Zip2
Birkaç yıl sonra 1995’te, Elon Musk kardeşi Kimbal Musk ve bir arkadaşları ile Global Link İnformation network isimli bir şirket kurdular. Bu şirket daha sonra Zip2 ismini aldı ve internette online olarak şehir rehberi yayınlamaya başladı. Hangi şehirde ne var, insanlar bu rehberi kullanarak iş bağlantıları kuruyor, otomobil tamircileri yedek parça siparişi veriyor, restoranlar yerel üreticilerden taze sebze meyve sipariş ediyordu. Kısacası Elon Musk ve kardeşi, o zamana kadar ansiklopedi boyutunda telefon rehberleri yayınlayan “sarı sayfalar”ın işlevini internete taşımışlardı.
Elon bu işte, yazılımı hazırlama sürecini üstlenmişti. Her gece, kardeşi Kimbal’ın ve diğer ortaklarının bağladığı iş anlaşmalarına göre, şehirlerdeki iş yeri reklamlarını güncelliyordu. İşini büyütmek ve müşteri bulmak isteyen iş yeri sahipleri de Musk’ın şirketine cuzi miktarlarla reklam veriyordu. Ancak bu iş modeli o kadar büyük bir potansiyel taşıyordu ki, sonunda ABD’nin teknoloji devi Compaq şirketi Zip2’yi 307 milyon dolar ödeyerek 1999’da satın aldı. Bu dev satı alma o kadar büyüktü ki, o zamana kadar hiçbir teknoloji startup’ını satın almak için bu kadar büyük para ödenmemiş olabilirdi. Tabi şunu da unutmamak lazım. 2000 yılında patlayan dot.com balonundan önce gerçekleşen bu satın alma sırasında, dev şirketler bu minik teknoloji startuplarının yakın gelecekte milyarlarca dolarlık değere ulaşacağını düşünüyordu. Aslında haksız da sayılmazlardı.
307 milyon dolarlık satıştan büyük pasta dilimini Musk’ın abisi alırken, Musk şirketteki yüzde 7’lik hissesine karşılık sadece 22 milyon dolar kazandı. Ancak bu bile dev bir servet anlamına geliyordu.