En zor temizlik ekran kartı temizliğidir.
Yapacak arkadaşların yeterli bilgi ve el becerisine sahip olması gereklidir.
Önce ekran kartımız yerinden çıkartılarak kart üzerindeki kapak tırnaklarından kasılarak çıkrtılır.
[/URL]
Ekran kartı fanının vidası sökülür. Bu vida her modelde farklı farklıdır. va fan sökülür.
[URL=http://img841.imageshack.us/i/camp0004b.jpg/]
Fan iyice temizlenir.
[/URL]
Ekran kartı arkasındaki vidalar sökülerek aliminyum soğutucu ayrılır.
[URL=http://img580.imageshack.us/i/camp0006b.jpg/]
GPU ve aliminyum soğutucu üzerindeki macun iyice temizlenir.
[/URL]
[URL=http://img829.imageshack.us/i/camp0008b.jpg/]
Daha sonra aliminyum soğutucu banyoya alınır ve sıcak su ile foşur foşur yıkanır.
[/URL]
Sıcak su ile yıkanmış olan soğutucu radyatör üzerinde iyice pişirilir. İyice pişmezse ıslak kalabilir.
[URL=http://img840.imageshack.us/i/camp0011b.jpg/]
Soğutucu dişmacunu düzgünce sürülür ve düzleştirilir.
[/URL]
[URL=http://img163.imageshack.us/i/camp0018.jpg/]
Soğutucu dikkatlice karta takılarak vidalanır.
[/URL]
Son olarak kontak yüzeyleri temiz ve kolonyalı bir bez ile silinir.
[URL=http://img811.imageshack.us/i/camp0012b.jpg/]
Artık yerine takarak gerekli ısıl ölçümleri yapabiliriz.
GPU FAN temizliği
helal be yamyam abi valla eline sağlık bilgilendirici ve iyibir konu olmuş yine
bişey sorucam psu fanı yerine atıyorum normal 12 cm fan taksak fakat anakart a bağlasak olurmu
Hiç aklıma gelmemişti. Ancak PSU nun içerisinde fan kontrol varsa yani fan olmadığı zaman uyarı alıyorsa reset atabilir ya da açılmayabilir.
Bir de anakart üzerindeki fanlar genel sistem ısısına göre hareket edeceği için çalışmalarında yanıltıcı bilgi olabilir. Yani soğuk bir sistem çalışırken fan yavaş dönebilir. Bu da PSU nun ısısına etki eder.
ama onu düşünürken söylediğim fan akasa apeche fan sessiz ve hava akımı iyi bir fan
ama dediğim fan 4 pinli psu fanı bildiğim kadarıyla 2 tane kablosu var
Sadece kırmızı ve siyah uçlara 12 volt verince çalışıyorsa sorun olmaz. Ancak maksimum hızda dönecektir.
Eğer çalışmıyorsa diğer uçlar kontrol uçlarıdır ve bunların bağlantılarını tespit etmeli ve ona göre bağlamalısın.
bu yararlı bilgiyi paylaşdığınız için çok teşkkürler.:)
Ekran kartı ısı test sonucu.
Yaklaşık 4 saattir açık olan bilgisayarımın ekran kartı ısısı 42 derece.
Foşur foşur yıkamak iyi geldi.
Yamyam abim laptop içinde anlatman mümkünse süper olur benim samsung laptopu 1 yıldır temizlemedim.Sökücem ama klavye falan sökmek lazımmış samsungda temizlemek için.Bende süpürgeyle dıştan emdiriyorum arada :D
Laptop için anlatmak yeterli olmaz. Çünki her laptopun farklı sökülme şekli vardır. Temel bakımı senin yaptığın gibi süpürge ile tozunu çektirmek ve açılabilen yerlerin tozlarını temizlemektir.
Bende fan olmadıgıdan temizligide olmuyor.Ama yine keşke su sürmeseydin.Su metalin metal yapsını ve ısı alma değerini etkiler sen metali nemlendiriyorsun resmen.Buda sıcak bir ısı yediginde terleme yapar eger o terleme metal bölgede devre varsa cızırt diye bi ses gelir gelmeye bilirde.Şansınıza kalmış.
SU ve civa hariç metale ne degerse degsin çok fazla zararı olmaz.(asitler diğer yakıcı elemenler hariç)Özellikle soğutucu için tasarlanmış bir metalse.Yani işlemcide belki bişey olmaz ama ekran kartına zarar verir.Çünkü o metaller özel metal su değmemesi iyi olur.Üzerinde ve bileşiminde özel maddeler var daha serin kalmasını sağlıyor.
Kutu koladaki metal asitlere dayanıklı ama ısıyı yiyince terliyor.Suda sogukluk maddesidir.Metali suya soktuktan sonra fırınlamalısınız.Özelikle ekran kartının metalini.Güneşe sakın bırakmayın.
Yararlı konu ellerine sağlık.
Bazılarınız toza karşılar ama ben tam toz taraftarıyım özellikle bilgisayarda.Bilgisayarın uzun yaşamasının en büyük sebeblerinden biri tozdur.Toz bilgisayara giren nemi öldürür.Ama tabi 2 yıllık bir asvalt gibi toz değil en fazla 1.5 sene.Ha şimdi biri diyicek ki " 1.5 senede benim fan katran tutar" aslında bilgisayarın dostu toz düşmanı nemdir.
yaklaşık 8 aydır bilgisayar temizligi yapmıyorum.Bu toplam 1.5 yılı bulur.İşlemcim aynı derecede ekran kartımda zaten toz kütlesi olamaz çünkü fansız.pasif sogutma en güzeli.
Bende bi aliminyum demlik vardı. Yıllarca kullandıktan sonra anfi için soğutucu yapmıştım çok güzel soğutuyordu.Bende fan olmadıgıdan temizligide olmuyor.Ama yine keşke su sürmeseydin.Su metalin metal yapsını ve ısı alma değerini etkiler sen metali nemlendiriyorsun resmen.Buda sıcak bir ısı yediginde terleme yapar eger o terleme metal bölgede devre varsa cızırt diye bi ses gelir gelmeye bilirde.Şansınıza kalmış.
SU ve civa hariç metale ne degerse degsin çok fazla zararı olmaz.(asitler diğer yakıcı elemenler hariç)Özellikle soğutucu için tasarlanmış bir metalse.Yani işlemcide belki bişey olmaz ama ekran kartına zarar verir.Çünkü o metaller özel metal su değmemesi iyi olur.Üzerinde ve bileşiminde özel maddeler var daha serin kalmasını sağlıyor.
Kutu koladaki metal asitlere dayanıklı ama ısıyı yiyince terliyor.Suda sogukluk maddesidir.Metali suya soktuktan sonra fırınlamalısınız.Özelikle ekran kartının metalini.Güneşe sakın bırakmayın.Yararlı konu ellerine sağlık.
Yıllarca su içerisinde kaynadı. Yıllarca yıkandı. Aliminyumu aşırı ısı ile yakmazsan hiç bişey olmaz.
Ayrıca bahsettiğin kaplamalara SELEKTİF YÜZEY denilmektedir ve yanılmıyorsam Magnezyum oksit tabakası kaplamalıdır. Bunların rengi genellikle koyu morumsu renktedir.