TP-Link Tapo C510W inceleme

Evinizin ve ailenizin güvenliğini sağlamak çok ciddi bir iş. Bu konuda kalitesini ve başarısını kanıtlamış TP-Link Tapo C510W hem kolay kurulumu hem kolay kullanımıyla dikkat çeken, çok gelişmiş yeteneklere sahip bir güvenlik kamerası. İşte TP-Link Tapo C510W hakkında bilmek istediğiniz her şey.

CHIP Online Notu 94
  • Kablosuz kullanım
  • Gece görüşü
  • Suya dayanıklı yapı
  • Yüksek görüntü kalitesi
  • Akıllı yapay zekalı hareket algılama
  • Kolay kurulum ve kullanım
  • microSD kart desteği
  • Bulut üzerinde sınırsız depolama imkanı
  • Dikey konumlandırıldığında su korumasının geçerli olmaması
Editörün Seçimi

Bir evin güvenliğini sağlamak, kamera sistemi kurmak çok ağır teknik ve zor bir iş gibi görünebilir ancak aslında hiç öyle değil. Özellikle de güvenlik çözümleriyle tanıdığımız TP-Link’ten bir ürün tercih ediyorsanız. Zira TP-Link, güvenlik kamerası kurulumunu da kullanımını da son derece pratik ve akılı bir forma dönüştürüyor. Bugün ne demek istediğimizi, elimizdeki pratik, akıllı ve gelişmiş yeteneklere sahip bir güvenlik kamerası olan TP-Link Tapo C510W üzerinden anlatacağız, siz de ne söylemek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.

Günümüzde güvenlik endişelerinin üst seviyeye çıkması anlaşılır bir durum. Evinizi hırsızlara veya davetsiz misafirlere karşı korumak için en uygun çözüm, akıllı bir güvenlik kamerası. TP-Link bu konuda çok başarılı ürünlerle karşımıza çıkan bir marka. Daha önce de farklı çözümlerini incelemiştik hatırlarsanız. Yüksek çözünürlük, akıllı hareket takibi, 360 derece görsel kapsama alanı, renkli gece görüşü, yapay zekayla ev halkını ve yabancıları ayırt edebilme, davetsiz misafirleri ürkütüp kaçıracak ışık ve ses alarmları gibi yetenekleri olan kamera, tek başına adeta evinizin güvenlik görevlisi gibi çalışıyor.

İç ve dış mekanda kullanılabilen su geçirmeyen yapıda tasarlanmış kamera, hem evler hem de küçük işyerleri ve ofisler için yüksek standartlarda güvenlik çözümü sunuyor. Evinizi, bahçenizi, yazlığınızı, teknenizi sürekli gözetim altında tutma imkanı tanıyan, kendi bulut depolama çözümüyle gelen ve WiFi bağlantısı üzerinden 7/24 uzaktan gözlem yeteneği sağlayan kamera, bu yönleriyle son derece pratik ve etkili bir cihaz.

Güvenlik kameraları büyük oranda 1080p kalitesinde görüntü kaydı yapıyor. Ancak TP-Link Tapo C510W 2304x1296 piksel çözünürlüğüyle geleneksel 1920x1080 piksel kameralara göre çok daha fazla detay yakalayabiliyor. Bu, güvenliğinizi artırmak için önemli bir avantaj sunuyor. Bu sayede evinize, iş yerinize yaklaşan araçların plakalarını çok daha detaylı görebilir, yabancıların üzerinde kimliklerini ayırt edecek detayları çok daha net şekilde görebilirsiz. Kamera evin çevresindeki hareketleri otomatik olarak algılayarak hareketleri 360 derece açıyla takip edebiliyor, yabancıların kameranın kör noktasından faydalanma riskini ortadan kaldırabiliyor.

Zorlu hava koşullarına dayanması için IP65 toz ve su koruması standartlarına uygun tasarlanmış olan kamera, bu yeteneği sayesinde dış mekan kullanımı için de uygun bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Şimdi dilerseniz, kameranın kurulumundan başlayarak, bütün özelliklerini detaylı bir şekilde tanıyalım.

TP-Link Tapo C510W Kurulumu Nasıl Yapılıyor?

Ürünü kutusundan bir kamera, duvara sabitlemek için kamera yuvası, 12 Volt güç adaptörü ve gerekli vidalar/dübeller çıkıyor.

Kamerayı duvara sabitlerken, oval kamera başlığını aşağı doğru bakması çok önemli. Yüksek bir yere montajlayacağınız kamera böylece yukarıdan tüm alanı 360 derece gözleyebiliyor. Ayrıca, önemli bir not: Cihazın dış mekanda su geçirmemesi için mutlaka bu şekilde monte edilmesi gerekiyor.

Cihazı elektriğe bağladıktan sonra tek yapmanız gereken Android veya iPhone cihazınız için Tapo uygulamasını indirip bir hesap açıp uygulamaya login olmak. Daha sonra uygulamadaki “+” işaretine basarak çıkan menüden Tapo C510W kamerasını seçip uygulamanıza eklemek. Bu sırada kamerayı kablosuyla telefona bağlayarak kameranın ayarlarını yapacaksınız. Kamera bağlantıyı sağladığında kamera üzerindeki LED ışığı kırmızı ve yeşil renklerde yanıp sönmeye başlayacak.

Ardından telefonun Wi-Fi ayarlar sekmesine giderek, Tapo_Cam_XXX ağına giriş yapıyorsunuz. Tekrar Tapo uygulamasına dönerek kameranızı evdeki veya iş yerindeki kablosuz ağa bağlamak için uygulama ekranında gerekli ağı seçerek şifrenizi giriyorsunuz. Onay verdikten sonra kameranız kablosuz ağınıza bağlanacak. Dilerseniz ona özel bir isim de verebilirsiniz.

TP-Link Tapo C510W Video Kayıt İşlemi Nasıl Yapılıyor?

Evet, kamerayı kurduk ve artık görüntüleri kayıt edebileceğiz. Peki bu nasıl olacak? Kamerada iki farklı kayıt yöntemi bulunuyor. Birincisi dahili hafıza modülüne kayıt yapmak. İkincisi ise Tapo Care bulut sistemine abone olarak görüntüleri bu bulut sistemi içine online olarak kayıt etmek. Hangi yöntemi kullanacağınızı, uygulama üzeriden belirleyebilirsiniz.

Dahili kayıt için, kameranın arka kısmındaki hafıza yuvasının üzerindeki vidaları sökerek, hafıza kartını içine yerleştirmeli ve kapağı yine vidalarla kapatmalısınız. Bu hem hafıza kartı güvenliğini hem kamerayı dışarıya takacaksanız su girmemesini sağlıyor. Kamera, 512 GB’lık hafıza kartlarını destekliyor. Bu da yaklaşık 840 saat, yani 35 günlük video kayıt imkanı sunuyor.

Bulut sistemi ise internet üzerinde sınırsız depolama alanı sunuyor ve düzenli yedeklemeler yapmaya imkan veriyor. Tapo Care bulut sistemi ilk ayı ücretsiz olmak üzere, ücretli bir abonelik sistemiyle çalışıyor. Ancak değerli işinizin, evinizin ve ailenizin güvenliği söz konusu olduğunda ve Tapo Care’ın tek tuşla sınırsız online depolama alanı sunduğunu da düşünecek olursa, bu çok makul bir seçenek olarak karşımızda duruyor.

TP-Link Tapo C510W Kullanımı ve Özellikleri

Peki, Tapo C510W nasıl kullanılıyor? Dilerseniz evinizin kapısının önüne monte ederek kapıya gelen gideni görme imkanı yaratabilirsiniz. Dilerseniz -bizim de yaptığımız gibi- bahçenizi, garajınızı, ev veya ofis içini kayıt altına alabilirsiz. Hatta dilerseniz sahilde demirlediğiz teknenizi uzaktan gözlemlemek için de kullanabilirsiniz; seçenekler muhtelif. Böylece davetsiz misafirlerin mülkünüze girmeye çalışması halinde telefonunuza gelen bildirim veya aktive edeceğiniz alarm özelliği sayesinde kötü niyetli kişilerden anında haberdar olabilir ve onları caydırabilirsiniz.

Şimdi bu cihazda önemli birkaç özellik var. Bunlardan biri yapay zeka çipi. Bu sayede çevresinde oluşan hareketleri, araç ve kişileri gece ve gündüz fark etmeksizin anında tespit ederek bildirebiliyor. Dilerseniz, kameraya takip etmesi gereken alanın sınırlarını çizerek belirleyebiliyorsunuz. Böylece bu belirlenmiş alan dışında oluşan hareketler alarm tetiklemezken, yüksek güvenlik alanı olarak tanımladığınız bölgeye giren kişiler için anında uyarılar alabilirsiniz.

Kamera sadece tehditleri tespit etmekle de kalmıyor. Onları savuşturmak için de çözümler sunuyor. Tapo C510W bir tehdit algıladığında, dönebilir yapısı sayesinde onu takip etmeye başlıyor. Bu noktadan sora yabancı kişiyi ürkütüp kaçırmak için kamera üzerindeki güçlü ışıklarla davetsiz misafirin üzerine projeksiyon tutabilirsiniz ve sınırlarınızı ihlal ediyorsa yüksek sesle alarm da çaldırabilirsiniz. Üstelik, hırsızı ürkütüp kaçırmak için kullanacağınız bu sesli ve ışıklı uyarıları kendi seçimlerinize göre farklılaştırabilmeniz de mümkün. Öyle ki, kendi sesinizi alarm olarak bile kaydedebilirsiniz.

Öte yandan kKameranın çift yönlü sesli iletişim kurma imkanı olduğu için, bahçenizdeki veya kapınızın önündeki yabancıyla iletişim kurabilir onun sesini duyabilir, onunla konuşabilirsiniz. Örneğin güvenlik endişeleriniz varsa, kapıya gelen kargocuya kapıyı açmadan onunla kamera üzerinden iletişim kurabilmeniz mümkün. Gerekli bilgileri verdikten sora kargoyu kapı önüne bırakarak gitmesini söyleyebilirsiniz. Bu özellik, bilhassa evde olmadığınız durumlarda çok fayda sağlıyor, tecrübetle sabit, bunu ayrıca belirtelim.

Peki, kameranın gece performansı nasıl? Gece koşulunda, karanlıkta da yüksek detaylı ve isterseniz renkli görüntü sağlayan kamera size net şekilde olan biteni gösterebildiği gibi, güvenlik işini de aynı şekilde sürdürüyor; yine biri güvenlik çemberine girdiğinde anında haberiniz oluyor. Bunda da bir problem yok.

Bu arada Tapo uygulaması üzerinde zengin detaylar var. Buradan günün hangi saatlerinde bildirim alacağınızı, alarmın ne ara aktif olacağını ve kameranın ne zaman kayda başlaması gerektiği gibi pek çok önemli detayı istediğiniz gibi belirleyebiliyorsunuz.

Yani kameranın kullanım senaryoları çok zengin seçenekler sunuyor. Hatta dilerseniz bebek kamerası olarak da kullanabilirsiniz, seçim size kalmış. Peki, diğer yandan ev içinde bir güvenlik kamerası, bazen ev halkı için rahatsızlık yaratmaz mı?

TP-Link tabii bunu da düşünmüş. Kameranın görüntü almasını istemediğiniz anlarda mahremiyeti sağlamak için uygulamadan kamerayı kapatabiliyorsunuz. Bu durumda kameranın lensleri kameranın iç yüzüne dönüyor. Yani görsel olarak da kameranın kapalı olduğundan emin oluyorsunuz.

Son olarak TP-Link Tapo C510W’nin ayrıca Alexa ve Google Asistan desteğine de sahip olduğunu söyleyelim. Bu sayede, örneğin Google Asistan’a, “ön bahçemin kamera görüntülerini göster” diye sesli komut verebilirsiniz. Böylece Google Asistan, Tapo C510W’den aldığı görüntüyü ekranınıza getirecektir.

Sonuç

Evet, sonuç olarak, TP-Link Tapo C510W gayet pratik bir güvenlik kamerası çözümü. Ancak aynı zamanda oldukça da kapsamlı bir yöntem. Kablosuz olarak internete bağlanması sayesinde hem kemaraya uzaktan bağlanıp anlık olarak görüntü alabiliyoruz hem de kamera görüntü kayıtlarını bulut üzerinde depolayabiliyor. Güvenlik kamerası sistemleri genellikle sabit disklerle ve monitör sistemleriyle beraber gelen, karmaşık ve uzmanlık gerektiren kurulumlarıyla, hem sahip olması hem de işletmesi zahmetli ve maliyetli sistemlerdir. Ancak TP-Link Tapo C510W tüm bu sistemi kutudan çıkıp duvara monte edildiği gibi çalışan pratik ve uygun bir çözüme dönüştürüyor. Biz kullandık ve son derece memnun kaldık, ancak tabii ki bu noktada seçim her zaman olduğu gibi yine sizin. Fiyatı 2100 TL dolaylarında.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Tapo C510W
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
94
Görüntü Algılayıcı: 1/2.8” CMOS
Çözünürlük: 2304 × 1296 px
Lens: 2.0±5%
Focal Length: 3.9mm±5%
Gece Görüşü: IR LED (30 metre), Full-Color Night Vision
Sesli İletişim: 2 yönlü
Görüş Açısı: 360° horizontal and 130° vertical
Güvenlik: 128 bit AES şifreleme SSL/TLS
Bağlantı: IEEE 802.11b/g/n
Frekans: 2.4 Ghz
Wireless Güvenliği:  WPA/WPA2-PSK
Video: H.264 15 fps, 2K streaming
Boyutlar: 123.8 × 123 × 90 mm