Bilindiği gibi webin dili HTML, Tim Berners Lee tarafından yaratıldı ve bu dil üzerine zaman içerisinde çeşitli geliştirmeler yapıldı. Son düzenlemeler 1997 yılında sürüm 4.0 adı altında gerçekleştirilmişti. Bu sürüme yapılan eklentilerle HTML'nin son hali ise 1999 yılında 4.0.1 olarak belirlenmiş oldu.
HTML'nin yapısı ve standartlarını belirleyen organizasyon W3C, 99'dan bu yana ağırlığı XHTML üzerine kaydırarak bu alandaki gelişmelere ön ayak olmaya başladı.
Opera'nın web standartlarından sorumlu olan Charles McCathieNevile'e göre HTML artık tamamen kaderine terk edildi ve W3C bu konuda herhangi bir çaba sarf etmiyor. Gelişmelerin neredeyse kağnı hızında ilerlediğine dikkat çeken McCathieNevile, bunun üzerine Apple ve Mozilla ile görüşüp ortak hareket etme kararı aldıklarını ve HTML 5 için oluşturulacak standartlar üzerine çalıştıklarını belirtti. Buna göre web uygulamaları, formlar (Web Applications 1.0, Web Forms 2.0) ve geriye doğru uyumluluk konusunda bazı çalışmalar gerçekleştirilecek.
Neler yapılacak?
HTML 5'in Web 2.0 tarzındaki web uygulamalarına tam destek vermesi düşünülüyor. Aynı zamanda multimedya uygulamaları için de daha kolay ve hızlı hale getirilmiş kod parçalarının derlenmesi de planlar dahilinde. Tarayıcılardan Opera ve Firefox'un mevcut sürümlerinde bazı HTML 5 fonksiyonları yer alıyor. Ancak henüz HTML 5 tam olarak kabul gören standartlara sahip olmadığı için internet üzerindeki bu fonksiyonlara uygun kodlanmış web sayfalarının veya web uygulamalarının sayısı da pek fazla sayılmaz.
Microsoft ne düşünüyor?
Microsoft'un HTML 5 için ne yapacağı ise henüz kesinlik kazanmadı. Yetkililerce yapılmış bir açıklama da yok. Ancak oluşacak standartlara katılmaması durumunda tarayıcılar arasında sayfa görüntüleme konusunda bir kaosun yaşanması da kaçınılmaz görünüyor.