Geçmişe damgasını vuran işletim sistemleri
CHIP Online, yıllar öncesine damgasını vurmuş eski işletim sistemlerini masaya yatırıyor...

1
10
1985 yılında Commodore tarafından geliştirilen AmigaOS, zamanın ötesinde olan ve hafızalardan asla silinmeyecek olan bir işletim sistemiydi. 1985 yılında ilk kez görücüye çıkan AmigaOS, HAM modunda iken sadece 4096 renk çözünürlüğünde çalışıyordu.

2
10
1991 yılında ilk kez ortaya çıkan BeOS, Be Inc. isimli bir şirket tarafından geliştirilmişti. Daha sonraki yıllar, ki bu 1995 yılına tekabül ediyor, Apple Be Inc isimli bu şirketi 125 milyon Dolarlık bir fiyat teklifiyle satın almak istese de, şirketin CEO'su Jean-Louis Gassée, bu teklifi az bularak rakamın 200 milyon Dolara çıkarılmasını istemişti. Apple ise bu rakama burun kıvırarak NeXT'i satın almakta karar kıldı ve 2001 yılında Palm, şirketi 11 milyon dolarlık bir rakamla bünyesine kattı.

3
10
1985 yılında ortaya çıkan ve IBM tarafından kullanıcılara sunulan OS/2'in geliştirilmesine IBM ve Microsoft beraber rol oynadılar. Ancak Windows 3'ün sahneye çıkmasıyla birlikte OS/2, bu durumdan büyük zarar gördü ve ortaklık 1990 yılı itibariyle sona erdi. IBM, artık OS/2'yi desteklemiyor olsa da pek çok ATM, bugün bile bu işletim sistemini kullanmaktadır.

4
10
1987 yılında Acorn Computers isimli bir şirket tarafından geliştirilen ve bugün için adı pek de bilinmeyen Arthur, sadece 5 ay içerisinde kullanıma hazır bir hale gelmişti. Arthur, bugün bile bazı bilgisayar kullanıcıları tarafından kullanılıyor; ancak bu kullanıcıların varlığını kimse tam olarak emin olamıyor.