DJI Mic 2 İnceleme

Canlı yayınlarınız, video projeleriniz hatta görüntülü veya sesli röportajlarınız için gelişmiş ses kayıt imkanları sunan DJI Mic 2’yi sizin için inceledik.

CHIP Online Notu 93
  • Küçük boyutları
  • Akıllı şarj kutusu
  • Şarj kutusunu açar açmaz çalışmaya hazır hale gelmesi
  • 250 metre menzil ve parazit engelleme çözümleri
  • Alıcının üzerindeki dokunmatik ekrandan sistemi anlık kontrol etme yeteneği
  • Mikrofonların 8 GB’lık dahili depolama kapasitesi
  • Şarj kutusunda kablolara ve rüzgar filtrelerine yer kalmaması
Editörün Seçimi

YouTube’da veya sosyal medyada yayıncılık yapmak istiyorsanız, sesin görüntüden daha önemli olduğunu bilmeniz lazım. Elbette görüntü de çamur gibi olmasın, ancak başarılı bir ses kaydı yapamadığınızda çektiğiniz videoların kolayca çöpe döneceğini bilmeniz lazım. Buna dışarıdan gelen gürültüler, trafik uğultusu, motor sesi, rüzgar sesi, hatta kendi sesinizdeki patlamalar, cızırtılar, hepsi dahil. Bu sorunlar, üzerine büyük emek döktüğünüz bir video projesini bir anda çöpe çevirebilir. Peki, bu noktada ne yapmak lazım, hangi mikrofonu tercih etmeniz gerekiyor? Piyasada elbette çok seçenek var, ancak biraz da işinizin profesyonel olmasını istiyor, içeride ya da dışarıda, gerek kamera gerek telefonla kayıt yapacağınızda pürüzsüz ve profesyonel bir ses beklentiniz varsa, şu an piyasanın en iyilerinden biri DJI’ın yeni kablosuz mikrofonu Mic 2 aradığınız çözüm olabilir. Zira yayıncılara şöyle bir bakın, ya DJI kullandıklarını görürsünüz ya da Rode’un mikrofonlarını. DJI da, yeni kablosuz mikrofonu Mic 2 ile başarılı bir ses kaydı yapmayı hedefleyenlere komple bir çözüm paketi sunuyor. Peki, bu mikrofonun kullanımı, performansı ve ses kayıtlarındaki başarısı nasıl; bunu da şimdi birlikte inceleyerek göreceğiz.

DJI Mic 2 Tasarımı Nasıl?

Öncelikle mikrofonun tasarımına bakalım. Çünkü DJI bu konuya oldukça emek harcamış gibi görünüyor. DJI, mikrofonu gerekli tüm diğer donanım ekipmanıyla beraber cep boyutlarında bir kutuya sığdırmayı başarmış. Zaten ürünün sloganı da “Cep Boyutunda Profesyonel Ses Kaydı”.

Mic 2’nin paketini açtığınızda, 2 parça mikrofon ve bir alıcı ile bunları içinde şarj edeceğiniz akıllı bir şarj kutusu çıkıyor. Ayrıca, rüzgar filtreleri ve gerekli şarj adaptörüyle kablolar da paketin bir parçası.

Mikrofon sisteminin şarj kutusu 2 mikrofonu ve alıcıyı içine alacak şekilde dizayn edilmiş. Kutunun üzerinde şarj seviyesini gösteren LED ışıklarını görebilirsiniz. Kutunun kapağını açtığınızda, mikrofonlar da çalışmaya hazır şekilde açılıyorlar.

Akıllı şarj kutusu aynı zamanda birlikte şarj edilen 2 mikrofonu ve alıcıyı otomatik olarak eşleştiriyor. Böylece kutuyu açar açmaz, mikrofonları çıkarıp ses kaydı almaya başlayabiliyorsunuz. Bu paket yaklaşık 19 bin lira karşılığında size 2 mikrofon sunuyor. Böylece kamera karşısında aynı anda 2 kişinin konuşması mümkün. Mikrofon sayısını artırmak isterseniz, DJI Mic 2 mikrofonları tek parça olarak da satılıyor.

Mikrofonlar, piyasadaki rakiplerine oranla daha küçük boyutlarda tasarlanmış. Bu da önemli bir avantaj. Ayrıca mikrofonları klipsle yakanıza tutturabildiğiniz gibi kıyafetinizin üzerine veya içine tutunabilmesi için güçlü mıknatıs aparatları da bulunuyor.

Alıcı modülünü ise paketle beraber gelen USB-C veya Lightning operatörü sayesinde kameranıza, telefonunuza, tabletinize veya PC’nize kolayca bağlayabilirsiniz. Bu alıcı, 2 mikrofondan gelen sesleri senkronize ederek videonun üzerine kaydetmenizi sağlıyor. Ayrıca olası sorunlara veya kontrol dışı gürültü sürprizlerine karşı mikrofonların üzerinde dahili depolama alanına da kayıt yapılıyor. Mikrofonlar -6 db ses seviyesi ile kayıt yaparak, dışarıdan gelen gürültüden arındırılmış şekilde ses kaydını dahili hafızasına depoluyor. İhtiyacınız halinde bu sesi de kullanarak videonuzdaki beklenmeyen ses bozulmalarını kurgu masasında kurtarabilirsiniz. Alıcının üzerinde 1.1 inç boyutunda minik bir dokunmatik ekran bulunuyor. Bu ekran, mikrofonlara ve ses kaydına müdahale etmenizi kolaylaştırıyor.

Bu arada ürün, su geçirmeyen ve ürünü darbelere karşı da koruyan bir el çantasıyla beraber geliyor. Bu da onu taşımayı daha da kolaylaştırıyor.

DJI Mic 2 Özellikleri Nedir?

Gelelim mikrofonun özelliklerine... Videolarda dış gürültüyü önlemenin yayıncılıkta çok önemli bir yeri olduğunu söylemiştik. DJI Mic 2, bu konuda güçlendirilmiş bir gürültü engelleme performansına sahip. Önceki modeli Mic 1’e oranla bu performans iyileştirilmiş. Yeni akıllı gürültü engelleme özelliği, hareketli kentsel alanlarda veya kalabalık odalarda bile temiz, kesintisiz konuşma kayıtları almanızı sağlıyor. Mikrofonun rüzgar filtresi de açık alanlarda veya hızlı hareket ettiğiniz senaryolarda rüzgar gürültüsü için nihai bir çözüm sunuyor.

Alıcının üzerindeki 1,1 inç OLED dokunmatik ekran üzerinden sistemi izleyip müdahale edebildiğiniz gibi yine ekranın yanına yerleştirilmiş bir kadran sayesinde de menüler arasında dolaşabilirsiniz. Bu ekran, ses seviyesi ve batarya seviyesi gibi hayati bilgilere hızlı erişim sağlarken aynı zamanda ses kazancı, kablosuz sinyal gücü, kanallar ve parlaklık gibi parametreler için hassas ayarlar yapmanızı da sağlıyor. Bu sayede çok hızlı bir şekilde kayıt öncesinde optimum ayarlarınıza ulaşabiliyorsunuz.

Vericilerin sesi alıcıya kablosuz olarak iletmesinin ötesinde, kendi dahili depolama alanında sakladığını da belirtmiştik. Bu noktada her verici, 14 saate kadar sıkıştırılmamış 48 kHz frekansında 24 bit ses depolayabiliyor. Bunun için de her mikrofonda 8 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Bu mikrofonlar aynı zamanda bağımsız ses kayıt cihazları olarak işlev görebilir veya çekim sırasında ses yedeklemesi yapmak için kullanılabilir.

Peki, mikrofonların menzili ne kadar? Kameradan ne kadar uzaklaşarak ses kaydı alabiliyoruz?

DJI Mic 2, açık alanlarda 250 metrelik menzil sunuyor. Mikrofon ve alıcı arasındaki mesafe açıldıkça başka sinyallerin parazit yaratmaması için de üründe güçlü anti-parazit önlemleri bulunuyor. Alışveriş merkezleri gibi kalabalık çekim alanlarında yoğun bir sinyal kirliliği yaşanması kaçınılmaz olduğu için DJI, video kaydınızda sürpriz cızırtılar ve parazitlerle karşılaşmanızı önlemeye odaklanmış. Zaten kablosuz bir mikrofon bunu başaramadığında onu kullanmanın çok anlamı kalmıyor. Ayrıca 20 bin liralık bir ses çözümünde parazitlerin bulunması da kabul edilebilir bir durum olmazdı.

Dilerseniz, 250m menzilli alıcı olmadan mikrofonu doğrudan Bluetooth ile akıllı telefonunuza bağlamanız da mümkün. Elbette bu durumda bağlantı menziliniz 10 metrenin altına düşüyor. Çünkü bu senaryoda Bluetooth teknolojisinin menziliyle sınırlısınız. Ancak önceden planlanmamış, telefonunuzun selfie kamerasıyla hızlı ve spontane vlog kayıtları almak istediğinizde böyle bir seçeneğinizin olması güzel bir özellik.

DJI Mic 2 Pil Ömrü Ne Kadar?

Kablosuz bir üründe pil ömrünün önemi hatırlatmaya gerek yok. DJI Mic 2’de her bir verici ve alıcının bataryası 6 saatlik çalışma süresi sağlıyor. Aynı zamanda powerbank gibi çalışan şarj kutusundaki depolanmış enerjiyi de hesaba katarsak, bir enerji kaynağı olmadan açık alanlarda, dağlarda bayırlarda, medeniyetin uğramadığı ıssız ormanlarda 18 saate kadar ses kaydı alma imkanına sahip oluyorsunuz.

Mikrofonları şarj kutusuna hiç yerleştirmeden, 1-2 saat uzunluğunda bir video çekmeyi planlıyorsanız, çekim araları veya sonradan atılacak sahnelerle beraber 6 saatlik bir şarj süresi ise gayet yeterli görünüyor. Örneğin, uzun yol çekimi yapacağınız bir motosiklet gezisi veya yolculuk videoları sırasında mikrofonları çıkarıp şarj etme imkanı bulamayabilirsiniz. Bu durumda 6 saat boyunca kesintisiz kayıt yapabilmek önemli bir yetenek. Zaten muhtemelen, mikrofonunuzun şarjı bitmeden önce kameranızın pili tükenecektir.

Alıcının şarj konusu ise biraz daha esnek. Eğer alıcı bir akıllı telefona bağlıysa alıcının USB-C bağlantı noktası hem telefonu hem de alıcıyı şarj etmek için bir şarj kablosuna bağlanabiliyor. Böylece alıcı bataryadan bağımsız olarak çalışmaya devam edebiliyor.

Sonuç

Evet, biz DJI Mic 2’yi genel olarak beğendik. Ürün, küçük bir kutunun içinde, komple profesyonel ses kayıt çözümü sunuyor ve bunu da çok pratik şekilde yapıyor. Kutusunu açtığınız anda, yuvalarında şarj olan ve birbirlerine otomatik olarak senkronize olmuş mikrofonlarla alıcıyı çıkarıp kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Kıyafetlerin üzerine kolayca yerleştirilebilmesi için hem klip hem de mıknatıs seçeneği sunan mikrofonların 8 GB’lık dahili hafızaya sahip olması da güzel bir özellik. Böylece ses kaydınızın bir yedeğini almış oluyorsunuz. Dokunmatik ekranlı alıcı üzerindense, çekim sırasında sinyal gücünden, şarj durumuna kadar her detayı kolayca kontrol edebiliyorsunuz.

Peki, DJI Mic 2’nin fiyatı nedir? Bu çözüme sahip olmak için ne ödemek zorundayız? 2 Mikrofon ve 1 alıcı içeren paket 18.999 liralık fiyat etiketiyle satılıyor. Eğer yayınlarınızda bir konuk bulunmayacaksa ve sadece 1 mikrofonla video kaydı almak sizin için yeterliyse, tek mikrofon ve alıcılı paket 11.999 liralık fiyatla geliyor. Ancak bu pakette şarj kutusu bulunmuyor. Ses kurulumunuz için ekstra bir mikrofon daha almak isterseniz veya alıcı olmadan sadece Bluetooth üzerinden kameraya bağlanarak kayıt yapma niyetliyseniz sadece 1 mikrofonun bulunduğu paket de 7.599 liraya satılıyor.

Eğer profesyonel olarak yayıncılıkla ilgileniyorsanız iyi bir mikrofona sahip olmanız çok önemli ve DJI Mic 2 bu konuda işini iyi yapan bir çözüm paketi olarak bizim beğenimizi kazandı. Ancak elbette bu noktada seçim her zaman olduğu gibi yine sizin.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli DJI Mic 2
Ürün Markası DJI
CHIP Online Notu
93
Ekran  1.1 İnç dokunmatik ekran  + kadran
Gürültü Engelleme  Var
Dahili Kayıt  14 saat, 32 bit float kayıt
Toplam Çalışma Süresi  18 saat
Akıllı Telefon Bağlantısı  Lightning, USB-C ve Bluetooth
Kamera Bağlantısı  3.5 mm TSR Kablosu
Bilgisayar Bağlantısı  USB-C
Boyutlar 46 x 31 x 22 mm