Excalibur E650 İnceleme

Casper, kendinize göre konfigüre edebileceğiniz yeni masaüstü oyun bilgisayarı Excalibur E650 ile oyun tutkunlarına harika bir seçenek sunuyor. İşte A'dan Z'ye tüm detaylarıyla Excalibur E650 masaüstü oyun bilgisayarı incelemesi.

CHIP Online Notu 92
  • İki ayrı model seçeneği
  • Gelişmiş konfigürasyon seçenekleri
  • En yeni Intel işlemci ailesi
  • RTX 40 ekran kartı serisinin sağladığı avantajlar
  • Oyun performansı
  • Satış sonrası destek
Editörün Seçimi

Casper’ı hepimiz seviyoruz. Zira 90’lı yıllardan beri hayatımızda olan bir marka, ülkemizdeki nadir bilgisayar üreticilerinden biri. Bildiğiniz gibi Casper, yıllar içinde oldukça büyük bir yol kat etti. Özellikle Excalibur markası altında ürettiği oyuncu dizüstü bilgisayarları ve aksesuarlarıyla Türkiye’deki oyuncular arasında iyiden iyiye sağlam bir yer edindi. Ancak bu noktada çoğunuzun bilmediği bir şey var; Excalibur, oyuncular ve performans bilgisayarı kullanıcıları için masaüstü bilgisayar da üretiyor -ki bu bilgisayarlar gerçekten kallavi özellikler içeriyor, güçlü bir oyun performansı isteyenlere hitap ediyor. İşte bugün o bilgisayar kasalarından biri olan Excalibur E650 bizimle birlikte.

Evet, Excalibur E650’nin çok güzel bir yanı var ve oyuncular bu noktaya çok dikkat ediyor. O da tamamen isteğinize göre konfigüre edilebiliyor olması. Bu bilgisayarı satın alma aşamasında işlemcisinden ekran kartına, belleğinden soğutma sistemine kadar her şeyi kendiniz seçebiliyorsunuz. Ayrıca tek seçeneğiniz de bu değil. Excalibur’un ürün gamında Excalibur E650 dışında bir de Excalibur E750 modeli var. Excalibur E750’nin Excalibur E650’den ana farkı daha büyük bir kasa yapısı dolayısıyla daha fazla fan ve daha büyük soğutma sistemleri eklenebiliyor olması. Elbette fiyatı da bir tık daha yüksek olduğundan daha çok high-end bir kasa isteyenlere hitap ediyor. Ancak konfigüre kısmı dışında bu kasaların çok daha güzel bir yanı var. Öyle ki Casper, bilgisayarın tüm parçalarını yurt dışından tedarik etmiyor. Anakart, kasa, PSU ve soğutma sistemleri gibi çoğu parçayı kendisi kendi fabrikasında üretiyor. Hatta ilerleyen zamanlarda sizinle birlikte Casper’ın fabrikasına gidip hem üretim aşamalarını hem teknik destek süreçlerini birlikte inceleyeceğiz. Ancak bu şimdilik başka bir videonun konusu. O nedenle şimdi gelin vakit kaybetmeden elimizdeki makineyi yakından tanıyalım ve ilk etapta söze Excalibur ve NVIDIA’nın güçlerini birleştirerek en üst seviye performansa kavuşan grafik tarafıyla başlayalım.

NVIDIA GeForce RTX 4070 TI SUPER’in Sağladığı Avantajlar

Excalibur E650’de şu an NVIDIA’nın güçlü ekran kartlarından biri olan ZOTAC NVIDIA GeForce RTX 4070 TI SUPER bulunuyor. Öncelikle RTX 4070 Ti Super'in kalbinde yer alan NVIDIA Ampere mimarisi, grafik işlemlerinde muazzam bir iyileştirme sağlıyor. 8nm sürecinde üretilen bu kart, 16 GB GDDR6X belleği ile oyunların ve karmaşık grafik işlemlerinin üstesinden gelmek için fazlasıyla iyi bir performans sunuyor. Ancak RTX 4070 Ti Super'in alamet-i farikası sahip olduğu Ray Tracing, Path Tracing ve DLSS gibi teknolojileri. Nedir peki bunlar?

Ray Tracing Nedir?

Ray Tracing, şahane bir ışın izleme teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde oyunların ve içeriğin görsel kalitesi üst seviyelere çıkıyor ve daha gerçekçi bir oyun deneyimi yaşatıyor. Bu teknoloji, ışınların nasıl yansıdığını ve etkileşimde bulunduğunu gerçekçi bir şekilde simüle ederek, doğal ve detaylı gölgeler, yansımalar ve aydınlatmalar oluşturuyor. Bu sayede, oyunlar daha gerçekçi ve derin bir atmosfere sahip oluyor.

Path Tracing Nedir?

Path Tracing teknolojisi de ışığın nasıl dağıldığını matematiksel olarak izleyerek, daha doğal ve akıcı aydınlatma efektleri sağlıyor. Path Tracing, Ray Tracing'in aksine ışığı kaynağa kadar takip ediyor, bir örnek için birden fazla yansıma olabiliyor. Yani Ray Tracing’e kıyasla daha gerçekçi şekilde aydınlatılmış ve gölgede kalmış sahneler ortaya çıkıyor.

DLSS Nedir?

Son olarak DLSS teknolojisi, yapay zeka destekli bir yenilik. Bu teknoloji, oyun veya içeriği düşük çözünürlükte hesaplayıp, ardından yapay zeka algoritmalarıyla yüksek çözünürlüğe dönüştürerek, hem performansı artırıyor hem de görüntü kalitesini iyileştiriyor. Elbette DLSS ilk çıktığından bu yana aynı kalmadı; 1,2,3 ve en son 3.5 olarak gelişmeye devam ediyor. Bu teknolojilerin başka ne gibi yenilikler getirdiğine birazdan daha detaylı olarak ekran kartının performansını test ederken değineceğiz, o yüzden gelin Excalibur E650’nin içinde ekran kartı dışında başka ne gibi parçalar var önce onlara bakalım.

Casper Excalibur E650 Teknik Özellikleri Neler?

Öncelikle Excalibur’un kasalarına dahil ettiği parçaların hepsini en üst seviye markalardan seçtiğini belirtmek lazım. RAM, SSD, CPU, VGA, anakart, ekran kartı hepsi bildiğimiz ve güvendiğimiz markalar. Z serisi anakartlarda Asus, MSI ve Gigabyte kullanılıyor. Öyle ki bizim kasamızın içindeki anakart GIGABYTE’ın Z790 modeli. Z serisi bulunmayan kasalarda ise Excalibur kendi anakartları bulunuyor. Bunları baştan sona Excalibur kendisi geliştirip üretiyor.

RAM ve SSD’ye baktığımızda yine dünyaca ünlü birçok marka kullanılıyor. Excalibur E650’de 4800 Mhz hızında 64 GB DDR5 RAM ve 1TB kapasitede bir M.2 SSD bulunuyor. Üreticinin belirttiğine göre SSD, 5000MB/s okuma, 3600MB/s yazma hızına sahip. CrystalDiskMark’ta test ettiğimizde bu verilerin doğruluğunu da teyit ettik. Hatta daha iyi sonuçlar bile aldık. Testimize göre okuma hızı 5050 MB/s, yazma hızı ise 3960 MB/s çıktı. Bu anlamda hem oyunların hem de veri transferleri için son derece hızlı olduğunu söyleyebiliriz.

Gelelim işlemciye. Bizim elimizdeki konfigürasyonda Intel’in yeni 14. Nesil işlemcilerinden i7-14700KF bulunuyor. Intel’in Raptor Lake mimarisina dayanan işlemci, 8 performans ve 12 verimli çekirdeğine ve 28 iş parçacığına sahip. Her çekirdek, maksimum 5.6 GHz'e kadar ulaşarak oyun, video düzenleme, 3D modelleme ve yapay zeka gibi alanlarda ihtiyaç duyulan performansı rahatça sağlayabiliyor. Intel işlemcisi Excalibur’un gücüne güç katmış. Bu arada işlemciyi yoğun yük altında serin tutmak için kasada Excalibur’un kendi ürettiği rengarenk RGB’li 240mm sıvı soğutucusu bulunuyor. Hazır yaz sıcakları kendini göstermişken, satın alma aşamasında kesinlikle bu gibi eklentileri ihmal etmemek gerekiyor.

Excalibur E650’de bulunan Intel Core i7-14700KF, Intel’in 7nm üretim teknolojisi ile üretilmiş. Yeni nesil bu işlemci daha yüksek performans ve daha fazla enerji verimliliği sağlıyor. İçerdiği Intel Thread Director teknolojisi ile görevlerin en uygun çekirdeklere yönlendirilebilmesini sağlayarak performansı optimiz ediyor. Bunların yanı sıra bu işlemci ile overclock yapma konusunda da eliniz rahat. Bu sayede işlemciyi optimize edebiliyor ve uygulamalarınıza göre daha üst çıtada performans sergilemesi için şekillendirebiliyorsunuz.

Pek tabii ki Intel’in 14’üncü nesil işlemcileri yapay zeka konusunda da el rahatlatıyor. Bu sayede bu alanda çalışanlar ve TensorFlow ve PyTorch gibi platformları kullananlara gerekli desteği sağlıyor. Excalibur E650 kullanılan işlemcinin, makine öğrenimi ve derin sinir ağlarının eğitimi konusunda çalışmalar yürütenler ve doğal dil işleme uygulamalarını kullananlar için gayet verimli bir işlemci olduğunun altını çizelim.

Casper Excalibur E650 Oyun Performansı

Şimdi, buraya kadar her şey kağıt üzerinde oldukça güzel gözüküyor. Peki, iş gerçek hayata geldiğinde de her şey göründüğü kadar iyi mi? Bunun için hemen yaptığımız oyun testlerine hızlıca göz atalım.

O zaman sözü DLSS 3.5 desteğine sahip Alan Wake 2 ile açalım. Bildiğiniz gibi Alan Wake 2, The Game Awards’ta başta sanat yönetimi olmak üzere birçok dalda ödül aldı. Yani muazzam grafiklere ve sanat tasarımına sahip bir oyun var karşımızda. Tabii aynı zamanda da yoğun grafik gücüne ihtiyaç duyan bir oyun. Neyse ki RTX 4070 Ti SUPER bunun altından rahatlıkla kalkıyor. 1080p çözünürlükte, tüm grafik ayarları en yüksekte ve DLSS Kalite modundayken test ettiğimizde ortalama 190 fps elde ettik. Yer yer fps 200’lerin üzerine de çıkıyor 170’lere de iniyor, ancak her halükarda akıcı bir performans gösteriyor.

İkinci durağımız yine DLSS 3.5 desteğine sahip Cyberpunk 2077. Oyun içindeki yoğun grafik detayları ve şehir atmosferiyle gerçekten etkileyici bir deneyim sunuyor. RTX 4070 Ti SUPER ile 1080p’de ultra grafik ayarlarında ve DLSS kalite modunda 140-150 fps arası performans gösteriyor. Eğer 144 Hz’den daha yüksek yenileme hızına sahip bir monitörünüz var ise DLSS’i Performans moduna alarak çok daha yüksek kare hızları elde etmek de pek tabii mümkün.

Diğer test oyunlarımızdan biri olan Red Dead Redemption 2’de ise aynı ayarlarda minimum 110, maksimum 145 fps’i görürken, Ghostwire Tokyo’da da 170-200 fps arası harika bir sonuç elde ettik.

Sonuç

Evet, genel olarak değerlendirirsek Excalibur E650, sahip olduğu özellikler ile beraber her oyuncunun sahip olmak isteyeceği güçlü bir bilgisayar olmuş. Elbette bunu bizdeki konfigürasyon için söylüyoruz. Daha önce belirttiğimiz gibi Casper’ın web sitesinden sipariş verirken istediğiniz bileşenleri seçebiliyorsunuz. Ancak diğer kanallardan satın alırsanız bu özelleştirme şansınız ne yazık ki yok, onu da belirtelim.

Bununla birlikte Casper’ın satış sonrası desteği de oldukça iyi. Eğer bilgisayarda bir sorun çıkarsa, 8 şehir ve 9 farklı noktada olmak üzere ana ve bölge servisleri ile elden getirilen ürünlerde 1 saat, kargo ile gönderilen ürünlerde 24 saatte servis imkanınız var. Ayrıca Turbo servis hizmeti ile sadece İstanbul ve Ankara da olmak üzere ürün adresinizden alınıp onarıldıktan sonra evinize kadar geri getiriliyor. Başka bir şehirde yaşıyorsanız da Jet servis ile Türkiye’nin her yerinden kargoyla ücretsiz şekilde gönderebiliyorsunuz.

Bu arada kasadaki çoğu parça Excalibur’un geliştirdiği ürünlerden oluşsa da Casper diğer markalardan oluşan parçaları da kendi parçası gibi görüp servis imkanı veriyor. Ürüne 2 yıl garanti ve Excalibur destek hattı da ekstra sunulan avantajlar arasında yer alıyor. 2 yıllık garanti süresi bitse dahi kullanıcı deneyimine önem veren Excalibur, sağladığı ‘Ömür Boyu Garanti’ hizmetiyle cihazlarda fan ve toz temizliği, termal macun değişimi, klavye ve ekran temizliği, aksesuar ve bileşen kontrolleri, performans ölçümleri ve çok daha fazlasını ücretsiz bir şekilde gerçekleştiriyor. Son olarak, bizim elimizdeki konfigürasyonun linkini buraya bırakıyoruz, tüm parçalara daha detaylı bakabilir veya isterseniz özelleştirebilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Excalibur E650
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
92
İşletim Sistemi Windows 11 Home
İşlemci Intel Core i7-14700KF
Ekran Kartı ZOTAC NVIDIA RTX 4070 Ti SUPER
Anakart GIGABYTE Z790 UD DDR5
Bellek 64GB DDR5 4800Mhz
SSD 1 TB M.2 SSD PCle 4.0 (Okuma: 5000MB/s - Yazma: 3600MB/s)
Soğutma Sistemi Excalibur RGB 240mm İşlemci Sıvı Soğutucu
Güç Kaynağı 1200 Watt 80+ Platinum