Az bilinen 5 işletim sistemi
Windows, MacOS, Ubuntu... Bu işletim sistemlerinden sıkılanlar için az bilinen 5 alternatif...

1
5
Freespire, Ubuntu 7.04'ü çekirdeğinde barındıran Linux bazlı başka bir işletim sistemi. KDE arabirimi ile Windows ve Mac kullanıcıları kendilerini yabancı hissetmeyecekler.
Freespire, CNR eklentisinin gücünü kendine katmış. Bu eklenti ile popüler ticari yazılımları da yükleyebiliyorsunuz. Ayrıca Firefox ve Thunderbird gibi yazılımların "modifiye" edilerek güçlendirilmiş sürümlerini de tadına ekliyor.
Bir çok medya çözücüsünü de lazım olduğunda otomatik indirebiliyorsunuz. Kablosuz bağlantılar için de sürücüler, bu güçlü Linux dağıtımının görevini başarıyla yaptığını da belgeliyor.
İndirmek için: http://www.freespire.org/

2
5
Netbook'unuzu internete bağlanmak için kullanıyorsanız, Google Chromium ihtiyacınızı karşılayabilir. Hızlı açılışı ile Windows'unuz daha açılmadan e-postalarınızı kontrol edip, sosyal medyada zaman öldürebilirsiniz.
Google tarafından üretilen sürümleri biraz can sıkıcı olabilir. Hexxeh adındaki bir programcı ise kendi sürümünü hazırlamış. Her ikisine de aşağıdaki adreslerden göz atabilirsiniz. Google Chromium bir köşede ölü gibi duran bilgisayarınız için yeni bir soluk olabilir.
Resmi sitesi: http://www.chromium.org/chromium-os
Hexxeh Sürümü: http://chromeos.hexxeh.net/

3
5
Bir çoğunuz BSD ismini UNIX tabanlı işletim sistemlerinde duymuş olabilirsiniz. Hatta MacOS'un da arkaplanında yatan isim BSD'dir. PC-BSD ise daha ortalama kullanıcılar için kullanıcı-dostu arabirimi ile geliyor.
FreeBSD çekirdeğiyle, kullanımı kolay kendi kendine kurulan yazılım paketleri ve güzel 3D efektleriyle bu işletim sistemini yapanlar PC'niz başında daha çok eğlenmenizi fakat dertleriniz olmamasını hedefliyor.
İndirmek için: http://www.pcbsd.org/

4
5
BeOS'tan esinlenmiş (ve bazı özelliklerine içinde barındıran Haiku açık kaynak ve tamamen kişisel kullanım hedeflenerek geliştirilmiş... Hedef kitle profesyonel olmayan kitle olduğu için daha çok günlük ihtiyaçlar önplanda tutulmuş.
Haiku'yu diğer UNIX bazlı işletim sistemlerinden farklı yapan ise yazılım üstüne yazılım derdinden insanları kurtarıyor olması. Haiku Linux kernel'i kullanmıyor, bunun yerine tepkimesi daha hızlı olması için özgün bir çekirdeği var. Üstüne çok çekirdekli bilgisayarlarda eklenen performansı düşünürseniz tüm işletim sistemi daha ilginç oluyor.
İndirmek için: http://www.haiku-os.org