Covid-19 gerçekten ne zaman bitecek? Salgının sonunu işaret edecek 3 şey
Koronavirüs salgını gerçekte ne zaman bitecek? Bir uzmana göre salgının sonunu işaret edecek 3 ayrı şey var...

1
6
Koronavirüs gerçekten ne zaman bitecek? Son yıllarda yanıtı en çok merak edilen soru bu... Çünkü, Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19 salgınını pandemi ilan etmesinden iki yıldan fazla ve Covid-19 aşılarının ilk kez yaygın olarak uygulanmasından 18 aydan fazla bir geçti. Ve şu anda salgının hangi aşamasında olduğumuz konusunda hala çok az fikir birliği var. Örneğin havayolu seyahatlerinin artmasıyla salgın bitti mi? Yoksa artan vaka oranları ve devam eden bireysel sağlık önlemleri, salgının hiçbir yerde sona ermediğini mi gösteriyor?
Guardian'da ise bu konuda dikkat çeken bir makale yer aldı.

2
6
'SALGINLAR HAYAL ETTİĞİMİZ GİBİ BİR SONA SAHİP DEĞİL'
Oxford Üniversitesi'nden küresel tıp tarihi profesörü Erica Charters kalema aldığı makalede "Sorun şu ki, salgınlar bizim hayal edebileceğimiz türden nesnel sonlara sahip değil" diyor. Charters, bilimsel yeniliğin hızlı bir şekilde uygulanmasıyla elde edilen hızlı ve kararlı bir son nokta genellikle hüsnükuruntu. Covid-19 ile böyle bir şey görmemiz pek olası değil" görüşünde.

3
6
GEÇMİŞTEKİ SALGINLARA BAKINCA...
Peki, neden? Makalede yer alan görüşlerin bir bölümü şöyle:
Charters "Geçmişteki salgınları incelemek bize gerçek sonların uzun ve tartışmalı olduğunu gösteriyor" diyor. Çünkü, toplumlar sadece hastalığın tıbbi gerçekleri, zararları ve tedavileri ile değil, acil durum önlemlerinin siyasi ve ekonomik yansımaları ve kimin son verme yetkisine sahip olduğu ve bu sürece rehberlik etmek için neyin ölçülmesi gerektiği konusundaki anlaşmazlıklara da vurgu yapıyor: "Bu nedenle Covid-19'un mevcut durumu hakkında çok fazla belirsizlik var: "Farklı grupların, salgının tıbbi, politik ve sosyal yönleriyle ilgili çok farklı deneyimleri ve bir sonun nasıl olabileceğine dair farklı fikirleri var"

4
6
3 SON: TIBBİ, SİYASİ, TOPLUMSAL...
Charters şöyle devam ediyor: "Araştırmalar, bir salgının sonunun hastalık oranlarından (tıbbi son) daha fazlasını içerdiğini gösteriyor. Bunun yerine son, krizin ve düzenlemelerin sonunu (siyasi son) ve normale dönüşü (toplumsal son) da kapsar. Bu sonlar birbiriyle ilişkilidir, ancak farklıdırlar ve birbirleriyle çelişebilirler. Geçmişteki çeşitli salgınları analiz etmek, bu farklı türdeki son noktaları hesaba katarak bir salgının birden çok sonunu belirlemenin daha doğru olduğunu ortaya çıkarır"