İnceleme
Kategoriler
Cep Telefonu
Notebook
Anakart
ADSL Modem
İşlemci
Tablet
Ekran Kartı
Televizyon
Fotoğraf Makinesi
Depolama
Klavye ve Mouse
Giyilebilir Teknoloji
Kulaklık
Ses Sistemi
Oyun İnceleme
Ev Elektroniği
Navigasyon
Son İncelenenler
Pusat Reflex Pro ve Pusat Reflex Ultra Kablosuz Oyuncu Mouse inceleme
AOC U27B3CF inceleme
Aqara Camera Hub G2H inceleme
PlayStation VR 2 inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
Huawei WiFi 7 BE3 inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Haber
Kategoriler
Kripto Dünyası
Cep Telefonu
Windows
Sosyal Medya
Oyun ve Eğlence
Bilim
Dijital Fotoğraf
Notebook
Ekran Kartları
Güvenlik
Mobil Uygulamalar
Twitter
Instagram
Facebook
CES 2024
Scooter
Araçlar
Netflix
Gitex 2022
En Son Haberler
Microsoft için bir dönem daha kapanıyor
WhatsApp, iletilen içerikleri kişiselleştirmeyi test ediyor
vivo Y19s Türkiye'de satışa sunuldu
Örümcek Adam 4'ü bekleyenlere kötü haber
Epic Games'in bu haftaki ücretsiz oyunları belli oldu (Güncel)
OPPO, yeni akıllı telefonu OPPO A3'ü Türkiye’de tanıttı
Yapay zekanın ürettiği bu video, sosyal medyayı salladı
Forum
CHIP Online
Chip Dergisi
PDF Arşivi
2005
Mart
CHIP Dergisi Arşivi: Mart 2005 - Sayfa 118
116
117
118
119
120
Kategoriler
İnceleme
Cep Telefonu
Notebook
Anakart
ADSL Modem
İşlemci
Tablet
Ekran Kartı
Televizyon
Fotoğraf Makinesi
Depolama
Klavye ve Mouse
Giyilebilir Teknoloji
Kulaklık
Ses Sistemi
Oyun İnceleme
Ev Elektroniği
Navigasyon
Haberler
Cep Telefonu
Oyun ve Eğlence
Bilim
Notebook
Ekran Kartları
Mobil Uygulamalar
Yapay zeka
Sony Xperia Z3
Xiaomi
Xbox One
Windows 11
Windows 10
TikTok
Sinema
Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S5
Samsung
Playstation 5
Oyun konsolu
Otomobil
Ofis ve Finans
Note 4
MWC 2018
MWC 2017
MWC 2015
Microsoft
LG G6
LG G5
LG G4
LG G3
İşletim Sistemleri
İş dünyası
iPhone SE
iPhone 7
iPhone 6S
iPhone 6
iOS
Instagram
IFA 2017
HTC One M9
HTC 10
Google
Diziler
Discovery 2
CES 2018
CES 2017
CES 2015
Blockchain ve Bitcoin
Bilgisayarlar
Xbox Game Pass
Xbox Series S/X
Uzay
Android
Forum
© 2024 Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.
VV iskiden viskiye fark var. Bir Single Malt viskisinin tadına bakan bir uzman,viskinin İskoç kökenine dair birçok şeyin farkına varıyor:Söz gelimi Batı yaylalarının turplu aroması,yüksek kuzey topraklarının fundaları, Speyside yöresinin isli tadı,Isley ve Jura adalarının viskilerindeyse deniz sazlarının ve iyodun bukesi.Olgunlaşmayla geçen her bir yıl,damlalara daha farklı karakterler kazandırıyor.İçkiler,depolandıkları tahta varillerin aromasından olduğu kadar, İskoçya'nın aromatik deniz havasından da bir şeyler alıyor.Bir viski örneğinin,uzmanlar için burun ve damağı da içeren adeta duyusal bir yaşantıya dönüşmesine hiç de şaşmamak lazım. Bir makinenin,kokuları bir viski erbabının on milyon koku alma hücresi kadar hassas ayırt edebilmesiyse insanı şaşkınlığa düşürüyor.IBM'in Zürih'teki araştırma laboratuarında bilgisayara "elektronik bir burunla"koku almayı öğreten bilim Robota da birkadeh viski Makineler uzun zamand›r birçok alanda insanlarla amans›z bir rekabet içinde. Peki, bilgisayarlar duyu izlenimlerini de alg›layabiliyorlar m›? Onlar da insan gibi koklay›p tad›p, i?itip, görüp dokunabilirler mi? CHIP, bu ara?t›rmadaki en güncel durumu sizler için gösteriyor. adamları buna bir örnek.Cihazın performansı çok etkileyici. Burun,viskileri ayırt etmekle kalmadığı gibi 80 değişik şeftali çeşidini de kokusundan tanıyabiliyor. Elektronik burun birçok örnekten yalnızca biri:Daha hızlı bilgisayarlar,mikro ve nano teknolojideki gelişmeler ve de gitgide daha hassas ve gelişmiş algılayıcılar sayesinde makineler yalnızca koklayıp tatmakla kalmıyor,görebiliyor,işitebiliyor ve dokunabiliyor da. Yüksek ayr›?t›rma güçlü mikroskoplardan "süperburun"a IBM'in yüksek teknolojili burnu,Zürih'teki araştırmacıların 1986'da Nobel ödülü almalarını sağlayan yüksek güçlü mikroskobun geliştirilmiş bir modeli.Elektronik burun,yapıtaşı "Cantilever"diye adlandırılan çok küçük yaylı çubuklardan ibaret.Bu nanomekanik yapıtaşları (bir insan saçından yaklaşık yüz kat daha ince) bir tarağın dişleri gibi düzenlenmiş.Bir uçlarından bir taşıyıcıya sabit bir şekilde bağlı duruyorlar ve diğer uçları serbest şekilde titreşebiliyor.Yaylı çubukların her biri farklı bir incecik polimer katmanıyla kaplı.İncelenecek "koku malzemesi"nin içerdiği moleküller uygun plastik katmanlarda birikiyor ve ilgili dişi biraz büküyor.Eğer yaylı çubuklar titretilirse,bu etki daha da bariz bir hal alıyor.Eğer moleküller birikirse titreşim değişiyor,hareket yavaşlıyor.Bunun ardından da lazer ışınları Cantilever'ların farklılaşan genliğini ölçüyor. Aberlour mu? Highland Park mı,yoksa Glenlivet mi? Sistem çok şaşırtıcı bir kesinlikle,laboratuar testinde viski türlerini birbirinden ayırabiliyor.İlk iki türde teşhis oldukça belirgin iken,E-burun Glenlivet'te bariz şeri izleri yakalıyor.İlk bakışta hata gibi görünse de,aslında hiç öyle değil.Bu değerli içki,eski şeri varillerinde bekletilmiş.Bu tadın farkına,tatma 20 25 1 18 000 Deneme: Vi?ne suyu Deneme: Seri AberlourGlenlivet Highland Park Vi?ne likörü ?eri AberlourGlenlivet Highland Park Vi?ne likörü ?eri 9897,5 CHIP" MART 2005 191 k ‹NSAN, MAK‹NEYE KAR?ID‹Z‹ BÖLÜM 1: Havac›l›k BÖLÜM 2: SATRANÇ BÖLÜM 3: Be? duyu organ› Bilgisayarlar h›zl›, güvenilir ve dünya kadar veriyi i?leyebiliyor. Bilgiyi do¤ru ?ekilde de¤erlendirmeyi ve kendi sonuçlar›na varmay› da gitgide daha iyi anl›yorlar. Acaba yüksek teknolojili sistemler yak›nda insan beynini geride mi b›rakacaklar? CHIP bu soruyu üç bölümden olu?an bir dizide inceliyor: araştırma** 21/2/05 4:32 Page 191