SAAT DİLİMİ: Windows ayarlarına dahil olan ve Tarih / Saat özellikleri arasında yer alan bu seçenek, içerisinde bulunduğumuz meridyen aralığına göre saat ayarlarının doğru bir şekilde yapılmasını sağlar. Buradaki listeden bulunduğunuz ile en yakın olan ili seçmeniz gerekir. Örneğin Türkiye'deki kullanıcılar, her zaman için İstanbul'u seçmelidirler. İstanbul için bu değer "GMT +2"dir. Yani Türkiye'deki saat ayarı, Greenwich'e göre 2 saat ileridedir. Dünya'daki saat farkları da, saat dilimlerinin farklı olması ile açıklanabilir.
SABİT DİSK: Her bilgisayarda mutlaka bulunması gereken bu donanım aygıtları, bilgisayarların bilgi depolama üniteleri olarak değerlendirilebilirler. Kapasiteleri GB (Gigabyte) birimi ile ölçülür. Birkaç yıl öncesine kadar kullanılan sabit disklerin kapasiteleri ise MB (Megabyte) birimi ile belirtilmekteydi.
Sabit diskler, bağlantı tiplerine göre 3 farklı kategoriye ayrılırlar. Ev kullanıcıları için en uygun bağlantı tipi IDE'dir. Yüksek performans bekleyen kullanıcılar ise, SCSI ya da Seri-ATA bağlantılarını destekleyen bir sabit diski tercih edebilirler.
Günümüzde kullanılan işletim sistemleri ve programlar büyük bir depolama alanına ihtiyaç duyuyorlar. Bu yüzden satın alacağınız sabit diskin en azından 20 GB'lık bir kapasite sunmasında yarar var. Ancak 100 GB'dan daha fazla depolama alanına sahip olan gelişmiş ürünler bulabileceğinizi de unutmayın.
SAĞ TIKLAMA: Farenin sağ tuşuna basmak anlamına gelir. Bu işlem, kullanılan programa göre farklı fonksiyonlar üstlenebilir. Ancak genellikle, kullanıcılara ek seçenekler sunan küçük bir menüyü açmaya yarar. Örneğin masaüstünün boş bir noktasında iken sağ fare tuşuna basarsanız, küçük bir menünün açıldığını göreceksiniz. Bu menüdeki seçenekleri kullanarak yeni bir dosya oluşturabilir ya da sistemin görüntü ayarlarına ulaşabilirsiniz.
SALT OKUNUR: Dosyaların öz nitelikleri arasında bulunan ve dosyanın değiştirilmesini önleyen bir özelliktir. Salt okunur bir dosyayı silmek isterseniz, sistem sizi bu konuda uyaracak ve yanlış yapmanızı önleyecektir. Aynı şekilde bu tip bir dosyayı bir yerden başka bir yere taşımaya kalktığınızda da küçük bir uyarı penceresi ile karşılaşacaksınız.
Bir dosyanın salt okunur olup olmadığını anlamak için, öncelikle dosya üzerine sağ tıklayın ve "Özellikler" satırını seçin. Açılan küçük pencerenin altında göreceğiniz "Salt Okunur" seçeneği işaretliyse, dosya da salt okunur olarak kaydedilmiş demektir. Dilersenin bu dosyayı normal hale dönüştürebilirsiniz.
SANAL BELLEK: RAM'in yetersiz kaldığı durumlarda, sabit diskin bir bölümü RAM olarak kullanılabilir. İşte sanal bellek terimi de, sabit disk üzerinde bu iş için ayrılmış alanı temsil etmektedir.
Sanal bellek kullanımı, bilgisayarın birden fazla programı çalıştıramadığı durumlarda devreye girer.
SANAL GERÇEKLİK: Aslında var olmayan ve tamamen bilgisayarın dijital dünyasında yaratılan her şey, sanal gerçeklik teriminin kapsama alanına girmektedir. Kullanıcılar, 3 boyutlu gözlüklerin ve benzeri donanımların yardımıyla bu sanal ortama girebilirler ve gerçek hayatta yaşayamayacakları olayları yaşayabilirler.
Sanal gerçeklik, son zamanlarda bilgisayar oyunları ile birlikte büyük bir atılım gerçekleştirmiştir. Oyunların bizlere sunduğu farklı dünyalar, sanal gerçeklik kavramını daha iyi anlamamızı sağlayabilirler.
SAYFA DÜZENİ: Yazıcıdan çıkış alırken, baskının kağıda ne şekilde yapılacağını belirlememizi sağlayan ayrıntılı ayar seçeneklerine verilen genel addır. Sayfanın yatay ya da dikey olacağı ve kenar boşlukları gibi birçok detay, bu seçenekler arasında yer almaktadır.
SCSI: Donanımları sisteme bağlamak için kullanılan arabirimlerden birisidir. Çoğunlukla sabit diskler için kullanılır. Ancak bu arabirimi destekleyen tarayıcılara rastlamanız da mümkün.
SDRAM: Pentium II ve III tabanlı bilgisayarlarda yoğun olarak kullanılan ve günümüzde yerini DDR'a bırakmaya hazırlayan bir bellek türüdür. 100 ve 133 MHz olmak üzere iki farklı çalışma hızını desteklerler.
SEKME: Bazı diyalog pencereleri, içerdikleri ayarlara göre bölümlere ayrılabilirler. Sekmeler de, bu bölümler arasında geçiş yapmamızı sağlarlar. Örneğin Word ile çalışırken "Sayfa Yapısı" penceresini açarsanız, bu pencerenin "Kenar Boşlukları", "Sayfa" ve "Düzen" olmak üzere 3 farklı sekmeye ayrıldığını görebilirsiniz.
SERİ PORT: Bilgisayarın arkasında yer alan ve çeşitli harici donanımları bilgisayara takmak için kullanılan bir bağlantı tipidir. Eski bir teknoloji olmasına rağmen, günümüzde de yoğun olarak kullanılmaktadır. Özellikle bazı harici modemler, bilgisayar bağlantısı için seri port'a ihtiyaç duyuyorlar.
SES DENETİMİ: Bilgisayarınızın ses ayarlarını kolayca yapmanızı sağlayan bir Windows uygulamasıdır. Uygulama Çubuğu'nun sağ kısmında göreceğiniz küçük hoparlör simgesine çift tıklarsanız, "Ses Denetimi" penceresini açabilirsiniz. Burada göreceğiniz çubukları kullanarak farklı kaynaklardan gelen ses sinyallerinin seviyesini, üç boyutlu ses özelliklerini ya da bas ve tiz sesleri ayarlama şansına sahipsiniz.
Kayıt sırasında kullanılacak ses ayarları da bu pencerenin yardımıyla düzenlenebilir.
SES KARTI: Bilgisayarın ürettiği sesleri duymamızı sağlayan donanımlara ses kartı adı verilir. Bu karta bağlayacağınız bir hoparlör seti, üretilen sesleri duymanız için yeterli olacaktır.
Piyasada çok basit ya da çok güçlü ses kartları bulmanız mümkün. Tabii bu durum, ürünlerin de geniş bir fiyat aralığına dağılmasına yol açıyor. Bu yüzden önce ihtiyacınızı doğru olarak belirlemeli, satın alacağınız ses kartına daha sonra karar vermelisiniz.
SETUP: Bir programın sisteme yüklenmesi işlemine "setup" adı verilir. Türkçe'de "Kurulum" olarak geçen "setup" terimi, yabancı dilde hazırlanmış programlarla çalışıyorsanız sık sık karşınıza çıkacaktır.
SHAREWARE: Bazı programları doğrudan satın almak yerine belli bir süre deneyebilir ve daha sonra beğenirseniz satın alabilirsiniz. Bu yazılımlara genel olarak "Shareware" adı verilmektedir.
Ücretsiz olarak temin edilen shareware yazılımlar önemli bazı sınırlamaları da beraberlerinde getirirler. Bu tip programları sadece belli bir deneme süresi için kullanma şansına sahip olabilirsiniz.
SIK KULLANILANLAR: Eğer bir internet sitesini çok beğendiyseniz ve daha sonra tekrar ziyaret edebileceğinizi düşünüyorsanız, adresini Windows'un sık kullanılanlar listesine ekleyebilir; daha sonra bu listeyi kullanarak siteye kolayca ulaşabilirsiniz.
SIKIŞTIRMA: Bir dosyanın boyutlarını küçültmek amacıyla kullanılan yöntemlerden birisidir. Bu yöntemde veriler, özel formüllerle kodlanırlar ve böylece daha az yer kaplamaları sağlanır. Sıkıştırılmış bir verinin tekrar işlenebilmesi ise, ancak sıkıştırma işleminin deşifre edilmesi ile mümkündür.
SİHİRBAZ: Bir programı yüklerken ya da yeni bir donanımı kurarken sık sık karşımıza çıkan uygulamalara verilen genel addır. Sihirbazlar, tecrübesiz kullanıcılara ne yapmaları gerektiğini adım adım gösterirler ve yanlış bir işlem yapılmasını engellerler. Başka bir deyişle sihirbazlar, işlerin daha kolay yürümesini sağlarlar.