Tarayıcı Satın Alırken

Tarayıcı kullanarak resimleri ve metinleri dijital ortama aktarmak.

Temel Bilgiler: 43

Tarayıcı, basılı resimleri bilgisayarınıza aktarmak için kullanabileceğiniz vazgeçilmez bir araçtır. Üstelik bu cihazlara sahip olmak, artık büyük bir harcama yapmayı da gerektirmiyor.

Tarayıcılar; resimleri bir bilgisayar forma-tına dönüştürerek dijital olarak kaydetme imkanı tanımaktadırlar. Piyasada pek çok farklı tarayıcı modeli olduğundan, tarama işlemi sonucunda elde edeceğiniz kalite de kullanılan cihazın özelliklerine göre farklılık gösterebilir. Ama bundan yıllar önce, bu kadar büyük bir seçenek yelpazesi bulunmuyordu. Tarayıcılar sadece siyah-beyaz tarama yapabiliyorlardı. Teknolojik gelişme ve rekabet sonucunda tarayıcılar hızla gelişmiş ve siyah-beyaz modelleri artık piyasadan tamamen kalkmıştır. Üstelik renkli cihazların fiyatları, eski siyah-beyaz tarayıcılara oranla çok daha düşüktür.

Bilgisayarda Tarama Yapmak

Bilgisayarda Tarama Yapmak

BİLGİSAYARDA TARAMA YAPMAK

Tarayıcı, bilgisayara kablo yardımıyla bağlanan harici bir donanımdır. Ancak tarama yapmak için sadece tarayıcıya sahip olmanız yetmez; bir de yazılıma ihtiyacınız olacak. Bu tip yazılımlar, genelde tarayıcı ile birlikte gelirler ve pek çok ayarın bilgisayar ekranında belirlenmesine izin verirler. Örneğin taranacak resmin çözünülürlüğü, renklerin parlaklığı, gri tonların yoğunluğu, taranacak belgenin boyutu gibi pek çok özellik, uygun yazılım sayesinde bilgisayar üzerinden ayarlanabilir.

Teknik Özellikler

Teknik Özellikler

TEKNİK ÖZELLİKLER

Tarayıcı satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli özellik, cihazın resim çözünülürlük kapasitesidir. "Dpi" (dots per inch) ölçü birimi ile ifade edilen bu kapasite, bir inç başına kaç noktanın (resmi oluşturan noktalar) düştüğünü tarif etmektedir. Rakam ne kadar yüksekse tarayıcının kalitesi de o kadar yüksek demektir.

İkinci önemli özellik ise taranabilecek dokümanın büyüklüğüdür. Tarayıcılar, genellikle A4 büyüklüğünde tarama yapabilmektedirler. Ancak A3 sayfalarını dijital ortama aktarabilen tarayıcılar da bulunmaktadır.

Tarayıcının görüntüyü bilgisayara aktarma hızı, cihazın desteklediği bağlantı tipi (kullanılan kablonun türü) ile yakından ilgilidir. Günümüzde tarayıcılar için kullanılan iki farklı bağlantı tipinden söz etmek mümkün. Bunlardan ilki paralel bağlantı noktasıdır. Çoğu zaman yazıcı bağlantısı için kullanılan bu nokta, aynı zamanda tarayıcı bağlantıları için de kullanılabilir. Ayrıca tek bir paralel bağlantı noktasına aynı anda yazıcı ve tarayıcı da bağlayabilirsiniz. Çünkü bu tip bir bağlantıyı destekleyen tarayıcıların üzerinde yazıcı girişine de yer verilmektedir. Tarayıcıyı bilgisayara ve yazıcıyı da tarayıcıya bağlarsanız, iki cihazı aynı anda kullanma şansını yakalamış olacaksınız.

Yeni nesil tarayıcılar ise USB (Universal Serial Bus) girişi sayesinde daha hızlı veri transferi gerçekleştirebilmektedirler. Üstelik bu tip tarayıcıların kullanımları da son derece kolaydır.

Tarayıcı Türleri

Tarayıcı Türleri

TARAYICI TÜRLERİ

Tarayıcılar özelliklerine göre iki farklı kategoriye ayrılabilirler.

El tarayıcısı: Eskiden kullanılan bu tip tarayıcılar, düşük maliyetleri sayesinde ev kullanıcıları tarafından tercih edilmekteydi. Ancak günümüzde, yerlerini düz (flatbed) tarayıcılara bırakmış durumdalar.

El tarayıcıları ile tarama yapmak oldukça hassas bir işlemdir ve büyük dikkat gerektirir. Çünkü kullanıcı, cihazı taranacak olan sayfanın üzerinde gezdirmek zorundadır. Biraz hızlı veya yavaş hareket edildiğinde, taramanın sonucu da başarısız olabilir.

Düz (flatbed) tarayıcılar: Günümüzde kullanılan en yaygın tarayıcı türüdür. Görünüm olarak minik bir fotokopi makinesini andırır. Kaliteli tarayıcılar, kağıt kadar ince ve kitap kadar kalın nesneleri tarayabilirler. Ortalama modeller, 600 x 1200 dpi'lık görüntü ve 16 milyonluk renk çözünürlüğünü desteklemektedirler. Daha gelişmiş olanları ise, ağ üzerinde pek çok kullanıcıya aynı anda hizmet verebilirler.

Gerekli Yazılımlar ve İpuçları

Gerekli Yazılımlar ve İpuçları

GEREKLİ YAZILIMLAR

Tarayıcının temel işlevi, kağıt veya dia üzerindeki görüntüyü dijital ortama aktarmaktır. Bunu yapmak için çok geniş bir yazılım yelpazesine ihtiyaç yoktur. Üreticinin tarayıcı ile birlikte verdiği donanım sürücüleri ve birkaç özel program çoğu kullanıcının tüm temel ihtiyaçları için yeterlidir. Önemli olan, kullanılan programın basit ve anlaşılabilir bir arayüz sunabilmesidir.

İPUÇLARI

• Satın alacağınız tarayıcının ihtiyaç duyduğunuz çözünürlüğü desteklemesine dikkat edin. Arada sırada tarama yapan standart bir ev kullanıcısı için 600 x 1200 dpi optik çözünürlük oranı yeterli olacaktır. Profesyonel kullanıcılar ise 4800 x 2400 dpi gibi değerleri tercih etmeli.

• Ürünle birlikte gelen yazılımları asla küçümsemeyin. Özellikle kutuda yer alan OCR yazılımına önem vermelisiniz. OCR yazılımı ile tarayacağınız bir dergi sayfasındaki ya da gazete küpüründeki metinleri Word dosyası olarak kopyalamanız mümkün. Ancak bu yazılımın Türkçe'yi destekleyip desteklemediğini mutlaka öğrenin. Aksi halde Türkçe metinlerde başarılı sonuçlar alamazsınız.

• Kolay kullanım ve hızlı veri transferi için USB arabirimini tercih edebilirsiniz.

• A4 tarayıcılar ile A3 boyutundaki dokümanları tarayamazsınız. Böyle bir ihtiyacınız varsa, tercihinizi A3 tarayıcılardan yana yapmanızda yarar var. Ancak bu tip ürünlerin oldukça büyük boyutlara sahip olduğunu da unutmayın.

OCR Yazılımları ile Metinleri Taramak

OCR YAZILIMLARI İLE METİNLERİ TARAMAK

Tarayıcı İle yapabilecekleriniz, sadece resimleri ve sayfaları dijital ortama aktarmakla sınırlı değil, örneğin OCR (Optical Character Recognition) adı verilen özel yazılımlar, taradığınız sayfa üzerindeki metinleri Word belgesine çevirebiliyorlar.

Peki ama bu işlem nasıl gerçekleşiyor? önce, metni İçeren sayfayı klasik yöntemleri kullanarak taramanız gerekli. Daha sonra taranan sayfa OCR programına aktarılıyor. Program İse, sayfa üzerindeki metinleri İnceleyerek karakterleri kendi veritabanında kayıtlı olan karakterlerle karşılaştırıyor. Sonuçta da tüm metni algılıyor ve boş bir Word belgesinin üzerine yapıştırıyor. Bu özelliği kullanarak Word belgesi haline getirdiğiniz metinlerin üzerinde dilediğiniz değişikliği yapmanız mümkün. Yeni bir tarayıcı satın alırken, beraberinde bir OCR yazılımı gelip gelmediğini mutlaka kontrol edin. Çoğu üretici, tarayıcı İle birlikte gelişmiş bir OCR yazılımını da kullanıcılarına sunmaktadır. Ancak bazı İstisnalar olabileceğini da asla aklınızdan çıkarmamalısınız.

Okuyucu Yorumları