SOS: PC'nizin yardım çığlıkları!
PC'niz bir donanım sorunu yüzünden sizi uyarmaya çalışıyor. Peki siz onun dilinden anlıyor musunuz?

1
20
PC'nizin kasasına bir dokunun: Eğer elinizden hissedilebilir derecede daha sıcaksa belki de daha iyi bir soğutma sistemi almayı düşünmelisiniz. Zira en iyi CPU-soğutucusu bile, soğutucu gövdeye sıcak hava üflediği sürece görevini yerine getiremez. Böyle bir durumda kasınızı ekstra fanlar ile donatın.

2
20
Bunun sebebi çoğu durumda ekran kartıdır. Son derece kısa olan monitör kablosu genellikle ekran kartının VGA veya DVI portuna vidalı olduğu için monitörün dikkatsizce hareket ettirilmesi, yerine tam oturmamış bir ekran kartının tamamen veya kısmen slotundan çıkmasına sebep olabilir. Çoğu durumda yakayı kolayca sıyırabilirsiniz: PC'yi kapattıktan sonra ekran kartını hassas bir şekilde bastırarak olması gerektiği yere oturtabilirsiniz. Bu sefer kartın kasaya tamamen oturduğundan emin olun.
Daha seyrek ama bir o kadar da can sıkıcı: Kartınızı bozulmuş olabilir. Bu durumda ancak çalışan bir model ile değiştirmeniz size yardımcı olur.

3
20
Windows'u uzun bir süre kullanmış olanlar bu çirkin ekranı çok iyi bilir: PC aniden durur ve mavi arka plan üzerinde pek de anlaşılır olmayan beyaz renkli uyarı mesajları belirir. Bir mavi ekran çoğu durumda bozuk donanım veya doğru çalışmayan donanım sürücüleri yüzünden ortaya çıkar. Eğer bu hata mesajı aniden değil de mesela yeni taktığınız bir donanım yüzünden çıktıysa durum daha da karmaşıklaşır. Mavi ekranın bu şifreli ibarelerini çözmek için Microsoft Debugging Tools mevcut.

4
20
Güç düğmesine bastınız ve hiç bir şey olmadı. İlk önce ufak detaylar: Fiş takılı mı? Uzatma prizinizin güç düğmesi açık mı? Birçok PC güç kaynağının arkasında gerçek bir güç düğmesi vardır ve belki de bu düğme yanlışlıkla kapatılmış olabilir.
Eğer hatanın kaynağı tüm bu saydıklarımız değilse yüksek bir ihtimalle güç kaynağı bozulmuştur. Değişimi ise çok kolay: Tüm fişleri çekin ve dört sabitleme-vidasını sökün. Yeni bir güç kaynağı alırken performansının yeterli seviyede olmasına dikkat edin. Normal bir multimedya sistem için 400 Watt'lık güç kaynağı tamamen yeterli olacaktır.
Dikkat: Güç kaynağı kutusunu asla kendiniz açmayın. Fişler çekilmiş olsa bile elektrik çarpma ihtimali hala vardır.