Concord (Beta) İnceleme

Oyuncular tarafından heyecanla beklenen yapımlardan biri olan Concord nasıl bir oyun? Oynadık! İşte Concord hakkında ilk inceleme raporumuz.

Concord (Beta) inceleme

Sony’nin önümüzdeki ay oyunculara sunacağı yeni oyunu Concord, malumunuz rekabete dayalı oyunları seven pek çok oyuncunun heyecanla beklediği bir yapım. Sony’nin daha önce State of Play gösterimi sırasında kısaca sergilediği Concord, bilhassa Guardians of the Galaxy fanı olan ve Overwatch türü oyun anlayışını sevenlere hitap eden, bilim kurgu temalı hızlı bir aksiyon oyunu. Ve bu evrende kimsenin kimseye acıması yok. 5’e 5 ekipler halinde birbirinize kök söktürüyorsunuz, ancak eğlence “en azından şimdilik” gördüğümüz kadarıyla tavan seviyede.

“Şimdilik” diyoruz, zira oyunun kısa beta sürecine katılma fırsatı bulduk. Daha geniş ölçekte önümüzdeki ay oyun raflara çıktığında deneyimleyeceğiz. Ancak o güne kadar Concord’un sıkı bir hero shooter oyunu olduğunu söyleyebiliriz.

Guardians of the Galaxy, Overwatch, Destiny ve hatta Call of Duty... Bunların her birinden Concord’da bir şeyler bulabiliyorsunuz. Bir yanda uzaylıların, diğer yanda paralı askerlerin olduğu bir evrende 5’e 5 arenalarla dolu aksiyon dolu bir bilim kurgu evreni inşa etmiş Sony. Sony Interactive Entertainment stüdyolarından çıkan oyunun geliştirici ekibi ise Firewalk Studios. Washington merkezli bir oyun geliştirme stüdyosu ve PlayStation Studios'un bir üyesi olan Firewalk Studios’un ilk oyunu olan Concord, beta sürecinde yaşadığı başarıyı eğer tam sürüme de taşıyabilirse, önümüzdeki yıllarda bu çiçeği burnunda geliştirici ekibin adını daha pek çok farklı oyunda duyabiliriz.

Firewalk, Concord için, "Her oturum açtığınızda yeni bir maceranın başlangıcı oluyor ve her maç yeni bir hikaye için bir fırsat,” derken, oyun severlerin özellikle son dönemde PvP çok oyunculu oyunlara olan ilgisini de düşündüğümüzde, bu onların kariyerinde önemli bir kilometre taşı olabilir.

Peki, gelelim oyuna. Concord bize ne sunuyor?

Başta söylediğimiz gibi Concord, hero shooter türünde takım tabanlı bir FPS oyunu. Geniş bir bilim kurgu evreninde geçiyor ve Overwatch türevi farklı şekillerde oynanan renkli karakterlerden oluşan bir kadro içeriyor. Seçim yapabileceğiniz çok sayıda kahramanın olduğu oyunda, beta süreci içinse şimdilik 2 mod yer alıyor. Ancak oyun çıktığında karşımızda 4 mod yer alacak. Bunlar; Trophy Hunt, Cargo Run, Clash Point ve Area Control şeklinde. Trophy Hunt’ta rakip ekibi alt etmek ve takımınız için puan kazanmak amacıyla ödül kartlarını toplamak için savaşacak; Cargo Run’da rakibin Blue Buddy robot paket teslimat sistemini ele geçirmek, onu bölgelerden birine yerleştirmek ve rakip mürettebattan koruyarak kazanmak için yarışacak; Clash Point’te haritanın merkezi bir noktasında bulunan bir bölgeyi kontrol altına almaya gayret edecek ve Area Control’de ise tüm bölgeyi kontrolünüz almak üzere ter dökeceksiniz.

Concord'un sunduğu aksiyon son derece hızlı ve akıcı, bu yüzden etrafta dolaşmak ve çatışmalara girmek büyük keyif veriyor. Üzerine bir de görev bilinciyle yanıp tutuşuyorsanız, muhtemelen el başlamadan önce parmaklarınız bir hayli terleyecek. Bu arada oyuna dair önemli bir bilgi verelim: Eğer biraz da olsa bu tür rekabetçi oyunlara yatkınlığınız varsa, kontrolün tamamen sizde olduğu kanısına varıyorsunuz. Ancak elbette herkesin FPS oyunlarında gamepad yeteneği o kadar iyi değil. O halde size bir de müjde verelim: Concord, PlayStation 5’in yanı sıra PC platformu için de aynı anda sunulacak. Tabi, PlayStation 5 sahiplerinin DualSense uyarlanabilir tetikler, dokunsal geri bildirim, 3D ses ve hızlı yükleme süreleri gibi önemli avantajlara sahip olacakları da malumunuz.

Concord’da çok sayıda karakter var. Şimdilik 16 karakter mevcut olan oyunda, muhtemelen ilerleyen zamanlarda bu sayı artacaktır. Ancak bunda önemli bir nokta var ki, o da hangi karakterle oynuyorsanız oynayın, hepsi birbirinden farklı hissettiriyor. Eğer arenada yenilmesi güç biri olmak istiyorsanız sizi 1-Off karşılıyor, eğer kendinizi moda ikonu olan bir iz sürücüsüne yakın buluyorsanız Bazz tam size göre veya kendinizi galaksideki karizmatik en iyi silahşörlerden biri olarak görmeyi düşlüyorsanız Lennox sizin için hazır. Elbette her karakterin kendine göre avantajları ve dezavantajları var. Bunları da oynadıkça kendiniz keşfediyorsunuz.

Pek tabii ki oyunun gördüğümüz bazı eksiklikleri de gözümüze çarpmadı değil. Haritalar şimdilik biraz büyük ve boş gibi. Zaman zaman kendinizi kaybolmuş hissedebiliyorsunuz, dar alanlara geldiğinizde ise çatışma şiddetleniyor. Elbette bu durum oyunu beta sürecinde oynadığımızla özetlenebilir. Bunun bir tercih mi yoksa yamanacak bir gedik mi olduğunu oyun piyasaya çıktığında söyleyebileceğiz.

Sonuç

Evet, sonuç olarak Concord, oynadığımız haliyle gelecek vadeden bir yapım olmuş. Oldukça eğlenceli bulduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak elbette son sözü oyun tam olarak sunulduğunda söyleyeceğiz. Eğer bu tatta takım tabanlı FPS oyunlarından hoşlanıyorsanız radara almanızda yarar var. Fiyatı ise biraz düşündürücü olabilir. Concord, şu an ön satışta 1399 TL fiyat etiketine sahip.

KÜNYE

Geliştirici: Firewalk Studios
Yayıncı: Sony Interactive Entertainment, SIE Worldwide Studios
Tür: FPS
Platform: PlayStation 5, PC
Web: https://www.playstation.com/en-tr/games/concord/

Concord Sistem Gereksinimleri

Minimum Sistem Gereksinimleri

  • OS: Windows 10 64bit (Creators Update)
  • İşlemci: Intel Core i7-8700K / AMD Ryzen 7 2700X
  • RAM: 8 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1660 6GB / AMD Radeon RX 5500 XT
  • DX: Version 12
  • Disk Alanı: 30 GB SSD

Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • OS: Windows 10 64bit (Creators Update)
  • İşlemci: Intel Core i7-8700K / AMD Ryzen 7 2700X
  • RAM: 16 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce RTX 2070 Super / AMD Radeon RX 5700 XT
  • DX: Version 12
  • Disk Alanı: 30 GB SSD