bu konuda bilgin yok gelişi güzel yazıyorsun bak hdd ye koyulan parolada şifre hdd nin veri sektörlerine değil hdd içindeki firmwarenin bulunduğu küçük bir chip e yazılır hdd nin içindeki çok küçük bir parçadır yani low level format işe yaramaz aynı şekilde hdd yi görmez linux ü önermek ise tamamen saçma olmuş hiçbir işe yaramaz sadece özel firmware reinstall toollar ile bu sorun çözü
Bir program yüklenmesi ile harddisk kendisini korumaya almaz. Oluşmuş olan şifre senin bahsettiğin şifre olamaz.
Bahsettiğin firmware sadece harddiskin veriyolları ve harddiskin sectörleri ile ilgili bir yazılımdır. Bu yazılım sadece harddiskteki genel bilgileri içerir. Bu bilgiler harddiskin kaç sektör kaç cluster kaç silindir gibi bilgileri ve bunların dizilimini anlatan bilgilerdir. Eğer bu bilgiler olmazsa harddiskin kafası ne yöne ve ne kadar ilerliyeceğini bilmez. Harddiskin genel donanımında ise şifre gibi bir yazılımı ihtiva edebilecek bir donanım (ROM, EPROM) bulunmaz. Eğer böyle bir harddisk var ise ben çok önceleri açmış olduğum bir forum konusunda (Çökmeyen bilgisayar) kesin sonuç alırım.
Bahsi geçen şifre muhtemelen harddiskin boot sectörüne konulmuş ve boot edebilmek için bu anahtarı istiyordur. İşte linux denemesini bu yüzden önerdim. Çünki linux farklı formatta çalışmakta olduğu için öncelikle harddiski fiziksel olarak tanır. Bu önerim uygulanır ve sonuç alınırsa harddiskin tüm bilgileri alınıp gerekirse sıfırlanabilir.
Arkadaşımızın yazmış olduğu bilgiler doğrultusunda kendi bilgilerimi paylaştım. Daha açıklayıcı ve geniş kapsamlı bilgiler elbette sonuç için daha faydalı olacaktır.
AÇIKLAMA:
Birçoğumuz XP ile defalarca format atmışızdır. Format esnasında henüz kuruluma başlanmadan mavi ekran altında bazı dosyaları yazılırken görürüz. Örnek: SCSI hdd, flopy, usb generic, ya da benzerleri gibi.
Eğer bu yazılanların ne olduğunu bilirsek konuya daha iyi mutabık olabiliriz.
Aynı yazılımlar ya da benzerleri linux altında da yüklenir. Ama bunlar linux çekirdeğinin içerisindedir.