vivo Y28 İnceleme

Yağmur, çamur, rüzgar, fırtına veya kavurucu güneş dinlemeden tüm gün motosiklet üzerinde paket taşıyan kuryelerin karşı karşıya kaldıkları ağır şartlarda bile sapasağlam çalışmayı başaracak şekilde tasarlanmış bir telefon düşünün... İşte o telefon, vivo’nun yeni modeli Y28!

CHIP Online Notu 93
Editörün Seçimi

Kuryelerin hayatı kolay geçmiyor, bunun farkındayız. Yağmurda, karda, fırtınada veya bunaltan sıcaklarda paket yetiştirmek için her gün yüzlerce kilometre yol kat etmek zorunda olan kuryeler için telefonları da motosikletleri kadar hayati önem taşıyor.

Tüm iş süreçlerini akıllı telefonlar üzerinden yöneten, alıcıların adreslerini telefonları üzerinden takip eden kuryeler için telefonların yağmurdan, çamurdan, tozdan, kardan etkilenmemesi, pil ömrünün uzun olması, ekranın parlak güneş ışığı altında bile rahat okunabilir olması ve elbette tüm gün motosiklet üzerinde çalışırken düşmelere, çarpmalara, sarsıntılara karşı dayanıklı olması çok ama çok önemli.

İşte vivo’nun yeni telefonu Y28, tüm bu şartlar altında dahi sorunsuzca çalışabilen çok güçlü bir telefon. Bu yüzden biz ona kurye telefonu ismini verdik.

6000 mAh’lik devasa bataryası, en parlak güneş ışığı altında bile rahatça okunabilen ekranı, yağmura, çamura, toza dayanıklı yapısı, trafik gürültüsü altında rahatça duyulabilen yüksek ses seviyeleriyle vivo Y28, en ufak olumsuz koşulda mızmızlanıp çalışmayı reddeden “çıtkırıldım” telefonların aksine, tam bir aslan parçası olarak sahneye giriyor desek yeridir. Üstelik de son derece rekabetçi fiyatıyla bütün gözleri üzerine çekmeyi başarıyor.

vivo Y28 Tasarım Detayları Nasıl?

vivo Y28 tasarımıyla da oldukça güzel görünüyor. Tüm özelliklerinden bahsedeceğiz ama önce telefona biraz yakından bakalım istiyoruz. Şimdi, vivo Y28’in zor şartlara karşı dayanıklı şekilde tasarlanmış kasası, metalik yeşil bir renkle geliyor. Askeri haki yeşil ile şık ve canlı bir yeşil arasındaki bu renk tonu, çift katmanlı bir kaplamayla telefona giydirilmiş. Bu da cihazın doğal bir ışıltıya sahip, sıcak ve şeffaf bir doku oluşturmasını sağlamış. Derinlik hissi de yaratan bu çift katmanlı kaplama, telefonun estetik cazibesini çok üst bir seviyeye taşımış.

vivo Y28’in dış kenarları metalik ve parlak bir çerçeve ile kaplıyken, kamera modülünün çerçevesinde ise üç boyutlu elmas deseni kullanılmış. Ayrıca kamera modülünün üzerine çember formunda dinamik bir ışık kaynağı yerleştirilmiş ki, bu dinamik ışık dilerseniz müzik dinlerken size tempo tutabiliyor, dilerseniz selfie geri sayımı yaparken zamanı gösteriyor veya telefon sessizdeyken gelen bildirimleri haber vermek için yanıp sönebiliyor.

vivo Y28 Ekran Performansı Nasıl?

Peki, vivo Y28’in ekranı nasıl? Başta da söylediğimiz gibi bu ekran, güneşin tepenizde acımasızca parladığı en yakıcı yaz günlerinde bile rahatlıkla okunacak şekilde geliştirilmiş. Parlaklığını 1000 nit seviyesine kadar yükseltebilen ekran, bu sayede ister havuz kenarında güneşlenirken en sevdiğiniz dizileri seyredin, ister sarsıntılı bir otobüste yolculuk ederken e-kitap okuyun veya siparişlerini bekleyen sabırsız müşterilere paketlerini yetiştirmek için gün ışığı altında navigasyon uygulamasını takip edin; size gereken desteği sağlıyor.

Bu arada bu ekran IPS LCD panelden oluşuyor. Aynı zamanda 90Hz tazeleme hızına sahip olması da ekranın kullanım deneyimini çok akıcı hale getiriyor. Üstelik göz koruması unutulmamış. Ekran ayarları kısmından Göz Koruması modunu açarak görüntüdeki zararlı mavi ışık etkisi azaltılıyor. Bu sayede saatlerce video izleseniz de, e-kitap okusanız da veya oyun oynasanız da göz yorgunluğu yaşamıyorsunuz.

Yok artık! 6000 mAh Pil Kapasitesi! vivo Y28 Pili Ne Kadar Gidiyor?

Şimdi çok önemli bir noktaya geliyoruz. Özellikle kuryelerin telefonlarının pil süreleri ile başı dertte oluyor. Günde 12 saate varan çalışma sürelerinde telefonun ekranının ve navigasyon uygulamasının daima açık olması, telefonun pilini hızla tüketiyor. Bu nedenle sürekli olarak yanlarında bir de powerbank taşımak zorunda kalıyorlar. Bu noktada vivo Y28 onların çok sevecekleri bir telefon olacak diye düşünüyoruz. Zira bu telefonun içinde, ince profiline karşın tam 6000 mAh kapasitesinde bir batarya bulunuyor ve bu da tam anlamıyla bir pil canavarı olmasını sağlıyor. Peki, vivo Y28’in pil performansı nasıl? Onu ne sıklıkla şarj etmek zorunda kalacağız?

vivo Y28, tüm gün boyunca ekranı açıp hiç kapamadan YouTube videoları bile seyretseniz, şarjını tüketmekte zorlanacağınız bir telefon olmuş. Zira 6000 mAh pil demek, yaklaşık 34 saat WhatsApp kullanmak, 39 saat Facebook’ta gezinmek, 7.2 saat aralıksız PUBG oynamak veya 24 saat aralıksız YouTube videosu izlemek anlamına geliyor. Normal kullanımda ise bu pili boşaltmanız günlerce sürecektir. Yani bu telefonla, iş süresince ekran açık ve navigasyon uygulaması da çalışırken pil bitti - bitecek endişesi taşımanıza gerek kalmayacak. Molalarınızda da rahatlıkla video ve oyunlarla zamanı geçirebileceksiniz.

Dahası, bu telefon en az 4 yıl boyunca pil kapasitesinde azalma olmadan kullanım vadediyor. Yani vivo tarafından 4 yıl pil garantisi onaylı. vivo Y28 ile ilgili vivo’nun iddiası bu bataryanın, 1600 şarj döngüsünden sonra bile hala yüzde 80 kapasiteye ulaşabileceği yönünde. Şarjı her gün full bitirecek kadar yoğun kullanmıyorsanız ve telefonu şarj etme sıklığınız 2-3 günde bire düştüğünde, 1600 şarj döngüsü 7-8 yıl gibi çılgın bir süreyi ifade ediyor. Bu arada pazardaki pek çok telefonun pilinin standart olarak 800 şarjdan sonra yüzde 80 kapasiteye düştüğü bilgisini de verelim.

Peki, oldu ki gece şarj etmeyi unuttunuz ya da aceleyle evden çıktınız ve vivo Y28’in pili bitti diyelim. Bu noktada da endişelenmenize gerek yok. Zira 44 W’lık hızlı şarj desteği sayesinde 5 dakikalık şarj ile vivo Y28, 2.6 saat konuşma süresi, 2.1 saat WhatsApp kullanım süresi kazanıyor. Bu da vivo Y28’in bir diğer avantajı; yani powerbank’e ihtiyacınzı olmayacak.

vivo Y28 Suya Karşı Dayanıklı mı?

Kuryelerin tek sıkıntısı pil değil tabii. Telefonun pili uzun gitmeli ayrıca darbelere ve suya karşı da dayanıklı olmalı. Suya ve toza karşı dayanıklılık da vivo Y28’in güçlü özellikleri arasında yer alıyor. IP64 standartlarında koruma sağlayan telefon, IPX4 Suya karşı dayanıklılık, IP6X toza karşı dayanıklılık ve ıslak elle dokunmaya karşı dayanıklılık sertifikalarına sahip. Yani bu sertifikalar sayesinde, telefonu bir motosikletin üzerine yerleştirip kullandığınızda, yağmurdan, rüzgardan, tozdan çekinmeyeceğiniz anlamına geliyor, ayrıca yeri geldiğinde eliniz ıslaksa bile ekranı kullanabiliyorsunuz.

Yüksek ses düzeyi ile gürültünün içinde bile konuşmaları duyabilirsiniz

Şimdi size bu telefonla ilgili bir tüyo daha vereceğiz: vivo Y28 ile gün boyunca trafik içindeyken, gürültülü ortamlardayken bile ses sorunu yaşamıyorsunuz. Zira telefonda Ses Alanı Genişletme adında bir teknoloji yer alıyor. Bu teknoloji, kullanılan çift hoparlör ve AudioBooster özelliği ile çok güçlü bir ses çıkışı sunmasını sağlıyor ve bunu sadece konuşma sırasında değil, müzik dinlerken veya film seyrederken de ekstra bir ses ekipmanına ihtiyaç olmadan sesi en kaliteli şekilde işitmenize olanak tanıyor. Hi-Res ses sertifikasına sahip olması gerçekten önemli bir detay.

vivo Y28 Kamera Performansı Nasıl?

Elbette tüm bu yönlerinin yanı sıra vivo Y28’de kameralar atlanmamış. vivo Y28, 50 MP HD ana kamerasıyla, sınıfına göre güzel fotoğraflar çekebilen bir telefon oluyor. Ana kameranın hemen altında da Bokeh fotoğraflarında kullanabileceğiniz 2 MP’lik bir derinlik kamerası da yer alıyor. Böylece güzel manzara fotoğrafları çekebileceğiniz gibi portre çekimler de yapabiliyorsunuz. Kamera arayüzünde zaten bu kameralardan fazlasıyla faydalanbileceğiniz yararlı modüller yerleştirilmiş. 50 MP çekim yapmak için 50 MP modunu açmanız gerekirken, gece ve düşük ışık koşullarında çekim yapacağınızda da Gece modunu kullanmanızı öneririz. Bu şekilde ortaya güzel kareler çıkıyor.

Ayrıca ön tarafta, ekrana daire şeklinde yerleştirilmiş 8 Megapiksel boyutunda bir selfie kamerası bulunuyor. Bunla da çekim yaparken modları kullanabiliyorsunuz, ayrıca yine düşük ışıkta çekim yapacaksanız, Aura Ekran Işığı özelliğinin bulunması işinizi kolaylaştıracak bir detay.

Bu arada merak edenleriniz olacaktır. Telefonda Android 14 işletim sistemi bulunuyor. MediaTek Helio G85 işlemciden güç sağlıyor, 256 GB gibi arşiviniz için oldukça geniş bir depolama alanı sunuluyor ve 8 GB RAM’in yanı sıra 8 GB Genişletilmiş RAM özelliği de yer alıyor.

Sonuç

Evet, vivo Y28, güçlü özellikleri gayet uygun fiyata sunan, fazlasıyla etkileyici bir telefon. 13 bin lira bandındaki bir telefonun, 6000 mAh gibi devasa bir pil kapasitesi, 50 MP kamera, su geçirmezlik özelliği, 6.68 inç boyutunda çok yüksek parlaklık değerine sahip, göz yormayan bir ekran ve yüksek kalitede müzik dinlemenizi sağlayan Hi-Res ses sertifikalı çift hoparlör gibi çok etkileyici özellikler sunması gerçekten muazzam. Parasının karşılığını veriyor. Bu anlamda en başta kurye telefonu demiş olsak da aslında vivo Y28, telefonunu değiştirmek isteyen herkese hitap eden bir model oluyor. Elbette tüm gün sıcakta - soğukta, yağmurda - çamurda çalışmak zorunda olan moto kuryeler için başlı başına bir tercih sebebi olacaktır.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli vivo Y28
Ürün Markası vivo
CHIP Online Notu
93
İşletim SistemiAndroid 14
İşlemciMediaTek Helio G85
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.0 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1608 px
Grafik İşlemciMali-G52 MC2
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi6000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar76 x 165 x 7.9 mm
Ağırlık199 gr.