ne kadar iyiyse, rekabete dayalı multiplayer oyunlarda rakiplerinizi erkenden görüp hamle yapma şansınız da o kadar yükseliyor. Dolayısıyla, yavaş bir monitörde, siz karşınızdaki oyuncuyu göremeden, o sizi görerek sizi oyundan eleyebiliyor. Bu nedenle oyun monitörlerinin normal monitörlerden daha güçlü teknik özelliklere sahip olması gerekiyor. Peki, hangi monitörü almak lazım? Elbette piyasada çok çeşitli oyuncu monitörleri var, bugün yakından bakacağımız da onlardan biri ve gerçekten iddialı olanlardan biri. Bu monitör, AOC’nin CU34G2XP modeli.

AOC CU34G2XP/BK Tasarımı Nasıl?

Evet, bu devasa monitör özellikle geniş geniş oyun oynamak isteyenlere hitap ediyor. Tasarımıyla zaten buna çok uygun bir model. 34 inç kavisli ultra geniş bir monitör olan AOC CU34G2XP, oyun masalarına çok yakışacaktır, zira kavili hatları ve yayvan yapısı karşısına geçtiğinizde sizi sarmalıyor ve kontrolün sizde olduğu hissiyatını veriyor.

Monitörün ekranının sağ altında açma kapama düğmesi ve menülerini kontrol edebileceğiniz tuşlar yer alıyor. Menüler arasında joystick yerine butonların kullanılması deneyim açısından öznel bir detay. Bazı kullanıcılar buton kullanımını daha etkili bulurken, kimileri burada joystick kullanılmasını tercih edeceklerdir. Zira joystick daha esnek bir kullanım imkanı veriyor.

Monitörün kasasında ve ayağında siyah kasayla kontrast oluşturan kırmızı dekoratif çizgiler monitöre dinamik bir görünüm kazandırıyor. Elbette arkada RGB LED tercih edilebilirmiş, fakat bu maliyeti artıracak bir detay olurdu ve kimileri de bu ışıklandırma olayını pek sevmiyor.

Ergonomi açıdan beğendiğimiz bir detay, monitörün ayağının ekrana hareket kabiliyeti kazandırması. Aşağı ve yukarı oynatarak monitörün yüksekliğini 130 mm’ye kadar kolayca ayarlayabiliyorsunuz. Sağa ve sola 30 derece döndürebiliyorsunuz ve yine öne arkaya ekranı eğebiliyorsunuz. Ancak bu monitörü dikey pozisyonda kullanamıyorsunuz, bunu da hatırlatalım, sadece yatay konumda kullanılmak için geliştirilmiş bir monitör. Kaldı ki, kavisli yapıda monitörü dikey olarak kullanmak da pek tercih edilesi bir durum değil. Bu arada monitörün güç kaynağı, yani adaptörü cihazın içine yerleştirilmiş. Dolayısıyla kablonun üzerinde adaptör ağırlığı bulunmuyor; bu muhteşem bir detay, böylece masa altında / arkasında yer tutmuyor, görüntü kirliliği de olmuyor.

Monitörde geniş bağlantı seçeneği de bulunuyor. Arka panelde, 2 adet display port ve 2 adet HDMI portu bulunuyor. Böylece PC ve oyun konsollarınızı aynı anda bağlayabiliyorsunuz. Bunların yanında 3.5 mm’lik kulaklık girişi de var. Ayrıca monitörü arkasında 1 adet USB B girişiyle 4 adet USB A girişi de yer alıyor. Elbette bu portlardan biri USB C olsaymış, oyuncuları daha mutlu edebilirmiş.

AOC CU34G2XP/BK Özellikleri Neler?

AOC CU34G2XP/BK, söylediğimiz gibi kavisli yapıda bir monitör. Ekranın eğim yarıçapı 1500R seviyesinde. Böylece sizi sarmalayıp sıkıştırmıyor, çok boğmuyor; tadında bir kavis oranı. Ekran çözünürlüğü 3440x1440 piksel seviyesinde. Bu çözünürlük oranı 21:9 görüntü en - boy oranıyla uyumlu. Elbette oyuncular için yenileme hızı mühim; bu monitör Freesync Premium desteği, 180 Hz yenileme hızı ve 1 milisaniye GtG tepki süresine sahip ve bu sayede ekranda görüntüler son derece yumuşak şekilde akıyor. Böylece hareket bulanıklılığı azalırken gözleriniz rahatlıyor ve kendinizi daha fazla oyunun içindeymişsiniz gibi hissedebiliyorsunuz. Elbette 1 milisaniyelik GtG tepki süresi rekabetçi oyunlarda rakiplerinizi erken görmenize ve hamle yapmanıza da destek oluyor. Ayrıca 180 Hz yenileme hızı, klasik 60 Hz yenileme hızı olan monitörlere oranla 3 kat daha hızlı görüntü oluşumu anlamına geliyor. Bu sayede oyunlarda rakiplerinizin hareketlerini çok daha yumuşak şekilde takip edebilir ve çok daha isabetli atışlar yapabilirsini -ki zaten siz oyuncular bunu çok daha iyi biliyorsunuz.

AOC CU34G2XP hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Monitörün, renkleri ve ayrıntıları zenginleştiren HDR400 desteğini de unutmayalım. Böylece hem oyunlar canlı ve etkileyici görünürken, seyredeceğiniz videolar ve filmler de canlı renklere kavuşuyor. Öte yandan sadece oyun ve eğlence için değil, tasarım ve animasyon gibi işler için monitörü kullanmak isteyen profesyoneller de bu ekranın görüntü performansı ile karşısında çalışırken daha memnun olacaklardır. Özellikle bizim gibi editöryal içerik üretiyorsanız veya video montaj işleriyle ilgileniyorsanız, bu tip monitörler büyük yardımcı oluyor. Geniş geniş alanda çalışmak gerçekten büyük el rahatlığı sağlıyor. Bu arada panelde yansıma engelleme özelliğinin olduğunu da hatırlatalım.

Arkanızda güçlü spot ışıkları veya bir pencere olsa da ekran yansıma yapmıyor. Bu da beğendiğimiz güzel detaylardan biri. Öte yandan 21:9'luk geniş ekran, oyunlar ve iş kadar, filmlerde de karşınıza güzel bir pencere açıyor. Özellikle artık sinemayı dijital platformlar üzerinden takip ettiğimizi varsayarsak, bu tip 21:9 görüntü sunan monitörün avantajlı konumda olduğu açık.

AOC CU34G2XP/BK Oyun Modu Nedir?

AOC CU34G2XP modelinin, kendinize göre ayarlayabileceğiniz 6 hazır ekran modu var. Yarış, FPS modu, iş veya film gibi seçenekler arasında o an görüntülediğiniz içeriğe uygun renk ayarlarını hızlıca monitöre uygulayabiliyorsunuz böylece. Bunlar arasına elbette kendi görüntü yapılandırmanızı da ekleyebilirsiniz. Böylece örneğin bir FPS oyunu açtığınızda, tuşlara basarak çok kolayca monitör ayarlarını daha önce kaydettiğiniz FPS moduna çevirebilirsiniz. Oyununuz bittiğinde ise yeniden iş moduna dönüp gözünüzü yormayacak şekilde ofis yazılımlarını çalıştırmaya devam edebilirsiniz. Bu arada göz yorgunluğu demişken, monitörün düşük mavi ışık teknolojisine ve Flicker Free özelliğine sahip olduğunu da belirtelim.

Son olarak monitörün bir de ücretsiz yazılımı bulunuyor. AOC G-menu ismindeki yazılımı bilgisayarınıza kurduktan sonra, monitörü tüm ayarlarına ve özelliklerine PC’niz üzerinden de müdahale edebiliyorsunuz.

Sonuç

Evet, AOC CU34G2XP gerçekten güzel bir monitör olmuş. Bizce bir oyuncuyu memnun edecek başarılı özelliklere sahip ve bunu iyi bir şekilde yansıtabiliyor. Monitörün yüksek çözünürlüğü ve yenilenme hızı, düşük gecikme süresi, kavis özelliği ve ultra geniş 34 inç yapısı, oyunları daha sürükleyici ve gerçekçi hissetmenizi kolaylaştırıyor. Öte yandan iş ve multimedya kullanımlarında da yardımcı oluyor. Ufak tefek birkaç eksiği de yok değil, ancak genel hatlarıyla gayet iyi bir izlenim bırakıyor. Bu monitörün fiyatı ise 15 bin TL dolaylarında. Bu alanın en uygun fiyatılısı değil, ancak fiyat etiketiyle de rekabetçi olduğunu söyleyebiliriz.

AOC CU34G2XP hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AOC CU34G2XP/BK
Ürün Markası AOC
CHIP Online Notu
91
HDMI 2 adet
Display Port 2 adet
USB B 1 adet
USB A 4 adet
Ekran34 inç
Çözünürlük3440 x 1440
Tarama Hızı180 Hz
PanelVA
Tepki Süresi1 ms
Parlaklık430 kandela
Kontrast (Tipik)4000:1
VGAYok
KulaklıkVar
HoparlörVar
Boyutlar808 x 237 x 102 mm
Ağırlık8 kg.