HACKER: Diğer kullanıcıların bilgisayar sistemlerine izinsiz girerek üzerlerinde işlem gerçekleştiren kişilere verilen genel addır. Başka bir deyişle hacker'lar, ağ düzenini çok İyi bilen ve bu potansiyelden istifade ederek kişisel olarak kendini ödüllendirmek isteyen ya da intikam almak amacıyla internetin zayıf noktalarını bulmaya çalışan kişilerdir.
Hackerların amacı, farklı insanların kredi kartı şifrelerini öğrenmek ya da değerli verilere ulaşmak olabilir. Ancak bazen, ortada hiçbir neden yokken başka kullanıcıların bilgisayarlarına giren ve sisteme zarar veren hacker'lara da rastlayabilirsiniz. Bu tip kötü niyetli insanlar, yaptıkları zararlı işleri sadece zevk için gerçekleştirdiklerini iddia ederler.
Bir grup hacker ise, bilgisayarlara izinsiz girerek kendilerini ne kadar geliştirdiklerini ispat etmeyi amaçlarlar. Sonuçta amaç ne olursa olsun, yapılanlar hem ahlaki açıdan, hem de yasal olarak kabul edilir bir davranış biçimi değildir. Yeni yasal düzenlemeler, hacker'lar için caydırıcı hükümlerin de devreye girmesini sağlamıştır.
HARD DİSK: "Sabit Disk" teriminin İngilizce'deki karşılığıdır. Ayrıntılı bilgi için "S" harfine göz atabilirsiniz.
HARDWARE: "Donanım" teriminin İngilizce'deki karşılığıdır. Ayrıntılı bilgi için "D" harfine göz atabilirsiniz.
HATA ALGILAMA: İki bilgisayar sistemi arasındaki veri aklarım işlemi sırasında hatalar oluşabilir. Bu hataların ne zaman oluştuğunu saptamak için, "hata algılama" denilen özel bir teknik kullanılır. "Hata algılama" tekniği, verileri aktaran bilgisayara gönderme işleminin tekrarlanması gerektiğini bildirerek, kaybolan verilerin kurtarılmasını sağlar.
HATA BİLDİRİMİ: Windows'un XP sürümünde yer alan ve oluşan hataları ayrıntılı bir rapor halinde Microsoft'a göndermenizi sağlayan özelliktir. Microsoft'un bu özelliği geliştirmesindeki amaç, kullanıcıların karşılaştığı hataları görebilmek ve bunlara karşı önlem almaktır. Hata Bildirimi özelliği, Windows'un ayar seçeneklerinden kapatılabilir ya da aktif hale getirilebilir.
HDD: Sabit diskin İngilizce'deki karşılığı "Hard Disk Drive"dır. "HDD" ise, "Hard Disk Drive" teriminin kısaltmasıdır. Bu kısaltma, özellikle bilgisayarla ilgili kaynaklarda sık sık karşınıza çıkabilir.
HIT: İngilizce bir terimdir ve web sitelerinin ziyaretçi sayısını belirtmek için kullanılır. Bazı internet sayfalarında küçük bir sayaca (counter) rastlayabilirsiniz. İşte bu sayaç, sitenin o güne kadar kaç adet ziyaretçi tarafından ziyaret edildiğini görebilmeniz için kullanılır. Ancak sayaçlarda görülen rakamların her zaman doğru olmayacağını da bilmelisiniz. Çünkü site sahipleri, bu rakamları istedikleri gibi yükseltme İmkanına sahiptir.
HIZLI BAŞLAT: "Başlat" düğmesinin hemen yanında yer alan küçük çubuğa verilen isimdir. Windows'u ilk kez çalıştırdığınızda, bu çubuk üzerinde üç adet simge göreceksiniz. Bu simgelerden ilki; tek bir tıklatmayla, çalışan tüm programları simge haline getirmenizi ve masaüstünü görüntülemenizi sağlar. Diğer iki simge ise, Internet Explorer ve Outlook Express programlarını açmak için kullanılır.
Hızlı Başlat çubuğunu kendi ihtiyaçlarınıza göre özelleştirile-bilirsiniz. Ayrıca çubuğun konumunu değiştirmek de son derece kolaydır.
HOST: Türkçe'deki karşılığı "ev sahibi"dir. Bilgisayar dünyasında ise "ana bilgisayar"ı temsil eder. Ana bilgisayar, bir ağ üzerinde diğer bilgisayarlara hizmet sunan sisteme verilen isimdir. Örneğin bu sisteme kurulan bir internet bağlantısı, özel ayarların da yardımıyla diğer tüm bilgisayarlara dağıtılabilir.
HOSTING: Web sitesi hazırlamak isleyen kişi ya da kuruluşlara verilen bir hizmettir. Hosting hizmeti veren servis sağlayıcılar, sunucularında belli bir alanı kullanıcıya rezerve ederler ve web sitesi de bu alanda depolanır. Rezerve edilen alanın büyüklüğü, çoğu zaman ödenen ücretle doğru orantılı olarak artar.
HOTLINE: Şirketlerin, müşterilerine çeşitli konularda destek vermek amacıyla oluşturdukları telefon hizmetine verilen isimdir. Müşteriler, bu tip destek hatları sayesinde çeşitli teknik konularda yardım alabilirler ya da ürünlerle ilgili şikayet ve dileklerini şirkete iletebilirler.
HOTLIST: En çok ziyaretçi çeken sitelerin sıralandığı özel listelere verilen isimdir.
HREF: HTML dilinde kullanılan bir çeşit işaretleyicidir. Bağlantıların gittiği adresi tanımlamak için kullanılır.
HTML: İnlemelin gelişimi sırasında, hypertext dokümanlarının yaratılmasını kolaylaştıracak yeni bir yönteme ihtiyaç duyulmuştu. Buradaki amaç, işletim sistemi ya da bilgisayar özellikleri ne olursa olsun, internet sayfalarının doğru bir biçimde ekrana gelmesini sağlamaktı. Sonuçta "Hyper Text Makup Language" adı verilen programa dili, internet için standart dil haline getirildi. "HTML" ise, "Hyper Text Makup Language" teriminin kısaltmasıdır. İnternetteki tüm belgeler bu dilde yazılır.
"HTML", tamamen metin içerikli bir dildir. Farklı işlemler İçin değişik komut ve değerler kullanılır. "HTML" ile hazırlanan dosyaların uzantısı ise "HTM" ya da "HTML" şeklinde olabilir.
HTTP: "Hyper Text Transfer Protocol" teriminin kısaltmasıdır ve internet üzerinde kullanılan protokolü temsil eder. Tüm web adreslerinin başında "http://" şeklinde bir ön ek bulunur. Ancak adres yazılırken "http://"nin de tuşlanması şart değildir; çünkü tarayıcınız bu ön eki otomatik olarak adresin başına yerleştirir.
HYPERTEXT: Birbirleriyle ilişki içinde bulunan, yani linkler (bağlantılar) yardımıyla birbirlerine bağlı olan metinlerin ya da öğelerin (film, resim, ses gibi) oluşturduğu sisteme verilen genel addır. Bağlantılar, farklı bilgisayarlarda bulunan dokümanlara tek bir tıklamayla ulaşmamızı sağlarlar.
Hypertext sistemini anlayabilmek için, internet sayfalarına göz atmanız yeterli olacaktır. Bu sayfalarda yer alan bazı anahtar kelimeler farklı renkte yazılırlar ve altları çizili olabilir. Eğer bahsettiğimiz kelimelerin üzerine farenin sol tuşu ile bir kez tıklarsanız, buradaki bağlantı sayesinde farklı bir konuma yönlendirilirsiniz.
HZ: "Hertz" teriminin kısaltmasıdır. Fizikçi Heinrich Rudolph Hertz tarafından ortaya atılan bu terim, bir saniyedeki çevrim frekansını belirtmek için kullanılır. Bilgisayar dünyasında CPU, grafik işlemci ve bellek modülleri gibi birçok farklı bileşenin hızı, MHz (MegaHertz) değeri kullanılarak ölçülür.