10 alternatif masaüstü işletim sistemi!
Windows, Mac OS ve Linux dışındaki işletim sistemlerini deneyin! İşte 10 alternatif işletim sistemi.

1
10
GNU projesi, 1984 yılında, tamamen ücretsiz bir işletim sistemi olan Unix OS'u tasarlamak için başlatılmıştı. Proje devam ederken, 90'lı yılların başında bir çok araç tamamlanmıştı ancak henüz ortada bir işletim sistemi çekirdeği bulunmamaktaydı. Tam da bu sırada Linux ortaya çıktı ve GNU ile birleştirilerek bugün bildiğimiz Linux'u, diğer adıyla GNU/Linux'u ortaya çıkardı.
GNU, Linux ile yeni bir hayata başlamasına rağmen, projenin geliştirilmesi HURD adı verilen çekirdekle devam etti. HURD ise, Mac OS'da da kullanılan Mach mikro çekirdeğini temel alıyor.
GNU/HURD, donanım sürücüleri için gerekli hizmetleri, dosya sistemlerini ve kimlik doğrulama gibi bir işletim sisteminin ihtiyaç duyduğu tüm özelliklerine sahip.
GNU/HURD

2
10
Web tabanlı oyun ve uygulamaların çoğunun, Flash ve HTML5 tabanlı geliştirildiği günümüzde, Java'nın masaüstündeki altın çağı sona ermiş görünüyor. Fakat Java'nın masaüstü bilgisayarlarda yapabileceklerinin henüz görülmediğini ispatlamaya kararlı olan bir proje var.
JNode işletim sisteminin oldukça küçük çekirdeği dışındaki büyük çoğunluğu Java diliyle yazılmış. JNode'un hedefiyse, henüz yolunun başında olmasına rağmen her türlü Java uygulamasını çalıştırabilmek.
0.2.8 sürümünde olan ve oldukça basit bir arayüze sahip JNode'un, 0.3 sürümündeki hedefleri ise, daha düşük bellek tüketimi, kablosuz ağ desteği ve daha iyi donanım hızlandırma desteği olarak belirtilmiş.
JNode

3
10
70'ler ve 80'lerde, Unix işletim sistemlerinin ana rakibi, stabilitesi ile ün yapan ve buzdolabı gibi demir kutularda çalışan VMS işletim sistemiydi. VAX adı verilen bu bilgisayarlar, zamanına göre gelişmiş güvenlik ve dosya sistemlerine sahipti.
VMS işletim sisteminin bazı geliştiricileri, Windows NT'nin geliştirilmesine öncülük etseler de, OpenVMS hayatta kalmayı başardı ve günümüzde Itanium sistemlerde çalışmaya devam ediyor.
Günümüzde VMS çekirdeği üzerine geliştirilen işletim sistemlerinden en öne çıkanı ise FreeVMS.
FreeVMS

4
10
Masaüstü işletim sistemler denince, alışılmış pencere yapısında bir işletim sistemi bekleyebilirsiniz ancak DexOS bunun yerine bir konsol arayüzü kullanmayı tercih etmiş.
Oldukça küçük yapıya sahip olan DexOS, alışılagelmiş işletim sistemlerinden çok, bir oyunun ana menüsüne benzeyen konsol yapısına sahip. Gayet etkileyici olan bu yaklaşım, günümüzde alıştığımız iOS ve Android işletim sistemlerinin öncüsü olmuş gibi görünüyor.
DexOS aynı zamanda, ticari desteğe sahip olmayan bir avuç programcının hobi olarak yürüttüğü çalışmalarla neler başarılabileceğini gösteriyor.
DexOS