Uzun bir süredir kullanmadığım IDE sürücümle bir format atıyım dedim. Bilgisayara bağladım oda ne ? CD yi takıyorum ama hiç bi tepki vermiyor. Okuma yok. Sagını solunu çevirirken sürücünün içindeki tozlar dikkatimi çekti ve temizlemeye karar verdim. Bunu yaparkende sizlere resmetmek ve anlatmak..
sürücümün kızagını açarak işe başlıyorum. Güç kaynağına bağlayıp üzerindeki butonu ile açmak yerine her optik sürücüde bulunan o küçük deliğe tornavidamı sokarak kızagın dışarıya çıkmasını sağlıyorum.
Daha sonra kızak kapağını çıkarıyoruz. Bunu yapmanın en kolay yolu sürücüyü ters çevirip kapak ile tırnaklar arasına birşey sokarak çekmek.
Artık sürücümüzün içini açmaya başlayabiliriz :) Kızaktaki kapağımızı çıkardıktan sonra sıra geldi sürücü önündeki paneli sökmeye. bu parçayı 3adet tırnak tutar sağda solda ve ortada. sağ veya sol herhangi bir yerden başlayıp sırası ile sol - orta - sağ ile çıkarabilirsiniz.
Artık öndeki parçayı ve kızak kapağını çıkardık :)
herhangi bir yıldız veya düz tornavida ile arka kapaktaki 4vidayı çıkarıyoruz.
Vidalarımızı çıkardıktan sonra sürümüzü tekrar ters çevirip doğru haline getiriyoruz ve etiketin oldugu metal kısmın çevresinden tutarak yavaşça yukarı doğru çekiyoruz. Zaten o parçayı tutup biraz havaya kaldırdığınızda sürücü inicektir aşagıya ;)
Artık üst kapağı çıkardık oda ne ? her yer toz.. ben olsam bende çalışmam bu koşullar altında yani :)
Elime fırçamı alıp hafiften işe başlıyorum öncelikle kaba tozunu alıyorum fırça ile. görünen tozu.. ama bunu yaparken lens ve çevresinden daima uzak duruyorum.
Artık kaba tozunu aldım. Sıra geldi lens temizliğine kızagı kendimize doğru çekerek lens kısmını biraz ferahlatıp açıyoruz.
Lens temizliği için pamuk kulak çöpü vb. yumuşak şeyler kullanılabilir ben kulak çubuğu kullanmayı tercih ettim. Pamuktaki o küçük küçük parçalar lens üstünde kalabilir gözden kaçıraiblirim diye.
Kulak çubugunun üstüne bir damla kolonya damlatarak Lense fazla bastırmadan sade ve yumuşak bir şekilde üstünden geçiyorum.
Aşağıdaki fotograftada gördüğünz gibi kulak çubuğu kullanılmaz halde.. simsiyah orda kir var bakın :)
Bir daha sürücüyü açmamak için kızak hareketini sağlayan motor ve mekanizmasınada çok az bir miktar yağ sıkıyorum.
ve sanırım bu taraf bitti :) çevre temizliğini yaptık LENS temizliğini yaptık sıra geldi arka kısma :)
sürücümüzü ters çeviriyoruz ve gördüğümüz yerleri hafifçe fırça ile tozları atıyoruz.
Arka kısımda bittikten sonra sanırım artık sürücümüzü toplayabiliriz :) önce arka kapağı yerine koyarak başlıyoruz dikkat edin ters kapatmayın. bu yüzden yuva yerlerine bakarak takıyoruz.
Sıra ön kapakta. ön kapağıda ters takmamak için kapaktaki beyaz yuvarlak tutucu ile sürücü üstündeki motorun üst üste gelmesi lazım.. gelsin ki CD dönsün :)
Kapağımızı kapatıyoruz. Sürümüzün arkasını çevirerek vidalarını sıkmaya başlıyoruz.
Geldik ön paneli takmaya çıkardığımız şekilde sürücümüze doğru ittirerek TIK sesini duyduğumuzda iş bitmiştir :) Tırnaklar yerine oturmuştur demek.
panelden sonra kızak kapağınıda takalım :) sürücüyü düz tutup kapağı kızağın ucuna getirip bir taraftan bastırdığınızda zaten o taraf yerine oturacaktır diğer tarafıda aynı şekilde yapıyoruz.
Ve bitti artık sürücümüzü bilgisayarımıza takabiliriz...
Sonuç olarak artık optik sürücüm çalışıyor tabiri caizse canavar gibi :)..
Anlatımda fotoğraflarda veya başka bir yerde en ufak bi hatam olduysa affola :)
Özel teşekkürler;
Samsung H1 (size fotografları çeken oydu :D )
Eyüp Sabri Tuncer (çok sağlan kolonyası var adamın valla :D )
Boyama Fırçasına
Kulak çubuğuna
ve kendime :)..
Barış Yiğit