TP-Link Archer AX53 İnceleme

Akıllı evler ve evde çalışma gibi kavramlar yükselirken, evimizdeki kablosuz ağın gücü ve kalitesi de yükselmek zorunda. Peki bunu nasıl sağlayacağız? TP-Link’in evlerdeki kablosuz ağları yeni bir boyuta taşıyan kablosuz router’ı TP-Link Archer AX53’ü detaylıca inceledik.

CHIP Online Notu 92
  • Wi-Fi 6 standardı sayesinde 2402 Mbps hızında ağ hızı
  • OneMesh teknolojisiyle tüm evi kapsayan kesintisiz bir kablosuz ağ
  • En son teknoloji WPA3 güvenliği
  • Kolay kurulum ve akıllı telefon üzerinden kolay yönetim
Editörün Seçimi

Evden internete bağlanırken, özellikle de kalabalık veya geniş bir evdeyseniz, ya da komşularla çevrili bir apartmanda yaşıyorsanız, bazen keyfinizi kaçıran sorunlarla karşılaşabilirsiniz. İnternetten sık sık koptuğunuzu veya bağlantınızın yavaşladığını görebilirsiniz. Ayrıca, evdeki akıllı cihazların sayısı arttıkça, kablosuz ağınızda aynı andaki bağlantı sayısı da artar. Bu da bağlantı kalitenizi olumsuz etkileyebilir.

Kalabalık evlerde bazı aile bireyleri internetin bant genişliğini sonuna kadar sömürürken bazı aile bireyleri e-posta açmakta bile zorlanabilirler. Ya da modeme uzak bir odadayken bağlantı kesilmeleri yaşayabilirsiniz. Hatta, komşularınızdaki kablosuz ağın sinyalleri, sizin Wi-Fi sinyalleriyle çakıştığı için bağlantı kalitenizi can sıkıcı şekilde düşürebilir.

Peki, bu durumda ne yapacağız? Bu sorunu nasıl aşabiliriz? Bu noktada imdadımıza pek çok defa olduğu gibiyine TP-Link koşuyor. TP-Link, evlerdeki kablosuz ağları yeni bir boyuta taşıyan kablosuz router’ı Archer AX53 bizlerle beraber. Bu cihaz evden internete bağlanmayı son derece konforlu ve güvenli bir deneyime dönüştürüyor.

Yeni nesil Gigabit Wi-Fi 6 hızı sunan cihaz 5 GHz bantta 2402 Mbps ve 2,4 GHz bantta ise 574 Mbps bağlantı hızına erişiyor. Böylece daha akıcı şekilde yayın yapabiliyorsunuz ve daha hızlı dosya indirebiliyorsunuz. Üstelik aynı anda çok daha fazla sayıda kullanıcı veya cihaz sorunsuzca internete bağlanabiliyor. Burada devreye OFDMA teknolojisi giriyor. OFDMA teknolojisine sahip TP-Link Archer AX53 daha fazla cihaza eş zamanlı bağlantı sağlamak için kapasiteyi 4 kat arttırıyor. Şimdi tüm bunların hepsinden bahsedeceğiz, ancak önce biraz bu cihazın tasarımına bakalım.

Tasarımıyla dekorasyonunuzda sırıtmayan şık bir cihaz

Ağ donanımları genellikle kaba saba plastik bir kutu formunda üretilir ve çoğu zaman şık bir evin veya işletmenin içinde varlığı göze batar. TP-Link Archer AX53 ise zarif bir konsol şeklindeki tasarımıyla, ister evin salonunda dursun, isterse de koridorlara yerleştirilsin, modern ve şık bir akıllı ev donanımı olarak dekorasyon tarzınızı bozmadan evinizde varlığını sürdürebilecek bir tasarıma sahip. Antenlerin açısının değiştirilebilmesi sayesinde onu dilerseniz bir masa üstü elektronik konsolu gibi kullanabilir veya duvara ya da bir panele asarak çalıştırabilirsiniz.

Wi-Fi 6 nedir, bu önemli detayı netleştirelim

TP-Link Archer AX53’ün teknik özelliklerine geçmeden önce Wi-Fi 6 teknolojisinin öneminin altını çizmekte fayda var.

Evlerimizdeki kablosuz ağları oluşturan 802.11 standardının en son versiyonu olan 802.11ax’i ifade eden Wi-Fi 6, önceki nesillere göre hız ve toplam kapasitede büyük bir sıçrama sunuyor. Wi-Fi 6, bugüne kadar Wi-Fi teknolojisinde kaydedilen en önemli ilerlemelerden birisi, hatta bir dönüm noktası diyebiliriz. Her geçen gün sayısı artan AX destekli cihazlar sayesinde Wi-Fi 6 da yeni bir standart olarak dünyada kabul görüyor. Dolayısıyla, yeni bir Router ile evinizdeki kablosuz ağı son teknolojiye yükseltmek için Wi-Fi 6 desteği olan bir cihaz en doğru seçim olacak. TP-Link Archer AX53, Wi-Fi 6 teknolojisini sunan bir router ve bu özelliği sayesinde evdeki kablosuz bağlantı hızını arşa taşıyor diyebiliriz.

Yıldırım hızında Gigabit

Wi-Fi 6 teknolojisine sahip Archer AX53 router, 160 MHz bant genişliği ve 1024-QAM ile 3 Gbps’a varan gerçek Gigabit hızları sunuyor. Bu sayede, evdeki tüm bireyler Wi-Fi’nin geniş otoyolunda aynı anda farklı online videolar izleyebilir, farklı online oyunları oynayabilir, dosyalar indirebilirler.

İçiniz rahat olsun, çift çekirdekli güçlü bir CPU'ya sahip bu tam donanımlı Gigabit Wi-Fi 6 Router yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyan görevlerin aynı anda kesintisiz olarak çalışmasını sağlıyor.

Tüm evinizi kapsayan genişletilmiş kapsama alanı

Kablosuz ağların bir evin veya işletmenin içinde her noktaya ulaşamadığına sık sık şahit olabilirsiniz. Modemden uzakta, kalın duvarlar arasında kalmış noktalar veya bir evin ya da işletmenin bahçesi, hatta çok katlı evlerde yaşayan insanlar sık sık kablosuz ağdan düşerek büyük sıkıntı yaşayabilirler. Bunun çözümü kablosuz ağ genişleticileri kullanmak olsa da pratikte işler bu kadar mükemmel yürümez. Evdeki kullanıcılar bir cihazın kapsama alanından diğer cihazın kapsama alanına girerken sık sık sorun yaşayabilir, bağlantıları kopabilir, indirmeleri iptal olabilir.

TP-Link OneMesh ismini verdiği bütünleşik Wi-Fi çözümüyle, bu teknolojiyi destekleyen tüm ağ donanımların birbiri arasında kesinti olmaksızın tek bir ağdaymış gibi iletişim kurmasını sağlıyor. Böylece evdeki bir genişleticinin menzilinden çıkıp diğerinin menziline girerken bu geçişi fark etmiyorsunuz. TP-Link Archer AX53 de OneMesh teknolojisini destekleyen bir router. Böylece tüm evinizi kapsayan genişletilmiş Wi-Fi alanlarını birleştirerek kesintisiz bir alan yaratmış oluyorsunuz. Bu alanlar arasındaki geçiş sırasında düşmeler ve yavaşlamalar yaşamadan internete bağlantınızı son derece konforlu şekilde sürdürüyorsunuz.

Güvenlikten ödün vermeyin

Şimdi bir diğer önemli noktaya gelelim: Güvenlik noktası... Ağ donanımları, kötü niyetli kişilere ve dijital saldırılara karşı güvenliğinizin ön savunma hattını oluşturur. Evinizde veya iş yerinizde router’ınızın güvenik konusunda zafiyet göstermesi ise kabul edilemez.

TP-Link Archer AX53, en yeni Wi-Fi güvenlik protokolü olan WPA3 sayesinde kişisel ağlarda siber güvenliği arttıran güçlü yeteneklere sahip. Daha güvenli Wi-Fi parolası şifrelemesiyle birlikte kaba kuvvet saldırılara karşı daha yüksek korumayla ev Wi-Fi ağınızın güvenliğini en üst seviyeye taşıyor.

Ayrıca, akıllı telefonunuza kuracağınız yönetim uygulaması sayesinde ağınızdaki her hareketi anında görebilir, ağa bağlanan her yeni kullanıcı için alarm kurabilir, bu bağlantıların detaylarını görebilir, dilerseniz bu bağlantıları engelleyebilir veya ağı kısıtlı şekilde kullanmalarını sağlayabilirsiniz.

Ağ yönetimi parmaklarınızın ucunda

TP-Link Archer AX53’ün Tether mobil uygulaması, ebeveynlere evdeki ağı kolayca yönetme imkanı da veriyor. Bu pratik uygulama sayesinde çocuklarınızın uygunsuz içerikler sunan web sitelerine erişimini engelleyebilirsiniz. Ayrıca her kullanıcı için belli bir bant genişliği atayabilir ve böylece bir kullanıcının evdeki tüm bant genişliğini sömürmesinin de önüne geçebilirsiniz.

TP-Link Archer AX53’ü nasıl kuracaksınız?

Peki, TP-Link Archer AX53’ü nasıl kuracaksınız? TP-Link Archer AX53’ü evinize kurmak çok kolay bir işlem. Şu kısa 7 adımı uygulayarak router’ı hemen kurup çalıştırabilirsiniz.

  1. Router’ı masa üstü bir pozisyona yerleştirip antenlerini dik konuma getirin.
  2. İnternet modeminizi kapatın ve Ethernet kablosunu modeme takın.
  3. Modeme taktığınız Ethernet kablosunun diğer ucunu, TP-Link Archer AX53’ün arkasındaki mavi WAN yuvasına takın.
  4. Modemin ve router’ın elektrik kablolarını takıp çalıştırın.
  5. Router’ın önündeki LED’lerden donanım bağlantısının kurulduğunu takip edin.
  6. Bu sırada telefonunuza yüklediğiniz TP-Link Tether uygulamasını açın ve uygulamadaki + butonuna basarak Router / Wireless Router seçenekleri ile yeni bir kablosuz router kurulumu başlatın.
  7. Telefonunuzun kablosuz ağ ayarlarına gidin ve cihazınızla beraber gelen Wi-Fi Info kartındaki standart Wi-Fi ağ adını ve şifresini kullanarak, TP-Link Archer AX53’e bağlanın. Artık Tether uygulamasına geri dönerek, kurulum için gerekli adımları izleyip ağınıza yeni bir isim ve şifre verebilirsiniz.

Sonuç

Evet, evden çalışma düzeninin artık yaygın bir kabul görmesi, akıllı ev uygulamalarının hayatımızın parçası olması, sinemayı bile artık evimizde online olarak takip ediyor olmamız gibi günün gerçeklerini göz önüne alınca, evimizdeki Wi-Fi ağının önemi ortaya çıkıyor. TP-Link Archer AX53, router konusunda en son teknolojiyi kullanıcılarının emrine sunuyor. Cihaz, geleneksel 80 MHz kanal genişliği yerine evde 160 MHz kanal genişliğiyle ağa bağlanmayı mümkün kılıyor. Evdeki Wi-Fi ağınızı, internetle aranızdaki bir otoyol gibi düşünürseniz, geleneksel 80 MHz kanallı ağlar size tek gidiş tek gelişli dar bir yol sunarken, 160 MHz ise çift gidiş çift gelişli bir otoban sunuyor. Hatta, 867 Mbps hızındaki standart bağlantı hızına göre 3 kat daha hızlı bağlantı sağlıyor. Bu da evinizde 8K kalitesinde sinema filmleri seyrederken veya online oyunlar oynarken, hatta evinizden yüksek kalitede canlı yayın yaparken, ağınızda takılmalar yaşanmasını engelliyor. TP-Link’in OneMesh teknolojisi sayesinde de tüm evde kesintisiz bir kapsama alanı yaratan cihaz, ağ yönetimini de akıllı telefonunuzun ekranına kadar getiriyor. Böylece Archer AX53 tüm bu yetenekleriyle, modern bir evin olmazsa olmaz donanımları arasında yerini alıyor.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Archer AX53
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
92
İşlemci Dual-Core CPU
WAN Tipleri Dynamic IP, Static IP, PPPoE, PPTP,L2TP
StandartIEEE 802.11ax/ac/n/a/b/g
ArabirimGigabit WAN Port (1 adet), Gigabit LAN Ports (4 adet)
Frekans2.4 GHz, 5 GHz
Anten4 adet
Bağlantı Hızı2.4 GHz: 574 Mbps, 5 GHz: 2402 Mbps
ButonWi-Fi/WPS, güç, reset
Boyutlar260.2 × 135 × 41.6 mm