GOV: "Goverment, yani hükümet kelimesinin kısaltmasıdır. Hükümet kuruluşlarına ait internet adreslerinin son kısmında kullanılır. Eğer bir internet adresinin sonunda bu kısaltmayı görürseniz, o adresin bir hükümet kuruluşuna ait olduğunu anlayabilirsiniz. Örneğin Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet adresi, "www.meteor.gov.tr"dir.
GÖREV ÇUBUĞU: Masaüstünün en alt kısmında görebileceğiniz ve "Başlat" düğmesini de içine alan bölüme verilen addır. Görev çubuğu üzerinde, açık olan programların isimlerine yer verilir ve bu isimlere tıklayarak ilgili programı etkin hale getirebilirsiniz.
Görev çubuğunun gizlenmesi ya da masaüstünün farklı kenarlarına taşınması mümkündür. Eğer Windows XP işletim sistemini kullanıyorsanız, bu çubuğun görünümünü değiştirme şansına bile sahipsiniz.
GÖREV YÖNETİCİSİ: Windows allında çalışan ve aynı anda "Ctrl + Alt + Del" tuşlarına basarak açabileceğiniz görev yöneticisi, açık olan uygulamalar arasında geçiş yapmanıza olanak tanır. Ancak görev yöneticisinin tek özelliği, iki uygulama arasındaki geçişi sağlamak değildir. Örneğin o anda bilgisayarınızda çalışmakla olan tüm uygulamaları listeleyebilir ve bu uygulamaların ne kadar kaynak kullandığını görüntüleyebilir. Ayrıca yanıt vermeyen bir programı sistemi etkilemeden kapatmak için, yine görev yöneticisinden yardım almanız gerekecektir.
GRAFİK KARTI: Ekran kartı olarak da bilinen grafik kartları, bilgisayarın temel bileşenlerinden birisidir. Görevi, kendisine gelen verileri sinyallere dönüştürmek ve bu sinyalleri de monitöre aktarmaktır. Birkaç yıl öncesinin grafik kartlarının aksine, yeni nesil ürünler bundan çok daha fazlasını yapabilirler. Çünkü bu modellerin üzerinde özel bir işlemci ve bol miktarda hafıza birimi bulunur. Böylece grafik kartları, yüksek bir grafik işleme yeteneğine sahip olabilirler.
Grafik kartlarının bu denli güçlenmeleri, sistemin ana işlemcisine (CPU) binen yükü de büyük oranda azaltmıştır. CPU'nun rahatlaması ise, bilgisayarın genel performansı açısından oldukça önemlidir. Yeni nesil oyunların ve grafik kartlarının hemen hepsi, sorunsuz çalışmak için güçlü bir grafik kartına ihtiyaç duyarlar.
GRAFİK PROGRAMI: Çeşitli resim dosyası türlerinin işlenebilmesine ve üzerlerinde değişiklik yapılabilmesine imkan tanıyan özel yazılımlara verilen genel addır. Grafik programlarını, Bitmap ve Vektör grafik programları olarak iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Paintshop PRO gibi bitmap grafik programları, ekranda görülen resmin her noktasıyla ayrı ayrı çalışırlar. Vektör grafik programları ise resimleri noktalar halinde değil, nesneler ve katmanlar halinde ele alırlar. Bulabileceğiniz en İyi vektör grafik programı, kuşkusuz Corel Draw'dur.
GRAFİK ARAYÜZ (GUI): "Graphical User Interface" teriminin kısaltmasıdır. Birkaç yıl öncesine kadar, programları çalıştırmak için karşımızda duran boş bir ekrana karmaşık komutlar girmek zorundaydık. Bu durum, bilgisayarla profesyonel olarak ilgilenmeyen kullanıcılar için pek de rahat değildi.
Grafik arayüze sahip olan yazılımlarla tanışmamız ise, bilgisayar kullanımını önemli oranda kolaylaştırmıştır. Bu tip programlarda, komutları anlaşılabilir simgeler halinde görürüz. Farkı anlamak için DOS ve Windows işletim sistemlerini karşılaştırmanız yeterli olacaktır. DOS'ta siyah bir ekrana sayısız komut girmek zorundaydık. Windows ise, hemen her türlü komutu simgeler haline getirmiştir. Örneğin bir klasörü açmak için ilgili simgeye tıklamamız yeterli olacaktır.
GRUP: Bir uygulama altında, belli kullanıcıların bir araya gelmesi ile oluşan sanal topluluklara grup denir. Gruplar, güvenlik veya e-posta dağıtımı için oluşturulabilirler. Örneğin Outlook Express ile belli e-posta adreslerini bir araya getirip küçük bir grup oluşturabilirsiniz. Bu şekilde tek bire-postayı tüm gruba gönderme şansınız olur. Üstelik her e-posta adresini teker teker yazmak zorunda da kalmazsınız.
GRUP ADI: Oluşturduğunuz bir gruba vereceğiniz isimdir. Bu isim, diğer bir grubun ismiyle aynı olamaz. Her grup için benzersiz bir isim seçmeniz gereklidir.
GSM: Bir tür dijital veri aktarma ağına verilen isimdir; cep telefonlarının veri almasını veya göndermesini sağlar. Eski teknolojiyi temsil eden NMT ağlarının yerini alan GSM şebekeleri, sadece telefonla konuşmamızı sağlamaz; aynı zamanda internet, faks ya da SMS gibi hizmetlerden yararlanmamızı mümkün hale getirir.
GSM şebekelerinden faydalanmak için, öncelikle bu hizmeti sunan şirketlerden kendinize özel bir hat satın almanız gerekir. Şu an için ülkemizde dört adet servis sağlayıcı bulunmaktadır. Bunlar Turkcell, Telsim ve Avea'dır.
GÜÇ DÜZENİ: Bilgisayarınızın kullandığı güç yönetimi seçeneklerine verilen isimdir. Ev/ofis kullanımı, dizüstü bilgisayar kullanımı ya da minimum güç tüketimi için farklı güç düzenleri seçilebilir. Hatta eğer isterseniz, kendi güç düzeninizi kendiniz de oluşturabilirsiniz.
Güç düzeni ayarlarına girmek için, Denetim Masası'nda göreceğiniz "Güç Seçenekleri" simgesine çift tıklamanız yeterli olacaktır.
GÜNLÜK DOSYASI: Bir program ya da işletim sistemi tarafından otomatik olarak oluşturulan ve yapılan işlemleri izlemek için kullanılan dosyalara verilen isimdir. Günlük dosyaları, genellikle düz metin dosyalarıdır ve ".log" uzantısı ile belirtilirler. Örneğin antivirüs programları, yapılan taramaların sonuçlarını günlük dosyasına eklerler ve bu dosyayı da sabit diskinize kaydederler.
GÜVENLİK: Bir bilgisayar sistemindeki paylaşılan dosyalara, yalnızca yetkili kullanıcıların erişmesini sağlamak ve verilerin zarar görmesini önlemek için alabileceğiniz önlemlerin tümü, güvenlik kavramının kapsama alanına girer. Sisteminizin güvenliğini sağlamak için birçok farklı yönteme başvurabilirsiniz.
GÜVENLİK DUVARI: İngilizce'deki karşılığı "Firewall"dur ve bir çeşit güvenlik önlemini tanımlamak için kullanılır. Bu tarz güvenlik araçları, yazılım ya da donanım olarak karşımıza çıkabilirler. Güvenlik duvarının yardımıyla hem yetkisi olmayan kullanıcıların bilgisayarınıza erişimini önleyebilir hem de bilgi korsanlarına karşı sisteminizi koruyabilirsiniz.
Güvenlik duvarları, parola oluşturmak gibi basit yöntemlere oranla çok daha güvenilir bir koruma sağlarlar. Ancak bu tip bir korumaya sahip olmak için, çoğu zaman belli bir ücret ödemeyi göze almanız gerekecektir.