3 bölgedeki deprem hasarı NASA'nın haritasında....
NASA uydu görüntüleriyle elde ettiği verilerle hazırladığı haritada Kahramanmaraş, Türkoğlu ve Nurdağı'nda hasar gören bölgelere yer verdi. Peki, NASA haritasındaki renkler ne anlama geliyor? İşte NASA'nın açıklaması...

1
2
NASA'nın çalışmaya ilişkin bilgi notunda şu ifadeler var:
6 Şubat 2023'te Türkiye'nin güneyi ve Suriye'nin batısını vuran 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler her iki ülkede de geniş çapta yıkıma neden oldu.
İlk deprem, kara yüzeyinin 18 kilometre altındaki bir faydan kaynaklandı. Sığ derinlik, depremin merkez üssünden yüzlerce kilometre uzaktaki bölgeleri etkileyen şiddetli sarsıntılar ürettiği anlamına geliyordu. İlk depremi yaklaşık dokuz saat sonra 7,5 büyüklüğünde bir diğer deprem ve yüzlerce küçük artçı sarsıntı izledi.
Olayın haberi yayıldıkça, NASA da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki uzay ajanslarındaki bilim insanları, olayla ilgili uydu verilerini işlemeye ve analiz etmeye başladı.
1906 DEPREMİNE BENZİYOR
NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda bir jeofizikçi olan Eric Fielding, "Bunlar, uzun bir dizi fay segmenti boyunca yüzeye kadar parçalanan çok büyük ve güçlü depremlerdi" dedi ve ekledi: "Bu, insanlarla dolu birçok şehir ve kasabayı vuran çok geniş bir alanda son derece güçlü bir sarsıntı yarattı. 7.8 büyüklüğündeki depremin kırılma uzunluğu ve büyüklüğü, San Francisco'yu yerle bir eden 1906 depremine benziyor.”

2
2
HARİTADAKİ RENKLER NE ANLAMA GELİYOR?
NASA’nın ön hasar temsili haritası Türkoğlu, Kahramanmaraş ve Nurdağı'nın bazı kısımlarını gösteriyor. Koyu kırmızı pikseller, binalara, evlere ve altyapıya ciddi hasar verme veya arazide değişiklik yapma olasılığı yüksek alanları temsil ederken, turuncu ve sarı alanlar orta derecede veya kısmen hasar görmüş alanları gösteriyor. Her piksel yaklaşık 30 metre genişliğinde.
Harita, PALSAR-2 tarafından 8 Şubat 2023'te Gelişmiş Kara Gözlem Uydusu-2'de (ALOS-2) toplanan verilerden elde edilmiş. Uydu, Dünya yüzeyine mikrodalga darbeleri gönderen bir sensör olan sentetik bir açıklık radarı taşıyor ve binalar da dahil olmak üzere manzaranın haritasını çıkarmak için bu dalgaların yansımalarını dinliyor. Bilim insanları, 8 Şubat verilerini aynı uydunun depremden önce (7 Nisan 2021 ve 6 Nisan 2022) yaptığı gözlemlerle karşılaştırarak değişiklikleri takip etti ve hasarlı alanları belirlemeye başladı. ALOS-2 verileri Sentinel Asia tarafından sağlandı ve Singapur Dünya Gözlemevi - Uzaktan Algılama Laboratuvarı tarafından NASA Jet Tahrik Laboratuvarı ve Caltech ile işbirliği içinde analiz edildi.
Fielding, “Harita, kullanılan ALOS-2 ince ışın verilerinin 70 kilometrelik dar alanı nedeniyle etkilenen bölgenin yalnızca orta kısmını kapsıyor, ancak hem 7.8 büyüklüğündeki ana depremin hem de 7.5 büyüklüğündeki ikinci depremin merkez üslerini içeriyor” diyor ve ekliyor: "ALOS-2 alımları arasındaki zaman aralıklarının bir yıla kadar çıktığını unutmayın, bu nedenle mevsimsel değişimler nedeniyle dağlar gibi bitki örtüsü alanlarında hasar temsili haritasının doğruluğu daha düşük olabilir."
'OLAYI ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ'
Olayı çok yakından takip ettiklerini belirten Afet Program Yöneticisi Shanna McClain bilgi notundaki ifadelerinde "Bu olayı çok yakından takip ediyoruz. Uydular aracılığıyla mümkün olduğunca hasar haritası oluşturmanın yanı sıra, uyduları, müdahale için verilen çabaları zora koyacak toprak kayması risklerini ve hava koşullarını izlemek için de kullanıyoruz" diyor.
NASA, elde ettikleri verileri ve oluşturdukları hasar tespit haritalarını ABD Dışişleri Bakanlığı, California Sismik Güvenlik Komisyonu, Miyamoto Küresel Afet Yardım Organizasyonu ve Dünya Bankası gibi kuruluşlar ile paylaşma sürecinde olduklarını da duyurdu.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir