Aqara E1 İnceleme

Eğer evinizin güvenliğini ucuz yoldan sağlamak istiyorsanız, Aqara E1 güvenlik kamerası aradığınız cihaz olabilir. Peki 1239 TL fiyatıyla öne çıkan kamera kullanıcılara neler vadediyor? İşte tüm detaylarıyla Aqara E1 incelemesi.

CHIP Online Notu 90
  • Bilkom güvencesi
  • Görüntü kalitesi
  • İnsan takibi
  • Hareket algılama
  • Gece görüşü
  • Gizlilik modu
  • Depolama seçenekleri
  • Kutudan adaptör çıkmıyor

İster evinizi ister iş yerinizi emniyet altına almak istiyor oyun, kullanacağınız güvenlik kameralarının büyük çoğunluğu görüntüyü kaydetmek veya diğer birçok özellik için sizden ek bir abonelik ücreti talep ediyor. Haliyle bu da ekonomik bir kurulum yapmak isteyen kullanıcının işine gelmiyor. Ancak neyse ki piyasada ekstra maliyet olmadan kullanabileceğiniz birkaç seçenek var. Bunlardan biri bugün bizimle; Aqara E1.

Aqara markasını bazılarınız henüz duymamış olabilir. Zira marka, ülkemize geçtiğimiz sene Bilkom güvencesiyle yeni adım attı. Aqara'nın portföyünde; akıllı anahtarlar, prizler, kameralar, görüntülü kapı zilleri, akıllı sensörler, termostatlar ve daha sayamadığımız birçok ürün var. Portföyünden anlayacağınız üzere yeni bir marka da değil, yaklaşık 15 senedir faaliyet gösteriyor. Ancak bizim bugünkü konumuz Aqara E1.

Aqara E1 Tasarımı Nasıl?

Öncelikle E1, görünüş olarak piyasada gördüğünüz diğer birçok kamerayla oldukça benzer. Gayet kompakt boyutlarda olan kameranın üst kısmında kamera lensi, küçük bir mikrofon ve gözle görünmeyen kızılötesi LED’ler bulunuyor. Lensi yukarı kaldırdığımızdaysa 512 GB’a kadar destekleyen bir microSD kart yuvası karşılıyor bizleri. Bunların dışında kameranın tabanına baktığımızda bir durum LED’i görüyoruz. İsterseniz bu LED’i uygulamadan devre dışı bırakabiliyorsunuz. Ayrıca tabanın her iki yanında birer hoparlör ve arkasında 2 adet QR kodu yer alıyor. Bu QR’lardan biri Apple Home ile, diğeri ise Aqara'nın MagicPair özelliği ile kurulum yapmaya yarıyor.

Cihaza güç vermek için arka kısıma bir USB-C bağlantı noktası yerleştirilmiş. Burada USB-C kullanıldığını görmek güzel, zira yıl 2024 olsa da bazı markalar uygun fiyatlı kameralarında hala microUSB kullanıyor. Ancak cihazın kutusundan sadece kablo çıktığını belirtelim. Adaptörü ne yazık ki kendiniz almak zorundasınız. Güç girişinin yanında bir de ufak bir reset düğmesi mevcut. Tabii kablo takılı olduğunda buraya parmağınızla basmak biraz zor olduğundan kalem ucu gibi bir şey kullanmak gerekiyor. Kameranın altındaysa kayma önleyici dört küçük lastik ve kutudaki duvara montaj aparatındaki klipslere uyan yuvalar bulunuyor. Evet, evinizde uygun açınız varsa kamerayı duvara montaj ederek de kullanabiliyorsunuz. Ayrıca gerekli dübel ve vidalar da kutuya dahil.

Aqara E1 Kurulum Aşamaları

Şimdi, kamerayı koyacak veya monte edecek uygun bir yer bulduk. Peki kurulumu nasıl yapacağız? Bu noktada her şey kullanıcı dostu. İlk olarak kamerayı fişe taktıktan sonra Aqara Home uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Elbette Apple HomeKit ile kullanacaksanız buna ihtiyacınız yok. Ancak E1, HomeKit’in henüz desteklemediği birçok işleve sahip. Örneğin pan/tilt özelliğini kullanamıyorsunuz. Veya HomeKit en fazla 1080p kaydı destekliyor. O yüzden bizim önerimiz mümkün mertebe kendi uygulamasını kullanmanız.

Uygulamayı yükledikten sonra MagicPair özelliği sayesinde uygulama kamerayı hızlıca buluyor. Eğer bulamazsa biraz önce bahsettiğimiz tabandaki QR kodunu okutarak da cihazı tanıtabilirsiniz. Kodu okuttuktan sonra uygulama Wi-Fi ağını seçtiriyor ve kameraya isim ve konum belirleme gibi şeylerle sizi yönlendiriyor. Bu arada yeri gelmişken, E1’in Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.2 desteğine sahip olduğunu belirtelim.

Aqara E1 Teknik Özellikleri Neler?

Şimdi, uygulamada neler yapılabildiğine geçmeden, kısaca kameranın özelliklerinden bahsedelim. E1, Aqara’nın giriş seviyesi bir ürünü olmasına rağmen fiyatının oldukça üzerinde özellikler sunuyor. Örneğin uygun fiyatlı çoğu iç mekan kamerası size çok iyi bir görüş alanı sunmaz. Ancak E1, 110 derecelik görüş açısıyla, 360 derece pan/tilt yapmanıza olanak tanıyor.

Lensi f/2.0 diyafram açıklığına sahip ve 2K çözünürlük sunuyor. Görüntü gerçekten net ve ayrıntılı; elbette bağlantınız istikrarlı olduğu sürece. Daha da güzeli kamera, aynı kaliteyi geceleri de korumayı başarıyor. Zira ön tarafındaki kızılötesi LED’ler sayesinde, genellikle gece görüş kameralarında görülen rahatsız edici parlama sorunu olmadan net görüntüler sunuyor.

Bunların yanı sıra bu E1, 2 yönlü ses aktarım özelliğine sahip. Üzerindeki dahili hoparlörler ve mikrofon sayesinde karşıdakiyle rahatça iletişim kurabilmeniz mümkün. Yani isterseniz kamerayı sadece evinizin içinde değil kapınızın önünde de kullanabilirsiniz. Bu sayede siz evde yokken kapıya gelen kargo görevlisiyle iletişime geçip yönlendirme yapabiliyorsunuz. Ayrıca ses kalitesinin fiyatına göre başarılı olduğunu söyleyelim. Peki kapıya gelenlerden nasıl haberiniz oluyor? Elbette uygulama sayesinde.

Aqara E1 Uygulaması Nasıl?

Aqara Home uygulaması, kamera açısına biri girdiğinde size bildirim yolluyor. Bunu uygulama ayarlarından kapatıp açabiliyorsunuz. Hatta kamera hareket algılamasının yanı sıra insan algılaması özelliğine de sahip. Tabii her iki algılama da açıksa ve kamera kapının dışındaysa telefonunuza durmadan bildirim gelmesi kaçınılmaz. Bu yüzden Aqara ayarlara bir “Algılama Bölgesi” ayarı dahil etmiş. Diyelim kamera evin önündeki yolu da görüyor ve devamlı araçlar geçtiğinden telefonunuza dakika başı bildirim geliyor. İşte bu özellik sayesinde sadece belli kareleri seçerek istenmeyen bildirimlerin önüne geçmiş oluyorsunuz. Ek olarak tespit hassasiyetini de hareketlilik durumuna göre ayarlarsanız çok daha rahat edebilirsiniz.

Unutmadan, insan algılaması dışında E1, “İnsan Takibi” özelliğine de sahip. Adından da anlayacağınız üzere, bu özellik kamerayı otomatik olarak hareket ettirerek görüş alanına giren herkesi kaydederek takip ediyor. Bununla birlikte Aqara, ilerleyen zamanlarda bu özelliğe benzer bir ses algılama özelliği getireceğini söylüyor. Tam detayları belli değil ancak büyük ihtimalle bebek ağlaması veya köpek havlaması gibi sesleri ayırt ederek bildirim yollayacak diye düşünüyoruz.

Yine uygulamadan kamerayı manuel olarak yönlendirebiliyor, çözünürlüğü değiştirebiliyor, video kaydı veya fotoğraf karesi alabiliyor ve kaydettiğiniz görüntülere ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca kayıt altına alınmak istemediğiniz durumlarda uygulamadaki göz simgesine tıklayarak gizlilik modunu aktifleştirebiliyorsunuz. Depolama olarak, başta da belirttiğimiz gibi microSD seçeneği mevcut. Ancak bunun dışında Ağa Bağlı Depolama (NAS) ve bulut depolama seçenekleri de var. Aqara’nın sunduğu bulut depolama hizmetinin aylık 4.99, yıllık ise 49.99 dolar bir ücreti var. Hizmet yerel depolamadan farklı olarak videoları hassas şekilde filtreleme ve daha güvenli depolama gibi avantajlar sunuyor. Ancak video saklama süresi en fazla 30 gün. Bu noktada ihtiyaçlarınızı değerlendirip ona göre seçmeniz en iyisi.

Son olarak E1, Apple HomeKit dışında Amazon Alexa ve Google Home uyumluluğuna da sahip olduğunu belirtelim. Her ne kadar Alexa ülkemizde kullanılamıyor olsa da uygun fiyatlı bir kamerada HomeKit ve Google Home desteği görmek güzel.

Sonuç

Evet, galiba Aqara E1 hakkında anlatmadığımız bir şey kalmadı. Kamera şu an güncel olarak 1239 TL’den satılıyor. Gerçekten oldukça makul bir fiyat. Daha yüksek tutarlarda satılan kameralarda olmayan birçok özelliğe sahip. Sadece marka ülkemizde çok tanınmadığından çekimser olabilirsiniz -ki bu da gayet doğal. Ancak eğer evinizin veya başka bir yerin güvenliğini sağlamak için bütçe dostu bir seçenek arıyorsanız biz gönül rahatlığıyla öneriyoruz. Elbette son karar her zaman olduğu gibi yine sizin.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Aqara E1
Ürün Markası Aqara
CHIP Online Notu
90
Çözünürlük 2304 x 1296
Video Sıkıştırma H.264
Görüş Alanı Açısı 360°
Bağlantı Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n/ax 2.4 GHz, Bluetooth 5.2
Depolama microSD 512 GB’a kadar
Gece Görüşü Var