Word ile hazırladığınız bir listeyi Excel'e aktarmak istiyorsanız, "kopyala-yapıştır" yöntemi her zaman işinize yaramayacaktır.
Bir tabloyu Excel'den Word'e nasıl aktarabileceğinizi daha önce anlatmıştık. Bu işlem için klasik "kopyala-yapıştır" yöntemini kullanmanız yeterliydi. Ancak aynı durum, Word ile hazırlanmış bir listenin Excel'e aktarılması için geçerli değil.
Bir an için Word'ü kullanarak uzun bir liste oluşturduğunuzu düşünün. Listenizin de 3 farklı kolona ayrıldığını var sayın. Eğer bu listeyi "kopyala-yapıştır" yöntemi ile Excel'e aktarmaya kalkarsanız, satırın 3 kolonu da tek hücre içerisine yerleşir. Ancak bizim istediğimiz, tablomuzun 3 sütun olarak Excel'e aktarmak...
Word Dosyasının Formatını Değiştirmek
1- Yapmanız gereken ilk işlem, üzerinde çalıştığınız Word dosyasını metin dosyasına (".txt" uzantılı) çevirmek. Dokümanı açın ve "Dosya" menüsüne tıklayın. Açılan menüden "Farklı Kaydet" satırını seçin.
2- Dosyaya dilediğiniz herhangi bir ismi verebilirsiniz. "Farklı Kaydet" penceresinin alt kısmında göreceğiniz "Kayıt Türü" menusunu açın. Seçenekler arasından "Düz Metin (*.txt)" maddesini bulun ve seçin. Son olarak "Tamam" düğmesine basarak kayıt işleminin gerçekleşmesini sağlamanız gerekiyor.
3- Kayıt öncesinde, doküman üzerinde bulunan bazı formatların (sayfa yapısıyla ilgili özellikler) kaybedileceği uyarısı ile karşılaşacaksınız. Seçeneklere dokunmadan "Tamam" düğmesine basın.
4- Excel programını açın ve "Dosya" menüsünden "Aç" satırına tıklayın. Artık yakından tanıdığınız dosya açma penceresi ile karşılaşacaksınız.
5- Pencerenin alt kısmında yer alan "Dosya Türü" menüsünden "Metin Dosyalan" seçeneğini bulun ve seçin. Daha sonra, az önce kaydettiğiniz metin dosyasını seçmeli ve "Aç" düğmesine tıklamalısınız. Artık 6. adıma geçebilirsiniz.
Listeyi Excel'e Aktarmak
6- "Metin Alma Sihirbazı" isimli yeni bir pencere açılacaktır. İlk adımda, pencerenin üst bölümünde göreceğiniz "Sabit Genişlikli" seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor. Daha sonra "Heri" düğmesine tıklayın ve bir sonraki adıma geçin.
7- İkinci adımda, karakterlerin hücrelere nasıl yerleştirileceğini belirtmeniz gerekli. Bu işlem için "Kesme" adı verilen çizgilerden yardım alabilirsiniz. Ama bizim tavsiyemiz, mevcut ayarlara dokunmamanız. Excel, en uygun ayarları sizin için yapacaktır.
8- Son adımda, her sütun için kullanılacak veri formatnı belirtebilirsiniz. Herşeyin olduğu gibi aktarılmasını istiyorsanız, "Genel" seçeneğinin yanında göreceğiniz işarete dokunmayın. Eğer tablonun herhangi bir sütununun Excel sayfasına aktarılmasını istemiyorsanız, bu durumda önce o sütunu seçmeli, daha sonra da "Sütundan Veri Alma" seçeneğini işaretlemelisiniz. Dilerseniz, "Shift" tuşunu basılı tutarak birden fazla sütunu seçme şansına sahip olduğunuzu unutmayın.
9- İşlemi sonuçlandırmak için "Tamam" düğmesine tıklamanız yeterli olacaktır. Listeniz Excel sayfasına aktarıldığında, üzerinde dilediğiniz değişikliği yapmaya başlayabilirsiniz.