Boyu 2,31 metreydi, iskeleti için 250 yıldır savaşılıyor: “İrlandalı dev” Charles Bryne’nin hazin hikayesi
1783 yılında ölen ve 2,3 metrelik boyuyla İrlandalı dev olarak bilinen Charles Byrne’nin bir müzede sergilenen iskeleti, yıllar süren tartışmalardan sonra biraz olsun huzura kavuşacak gibi görünüyor. İşte İrlandalı dev ve şanssız iskeletinin hazin hikayesi...

1
7
2,3 metreyi aşan boyuyla "İrlandalı dev" olarak bilinen İrlandalı Charles Byrne'nin bir müzede sergilenen iskeletini içeren tartışmalar sonrasında, iskeletin artık sergilenmemesine karar verildi. Londra'daki Royal College of Surgeons of England'daki Hunterian Müzesi, 2017'den beri yenileme çalışmaları nedeniyle kapalıydı. Ancak bu özel sergiyle ilgili tartışmalar çok daha eskilere uzanıyor.

2
7
Charles Byrne, 1761'de İrlanda'nın kuzeyindeki Littlebridge'de doğdu. Çocukluk döneminde ortaya çıkan bir akromegali türü olan gigantizm (devlik) olarak bildiğimiz hastalıkla yaşıyordu. Akromegali, vücutta aşırı büyüme hormonu üretilmesinden kaynaklanıyor. Bu durumdan etkilenen çocuklar alışılmadık derecede uzun oluyorlar ve Byrne, hayatını kaybettiği sırada 2,31 metreydi.

3
7
Akromegali ve gigantizme çoğunlukla hipofiz adenomu adı verilen beynin tabanındaki hipofiz bezinin iyi huylu bir tümörü neden olur. Byrne'nin hipofiz adenomu yaşamı boyunca teşhis edilmedi ve araştırmacılar 2011'de bunun aril hidrokarbon etkileşimli protein genindeki bir mutasyondan kaynaklandığını belirlediler.

4
7
Byrne, 22 gibi çok genç yaşta hayatını kaybetmeden önce, bir merak öznesi veya “ucube” olarak ün kazanmıştı. Ticari bir girişim olarak “ucube gösterileri” 19. yüzyıla kadar İngiltere'de pek başarılı olmayacak olsa da, George dönemi sırasında fiziksel farklılıklar, tıbbi durumlar veya zihinsel sağlık sorunları nedeniyle toplum tarafından ötekileştirilen insanların sergilendiği “gösteriler” yaygınlaşmıştı. Şu anda bizim için düşünülemez olsa da, ziyaretçiler, genellikle Bedlam olarak bilinen Bethelem psikiyatri hastanesinde barındırılan hastalara bakmak için para ödüyorlardı.