Olası İstanbul depremi için 11 yorum... Peki, kim ne diyor?
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından olası Marmara Depremi konusu da gündemde. Peki, bu konuda uzmanlar ne diyor? Hangi uzman neler söylüyor? İşte yorumlar...

1
12
İstanbul’u etkilemesi beklenen olası Marmara depremi için birçok farklı tez var. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat, "Bizim bildiğimiz Marmara Denizi kaynaklı bir deprem olacaktır. Bunun tehlikesi bellidir. Bununla ilgili, fay oradan geçti, buradan geçti diye konuşmamıza gerek yok. Tehlike bellidir Marmara'da. Marmara Denizi'nin içerisinden geçen bir kol ki bu kol 7'nin üzerinde bir deprem üretecektir.Bunun yeri bellidir ama zamanını söyleyebilmemiz mümkün değil. Yalnızca yapabildiğimiz istatistiksel çalışmalardır. Bu da 2030'a kadar yüzde 64 olasılık, 2050'ye kadar yüzde 75 olasılık, 2090'a kadar yüzde 95 olasılıkla bu deprem olacaktır" diyor.
Olası Marmara Deprem için son dönemde görüşlerini açıklayan bazı uzmanlar arasında fikir ayrılıkları da ar. Peki, bu tartışmada kim neler söylüyor? Milliyet'in derlediği habere göre 11 uzmanın İstanbul'la ilgili görüşleri şöyle:

2
12
SÜRESİ 2 DAKİKA
Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara’da en az 7 büyüklüğünde deprem beklediklerini söylerken, “Depremin süresinin iki dakika olabileceğini düşünüyoruz” diyor. Prof. Dr. Şengör ayrıca, İstanbul’u etkileyecek olası büyük Marmara depreminin şiddeti için “Şiddeti 9’a çıkabilir” derken, “Fay Silivri’den Büyükçekmece’ye kadar kırılırsa korkulacak bir durum olmaz ancak kırılma Gebze açıklarına kadar uzanırsa 7.5 büyüklüğünde deprem üretir” tezini savunuyor.

3
12
7.6’YA ÇIKABİLİR
Prof. Dr. Naci Görür’e göre Marmara Ereğlisi’nden Adalar’a kadar olan 79 kilometrelik fayda enerji birikimi söz konusu. Prof. Dr. Görür, kırılma ile bu fayda 7.2 büyüklüğünde deprem riski olduğunu dile getirirken, “Depremin süresi 40-60 saniye. Eğer Marmara fay sistemi doğudan batıya bir kerede kırılırsa, depremin büyüklüğü 7.6 olur” görüşünü savunuyor. Prof. Dr. Görür, ayrıca 1999’dan bu yana 24 yıl geçtiğini ve 30 yıllık periyodun dolmak üzere olduğunun altını da çiziyor.

4
12
MARMARA HATTI
Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara Denizi içinde 240 ile 510 yıl arası kırılmayan dört fay parçası bulunduğunu vurgularken, “Bunlardan en riskli olanı ve kırılmasını öngördüğümüz fay hattı Osmangazi köprüsünün olduğu yerden başlayıp, İmralı Adası kuzeyine uzanan 110 kilometrelik 7.6 büyüklüğüne ulaşma potansiyeli olan doğu Marmara hattı. Bize göre kırılma tarihsel verilere göre 1509’da olduğu gibi doğu Marmara segmenti üzerinde olacak. Bu durumda, Marmara Ereğlisi ile İzmit Körfezi arasındaki alanda, İstanbul, Yalova, Bursa illerinde ağır hasarlar oluşur” diyor.