Fırlatma gerçekleşti... Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı SpaceX'e ait uzay aracı bu gece Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı.

1
13
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı SpaceX'e ait uzay aracı, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı.
Flight profile of Dragon and Ax-3 as they travel to the @space_station pic.twitter.com/10V9UKuVal
— SpaceX (@SpaceX) January 18, 2024
36 SAAT SÜRMESİ BEKLENİYOR
Fırlatma, planlanan saat olan 00.49'da (Türkiye saati) sorunsuz bir şekilde gerçekleşti. Fırlatmayı sağlayan Falcon 9 roketi, görevini tamamladıktan sonra başarıyla Dünya'ya iniş yaptı. Astronotları taşıyan Dragon kapsülü ise, Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yolculuğuna devam ediyor. Gezeravcı'nın içinde bulunduğu ekibi taşıyan Dragon kapsülünün ABD yerel saatiyle Cumartesi sabahı 05.15 (TSİ 13.15) civarında Uluslararası Uzay İstasyonu'na varması bekleniyor. Buna göre uzay yolcularının ISS'e ulaşmaları yaklaşık 36 saat sürecek.
TAKİP LİNKİ
SpaceX firması, uzay yolculuğunun "https://www.spacex.com/follow-dragon" linkinden takip edilebileceği duyurdu.
Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kalacak ve çeşitli bilimsel deneyler gerçekleştirecek.
Ax-3 ismi verilen görev, Axiom Space'e göre ülkelerin uluslararası uzay topluluğuna katılmaları ve mikro yerçekiminde keşif ve araştırmaları ilerletmek için alçak Dünya yörüngesine erişmeleri için yeni bir fırsat dönemine işaret ediyor.
Ax-3 görevinde Alper Gezeravcı ile birlikte şu isimler bulunuyor:
- İspanya'yı temsilen görev lideri Michael Lopez-Alegria
- İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei
- Avrupa Uzay Ajansı adına İsveçli Marcus Wandt
Fırlatma anı: Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu böyle başladı

2
13
UZAY YOLCULUĞUNU CANLI İZLE
- SpaceX'in misyonla ilgili canlı yayın yapıyor.
Watch Falcon 9 launch Dragon and Ax-3 to the @space_station https://t.co/XDQBOfFq2N
— SpaceX (@SpaceX) January 18, 2024
- Türkiye Uzay Ajansı da sosyal medya hesabından canlı yayın yapıyor
TÜRKİYE'NİN İNSANLI İLK UZAY MİSYONU
— Türkiye Uzay Ajansı (@tuajans) January 18, 2024
İlk Türk Asronot Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidiyor.
Fırlatma Töreni
📡 #CanlıYayın#GururDuyTürkiye https://t.co/QDGnf4nZFv
- Axiom Space de uzay görevi için Youtube kanalında canlı yayın yapıyor
- NASA da canlı yayın yapacak.

3
13
UZAY YOLCULUĞU NEREDEN İZLENİR?
-
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, uzay yolculuğunun, çeşitli illerde bilim merkezleri ve meydanlardaki etkinliklerle takip edileceğini duyurmuştu.
-
Buna göre Gezeravcı'nın uzay yolculuğu, İstanbul, Trabzon, Konya, Aksaray, Muş, Kayseri, Antalya, Gaziantep bilim merkezlerinden, Bursa'daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nden, İstanbul Taksim ile Ankara Kızılay meydanlarında kurulan planetaryumlardan, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ve Mersin Silifke Meydanı'ndan izlenecek.

4
13
ALPER GEZERAVCI UZAYDA NE KADAR KALACAK?
Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) üniversite ve araştırma kurumlarınca hazırlanan 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek