Geleceğe damgasını vuracak meslekler
CHIP Online, geleceğe damga vurması beklenen "en ilginç" meslekleri mercek altına aldı.

1
8
Sualtında kaynakçılık da mı olurmuş demeyin. Denizin içinden geçen boru ve yakıt platformlarının onarımı ve inşası söz konusu olduğunda görev alan bu meslek grubundakilerin bir kısmının günümüzde batı Afrika ve Asya'da çalışmalarını sürdürdüğü biliniyor. Association of Commercial Diving Academy International'dan alınan sertifikayla birlikte resmen sualtı kaynakçısı olan kişiler, 4 aylık zorlu bir eğitimin ardından bu sertifikalarını almaya hak kazanıyor. Yüzme yeteneği ve lise diploması ise bu işe başlamadan önce kişilerden beklenen en önemli iki nokta olarak öne çıkıyor. Mesleğe ilk girildiğinde ve işe başlandığında saat başına 17 ila 20 dolar kazanan sualtı kaynakçıları, 2,5 yıllık bir sürenin ardından maaşlarını ikiye katlayabiliyor.

2
8
Bilindiği gibi enerji tüketimi dünya genelinde ciddi bir sorun. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte farklı enerji kaynaklarına yönelen insanoğlunun bu problemi de yavaş yavaş ortadan kalkacak gibi görünüyor. İnşa edilen evler artık olabildiğince az enerji tüketen (örneğin güneş enerjisi kullanan) yapılar haline geliyor ve yeşil evler olarak adlandırılan bu binaların inşası her geçen gün biraz daha önemli bir hale geliyor. Dolayısıyla sıfır-enerji tüketen evleri ortaya koyan mimarların gelecekte şansı bir hayli yüksek olacak. Örneğin ABD'de bulunan Yale Ünversitesi bu konuda mimarlık ve çevre yönetimi altında bir bölüm bile açmış bulunuyor. Uzmanlara göre bu işi icra eden ve mimarlığını bu yönde geliştirilen kişilerin kazancı 45000 ila 100.000 Dolar arasında değişecek. Elbette kendi şirketleri olan mimarlar bu rakamın çok üzerinde bir gelir elde edebilecek.

3
8
Tecrübeli bir elektrik tesisatçısı olan Jim Bondi, güneş panelleri üzerinde gerçekleştirdiği 8 yıllık zorlu çalışmasının ardından Pennsylvania'da bulunan ve ısı ve enerji santrallerini bir araya getiren E-Finity şirketine dahil oldu. CHP olarak adlandırılan (combined heat and power) bu sistem, hem elektrik üretiyor, hem de bu esnada ortaya çıkan aşırı ısıyı kullanarak musluktan akan su ve odaiçi sıcaklığını belirli bir sıcaklık seviyesinde tutuyor; böylece ev halkının kış dönemindeki en büyük problemi olan ısınma sorunu da ortadan kalkmış oluyor. CHP sistemlerini kurmak bu nedenle oldukç önemli ve bu yetkinliğe jet ve helikopter motorları üzerinde tercübeli olan elektrikçiler ulaşabiliyor. Bu kişilerin maaşları ise 30.000 ila 75.000 Dolar arasında değişiklik gösteriyor.

4
8
Günümüzün en büyük problemlerinden biri daha önce de dile getirdiğimiz gibi enerji sorunudur. Bu anlamda ortaya çıkan Enerji Mühendisleri, güneş enerjisiyle çalışan sokak lambaları ya da kendini yenileyen enerji sistemleri üzerinde çalışmaları olabilir. Elektrik, mekanik veya kimya mühendisi olan kişilerin ulaşabildiği bir kariyer olan Enerji Mühendisliği, kişilere 50.000 ila 100.000 dolar arasında gelir sağlayabiliyor.